• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Tajanstvena licnost

Started by mmilan, February 14, 2007, 01:51:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stojanov

He , Stameni , kasno mi se upalila sijalica  ;D...onih sedam mostova u Keningsbergu!

Dušan

May 28, 2007, 05:54:55 pm #211 Last Edit: May 28, 2007, 06:09:24 pm by Dušan
Da sam rekao "mostovi", bilo bi suvise lako. Hajde, nastavite sa postavljanjem pitanja.

mmilan (Jel to Milan Milosevic?) je otvorio ovu temu a nikad nije postavio neko pitanje...

stameni

Ovaj fizičar-nobelovac poreklom je Švajcarac, a prvi je teorijski pokazao postojanje pozitrona, čestice u svemu identične elektronu, sem u znaku naelektrisanja: dok je elektron negativno naelektrisan, pozitron je pozitivan. Time je pokazao mogućnost postojanja antimaterije.

Dušan

Pol Dirak.  ;)

Bio je, pored Njutna (i sada Hokinga) profesor na Lukasovoj Katedri za matematiku Univerziteta u Kembridzu. Nobelovu nagradu je dobio 1933. godine sa Sredingerom, a pored nje dobio je i mnogo druge uvazene nagrade. Ali on nije bio svajcarski fizicar vec engleski. Rodio se u Bristolu, Engleska, 8.8.1902. godine.  ;)

Hajde da sad ko pogodi kaze nesto o toj licnosti koju je pogodio.

Evo nove:

- engleski fizicar (Sir  ;))
- Sa kolegom dobio Nobelovu nagradu za fiziku "za njihov pionirski rad na transmutacijama atomskog jezgra pomocu jako ubrzanih atomskih cestica"
- Jedna vrsta akceleratora nosi ime ovog naucnika i njegovog kolege (Vinca ima jedan takav akcelerator)

mjovicic

Cisto sumnjam da koriste isti u INN Vinca (Kokroftov :) )

Sasa

Izvinjavam se sto nisam postavio pitanje kad je bio red. Pitanje cu postaviti kad ponovo budem uspeo da dam tacan odgovor.

Dušan

Quote from: mjovicic on May 30, 2007, 06:14:18 pm
Cisto sumnjam da koriste isti u INN Vinca (Kokroftov :) )

Tacno, postavi novo.  ;)

Quote from: SasaIzvinjavam se sto nisam postavio pitanje kad je bio red. Pitanje cu postaviti kad ponovo budem uspeo da dam tacan odgovor.

Ma postavi ti, nema veze. Od viska ne boli glava.  ;)

Sta bi sa ovim novim pravilom?  ???

flintviking

Jedan, tada Jugoslovenski naucnik-astronom koji je imao kartu za let u kosmos, ili na mesec.
Jedini koliko znam iz cele bivse Juge.
Ko je to,
mozda su ga spominjali,... ali nebitno, ovaj detalj je zanimljiv

Toma B

Bas zanimljivo pitanje...
Secam se da je bio neki jugoslovenski lekar sto je trebalo da leti na Spejs Satlu ( spacehab ).
Navodno mu je sve troskove placala WHO a mi nista...to je bilo u nekom broju Galaksije krajem 80-ih ili pocetkom 90-ih...mislim da se prezivao Dr.Jovanovic ili tako nesto...
Koliko mi je poznato nikada nije otisao u svemir...zna li neko nesto o ovome...

mjovicic

Hajde neka Sasa postavi pitanje umesto mene, ja nemam inspiraciju :)  ;D

Sasa

Uf jedva gledam koliko mi se spava. OK, ali za desetak sati.

flintviking

Posto se niko nije javio za moje pitanje da odgovorim
mada se mozda tako ne igra

Milivoje Jugin

Toma B

June 01, 2007, 09:08:50 am #222 Last Edit: June 01, 2007, 11:35:48 am by Toma B
Quote from: flintviking on June 01, 2007, 02:10:37 am
...Milivoje Jugin

STA???

Ma ovo je neka greska!!! Milivoj Jugin nikada nije trebalo da leti u svemir. Mozda u svojim snovima...
Osim toga , stari Milivoje nije nikakav naucnik-astronom nego vazduhoplovni inzinjer...novinar...komentator...bla bla bla... ali nije astronom.
Moje je licno misljenje da je M.J. imao jako puno srece da prisustvuje svim tim dogadjajima (npr. lansiranje Apola 11 ) ,a o njegovom stilu izvestavanja nemam posebno lepih reci. Mislim da bi Grujica Ivanovic koji je pisao za Galaksiju posle Jugina , prenosio dogadjaje mnogo bolje od starog M.J. Ovo je naravno samo moje misljenje , neki ga doduse smatraju dobrim izvestacem...

Daj objasni kako je to Milivoj Jugin trebao da leti u svemir???

SrdjanP

Quote from: Toma B on June 01, 2007, 09:08:50 am
Mislim da bi Grujica Ivanovic koji je pisao za Galaksiju posle Jugina , prenosio dogadjaje mnogo bolje od starog M.J.

Slazem se.

flintviking

Milivoje Jugin je u jednoj emisiji na drzavnoj televiziji pokazao kartu za let u kosmos,
To je naravno bilo vise simbolicki, kao znak nekog priznanje njegovom radu. Tu kartu su dobijali naucnici iz celog sveta, koji su doprineli sto astronomiji direktno, sto njenoj popularizaciji,
Ja sam bio da kazem mali, ali je Jugin zaista izvrsio veliki uticaj, u Narodnoj biblioteci u Nisu ima njegova knjiga, na preko 1000 strana,
Dobro, mozda je izvikan ali je svakako doajen astronomije