• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Tajanstvena licnost

Started by mmilan, February 14, 2007, 01:51:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sale11472

He he he ala se ovi popularizatori znaju ;D
Dakle upravo tvorac čuvenog Caldwell kataloga objekata koji ima isti broj objekata kao i Mesijeov i naravno nema zajedničkih objekata sa M katalogom a uz to obuhvata i objekte Južnog neba pa da bi video sve objekte ovog kataloga čovek mora malo i da putuje ;) Uz to njegova emisija The Sky at Night se neprekidno emituje od 1957. godine sa istim voditeljem .... (dakle Saša mora da organizuje Letenku bar još pedesetak godina ;D)
Za one koji se pitaju zašto Caldwell katalog pa gospodinovo puno ime je Sir Patrick Caldwell-Moore.
Ajmo Saša novo edukativno pitanje.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sashastar

Ja namerno promasim da ne bi postavljao novo pitanje  ;)

Ajde Sasa

Sasa

Izvinjavam se, malo sam zaboravio na ovo.

Evo.

Dopunite niz:

Muhamed Ibn Dzabir ....

sashastar

Sasa

Pa verovatno, otkud znam, nikad coveka nisam video.

Pavdu

Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

Sasa

Muhamed Ibn Dzabir....

Hm, ispade pretesko. Bila je prica o njemu u Astronomiji 13. Da postavim neko drugo pitanje?

sale11472

Ma nema potrebe a i nije bilo teško čak bih rekao da je sashastar pogodio pošto je postavio Al-Battani-jevu sliku ili da budem precizan pa da navedem puno ime (ima čak i ispred onoga što si napiso u pitanju ;) )

Abu Abdallah Mohammad ibn Jabir ibn Sinan al-Raqqi al-Harrani al-Sabi al-Battani (copy/paste, naravno niste valjda mislili da ću ovoliko ime da kucam ;) )

Arapski astronom iz 9 veka, poznat po svojim radovima vezanim za kretanje Meseca i kretanje Zemlje oko sunca, precizirao dužinu godine, izračunao nagib ekliptike, precesiju ekvinoksa u svojim računima koristio trigonometriju za razliku od geometrijskog metoda koga je preferirao Ptolomej..... I naravno imao veliki uticaj na Galileja, Keplera, Kopernika, čak je to Kopernik i pomenuo u svojoj knjizi "O kretanju nebeskih tela"

Dakle sashastar SHOOT! (ako sam u pravu)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sashastar

Ti si konkretno i tacno odgovorio zato postavi pitanje.

Sasa

Al Batani, jeste, jeste, poznat po tome sto je o njemu pisalo u Astronomiji  ;D

Sasa

Hm, sta je sad? Nema pitanja? OK, shvatam, nije jasno ko treba da postavi pitanje. Odlicno, postavite obojica pa cemo imati duplu zabavu  :)

sashastar

Evo ja cu poceti:

Naucnik koji je ucestvovao u programu Voyager i pritom otkrio nekoliko prirodnih satelita Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.
Neki od tih satelita su Metis, Pak, Larisa , Proteus , i Tebe.

Pavdu

Hajde, kad niko neće...

Stiven P. Sinot (Stephen P. Synnott) - http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_P._Synnott

Evo novog (malo težeg):

- Metoda posmatranja promenljivih zvezda koja se zasniva na upoređivanju sjaja promenljive sa poredbenim zvezdama i, u zavisnosti od razlike sjaja, davanju ocena sjaja od 1 do 4 se zove po ovom naučniku.

Pavdu

Hajde, ljudi, nije valjda toliko teško...

Evo, njegovo prezime počinje sa A i ima 10 slova... Rođen je 1799. godine... Valjda je dovoljno podataka da se može pronaći preko Google-a...

Pavdu

Quote from: Pavdu on February 17, 2008, 06:59:06 pm
Hajde, ljudi, nije valjda toliko teško...

Evo, njegovo prezime počinje sa A i ima 10 slova... Rođen je 1799. godine... Valjda je dovoljno podataka da se može pronaći preko Google-a...

Citiram sam sebe...

Evo: Friedrich Wilhelm Arg _ _ _ _ _ _ _!