• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Tajanstvena licnost

Started by mmilan, February 14, 2007, 01:51:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mmilan

Hehehe, dobar ti je taj copy&paste, pola cirilica pola latinica :)

Bitnija stvar - ako onaj ko postavi pitanje ne potvrdi odgovor u toku od 24h, idemo dalje.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

sale11472

Quote from: Sich on July 20, 2007, 01:04:13 pm
cisto guglanje me dovelo dovde
http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Clavius

Ehhh a ja sam cak na Letneki i rekao resenje.

Nego da probam da odgovorim na pitanje, mada je poprilicno koplikovano posto ima vise odgovora koji mogu biti tacni ::) (u zavisnosti od tipa rakete)

Ako cemo da se zadrzimo na 20 veku i tecnom gorivu imamo dvojcu istaknutih a kako je Koroljev ocigledan izbor ja tipujem na Gluska ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Dušan

Nije Cander. Evo jos jedna informacija:

Potpuno je ogluveo u devetoj godini zivota,
"Zemlja je kolevka covecanstva, ali covek ne moze vecno ostati u kolevci"

Hajde, ljudi, uopste nije tesko!

sale11472

Ali Ciolkovski nije konstruisao raketu samo je uradio teorijski deo  ???
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Dušan

Tacan je odgovor. Ciolkovski. A ja sam mislio da je on konstruisao prvu raketu koja je uspesno "letela"...

sale11472

Jaooj a sto cu sad da va malo mucim ;D ;D ;D

Dakle ON povezuje:

Palomar, Grifit i Simpsonove.

Ima krater na Mesecu i Marsu.

Po struci arhitekta, prva ljubav arkticka istrazivanja.

Aj da vas vidim bez Google-ta ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Dušan

Da nije Volf Vladimir Visnijak?... Lupam... Nije... On je istrazivao na Antarktiku...

sale11472

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Sich

pod sta smatras grifit?
opservatoriju ili univerzitet, ili nesto trece?
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

r2d2

e ovaj put cak ni google  nije dao rezultat.... ajde malo pomoc

Dušan

Quote from: r2d2 on July 28, 2007, 07:13:00 pm
e ovaj put cak ni google  nije dao rezultat.... ajde malo pomoc

Probaj sa Yahoo-om ili nekim drugim pretrazivacem... Mozda ce ti oni dati odgovor...  ;D ;D ;D

AshPiranha

sale11472

Hehe pa rekao sam da cu da vas malo mucim, no posto niko nije odgovorio ajd da pomognem, doduse posle ove pomoci trebalo bi da svako moze da pogodi o kome je rec.

Stellafane
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Dušan

Sellafane je jedna od najstarijih i najpoznatijih organizacija u Americi koja okuplja graditelje teleskopa itd. I nalazi se u Springfildu. Eto veze sa Simpsonovima... Ali opet ne znam ko je tajanstvena licnost... Mogao bih da procackam po njihovom sajtu, ali necu...  ;) tako da mene otpisite.

sale11472

Ajd da se nadovezen na Dusana i dam jos dodatnih informacija ;)
Dakle tajanstvena licnost je po obrazovanju arhitekta, a bavio se u pocetku i arktickim istrazivanjima iza cega su ostale fenomenalne skice. Poznat je kao graditelj teleskopa tj ATM--ovac a ucestvovao je u planiranju i izgradnji 200- incnog Hale teleskopa na Palomaru i njegove skice su opet fenomenalne prosto na nivou tehnicke dokumentacije (obavezno pogledati) takodje je bio ukljucen u projetka Grifit opservatorije u LA a narvno kako je rodom iz Springfilda u Vermontu tamo je osnovao Stellafane, tj veza sa Simpsonovima je jos jaca postoje upravo taj Springfild izabran kao Grad Simsonovih i tamo je odrzana premijera filma .....
Kao priznanje za svoje doprinose astronomiji po jedan krater na Mesecu i Marsu nose njegovo ime....

OK ostalo je samo da neko napise ime i da postavi novo pitanje ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor