• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Tajanstvena licnost

Started by mmilan, February 14, 2007, 01:51:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Dušan

Austrijanac - fizicar i filozof (ali se nije drzao samo toga...)
Izucavao ponasanje talasa (1887. godine objavio fotografije koj prikazuju udarni talas izazvan projektilom koji se kretao kroz vazduh i kao priznanje za ovaj rad ostalo je ime za brzinu zvuka koje se zove po njemu), optiku, Doplerov efekat...
"Zametak relativnosti"

Toma B

Toma B

Pitanje:
"Krvavi teleskop srbije"?

AshPiranha

Toma B

;D ;D ;D ;D Ali nije on tajanstvena licnost....nego.... :'( :'( :'(

AshPiranha

Dušan

Dušan

Kad niko neće...

- Estonski astronom i astrofizičar.
- Na Moskovskom Univerzitetu je specijalizirao studiju o malim telima Sunčevog sistema (asteroidi, komete, ...).
- Zajedno sa još jednim američkim astronomom je razvio Elementarnu fizičku teoriju meteora, a takođe je i doneo teoriju o poreklu kometa. Rekao je da one dolaze iz jednog oblaka koji se nalazi iza orbite Plutona. U čast njemu, ime ovog oblaka, pored imena holandskog astronoma koji ga je otkrio, sadrži i ime naše tajanstvene ličnosti...

Dušan

Nisam procitao taj post...  :-[

Postavi ti novo... Sad mi ne pada nista na pamet...

mjovicic

Joj Dusane tako bih ti rado odgovorio na pitanje o tajanstvenoj licnosti za cije sam radove vezan (Ima neka tajna veza  ;D ma znas i sam kako)... :)

Pavdu

Evo mene ponovo na forumu posle dužeg vremena. Imao sam neke probleme sa nalogom, ali sad sam otvorio novi. Onaj gore Dušan u pretposlednjem postu (iznad Milije) sam ja...  ;)

I, evo novog pitanja:

- Njegov otac se zvao Heksalija, a majka Kleobulina, a pripadao je porodici Nelida... No, ovo nije ni važno. Važno je ovo dole...  ;)

1) Napisao je dve astronomske rasprave: O solsticiju i O ekvinociju
2) Prvi je utvrdio kretanje Sunca od jedne solsticijske tačke do druge, veličinu Sunčevog i Mesečevog "kruga" (površina Mesečevog "kruga" iznosi 720-i deo Sunčevog)
3) Bio je dobar političar...
4) I,,, jednom je upao u bunar posmatrajući zvezde...  :)

Mislim da je lako i elementarno.
Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

sashastar