• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Tajanstvena licnost

Started by mmilan, February 14, 2007, 01:51:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Pavdu

Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

sashastar

Rodio 26. juna 1730. u istočnoj Francuskoj kao deseto od dvanaestoro dece u porodici. Od dečačkih dana počinje da se interesuje za astronomiju. Zabeleženo je da je u četrnaestoj godini posmatrao jednu kometu, a zatim i pomračenje Sunca od 25. jula 1748. Kad je napunio 21 godinu zaposlio se u Parizu kod tada poznatog astronoma Nikole Delila zbog svog lepog rukopisa, te je precrtavao mape. Delil ga je međutim uveo i u osnove astronomije i on je po je Delilovim proračunima 1757. počeo je da traga za Halejevom kometom. Pojava ove komete se očekivala 1758. ali u to vreme to je bila samo naučna pretpostavka.

Sasa

Charles Messier, tj. Šarl Mesije
Danas poznat po tome što se svake godine na Fruškoj gori (Letenka) održava takmičenje po njegovom katalogu. Inače, u svoje vreme bio je proslavljeni lovac na komete.

sashastar

Naravno o Messieru ima mnogo da se kaze.
Idemo dalje Sasa.

Sasa

Hm... OK:

Napravio je srpski, pravoslavni kalendar - samo to nije znao. A ni vecina Srba ne zna da to uopste nije njihov kalendar, vec tamo nekih Rimljana. Ma taj kalendar je katastrofa!

Dakle, ko je sastavio taj kalendar?

mravic

1923 godine je napravljena reforma Julijanskog kalendara a tip ima sada muzej u Dalju. :)

Jesam li pogodio? ;D
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Sasa

Jok bre  :) Pa taj iz Dalja nije napravio katastrofu od kalendara.

OK, mozda sam suvise zakukuljio i odveo na pogresan trag. Dakle, covek je dosao s Kleopatrom iz Egipta i napravio kalendar koga se i danas drzi SPC iako se vremenom pokazalo da je to neprecizan kalendar.

sashastar

Sasa

Vruće, vruće. Iako se po Cezaru taj kalendar zove julijanski, njega ipak nije sastvaio sam Cezar, već egipatski astronom koga je Kleopatra na svom putovanju dovela u Rim.

sale11472

A jel ga baš Sosigen sastavljao ???
Šta ako je samo prepisivao od Aristarha ili Eratostena ili koga sve ne pominju kao "duhovnog roditelja" te kalendarske reforme ;D ;D ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sashastar

Po savetima egipatskog astronoma Sosigena, u Rimsko carstvo uveden je Julijanski kalendar

Sasa

Quote from: sale11472 on January 18, 2008, 01:00:39 am
A jel ga baš Sosigen sastavljao ???
Šta ako je samo prepisivao od Aristarha ili Eratostena ili koga sve ne pominju kao "duhovnog roditelja" te kalendarske reforme ;D ;D ;D

Pa pazi ovako. Neke stvari se uzimaju za tacne cak iako nisu. Neke tvrdnje opet zavise od definicije. Cesto se iz prakticnih razloga nesto uzima kao tacna cinjenica itd. ako shvatas sta hocu da kazem. Cezar je reformisao kalendar, ali je kalendar prvio Sosigen, koji je prepisivao od Aristarha, a Aristah je opet svoje znaje temeljio na ... itd. ne znam dalje ali sigurno ima :o)
U svakom slucaju, ja sam mislio na Sosigena i u tom smislu ti si dao tacan odgovor sto sad breme postavljanja novog pitanja prevaljuje na tebe :o)

sale11472

He he ma znam samo je interesantnije ubaciti neki komentar nego zaletpiti jednu reč ;)

A sada "breme" ovako iz glave pa neće biti teško

Što je Sosigen Cezaru,
On je Grguru.

Dakle ko je on?
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Pavdu

Eh, sad... Predlog reforme Julijanskog kalendara je dao nemački astronoma Clavius /valjda se čita "Klavije"/, a sam kalendar je pripremio italijanski (napuljski) astronom Lilius /valjda se čita "Lilije"/, a u toj reformi su korišćeni neki rezultati Nikifora Grigora. Ovaj reformisani kalendar je usvojen papskom bulom "Inter Gravissimas" 24. februara 1582. godine. Naravno, uveo ga je Papa Grgur XIII. Zato je kalendar dobio naziv gregorijanski (novi stil), Ali ni ovaj kalendar nije savršen... Postoji jedna bolja reforma Julijanskog kalendara... Krajem XIX veka je ponovo postalo aktuelno pitanje reforme Julijanskog kalendara. SPC je predložila projekat jednog astronoma, matematičara, fizičara (a za sve ovo je bio profesor) koji sada ima muzej u Dalju. Ali ni ova reforma Julijanskog kalendara iz 1923. godine nije savršena, a za to je zaslužan Milutin Milanković koji je "malo" izmenio projekat ovog astronoma. Nažalost, Kongres (Svepravoslavni, u Carigradu, te 1923- godine) je prihvatio Milankovićeve izmene i usvojio ovu reformu. Mnogi autori ističu da je projekat ovog astronoma (tajanstvene ličnosti) mnogo bolji od Milankovićevog. Milankoviću su upućene žestoke zamerke povodom ovoga  od strane vodećih astronoma u Srbiji, pre svega od strane Vojislava Miškovića, direktora AOB, a onda i od strane SPC i Karlovačke bogoslovije. Što je još više paradoksalno, u novije vreme su neki astronomi pokušavali da prikriju projekat ovog astronoma i da time povećaju i još više istaknu Milankovićevu značaj za ovu reformu. Tako, npr. u udžbeniku astronomije za srednje škole nije ni pomenuta ova tajanstvena ličnost već se sve zasluge za reformu Julijanskog kalendara pripisuju Milankoviću. Samim tim njegova reputacija opada. :D 
Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

sale11472

January 19, 2008, 02:20:25 pm #389 Last Edit: January 19, 2008, 02:30:04 pm by sale11472
Ovaj Pavdu si ti siguran u sve to ?
Mislim Milutin Milanković je rođen upravo u Dalju a i muzej koji je napravljen od njegove kuće je isto tako u dalju čak je tome i pričano i na ovom Forumu. Kakvi crni tajanstveni astronomi o kome ti pričaš????

E da a kada je odgovr u pitanju tačaj je Lilije iako si ti njega i Klavija okrenuo na glavce ali nema veze progledaćemo ti kroz prste.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor