• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Tajanstvena licnost

Started by mmilan, February 14, 2007, 01:51:22 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Pavdu

Quote from: sale11472 on January 19, 2008, 02:20:25 pm
Ovaj Pavdu si ti siguran u sve to ?
Mislim Milutin Milanković je rođen upravo u Dalju a i muzej koji je napravljen od njegove kuće je isto tako u dalju čak je tome i pričano i na ovom Forumu. Kakvi crni tajanstveni astronomi o kome ti pričaš????

Greška. Ovaj nema muzej (a nisam znao da je Milankovićev muzej u Dalju [ :-[ :-[ :-[ ], poverovao sam Bobi i Saši misleći da oni misle na onoga na koga ja mislim, ali očigledno da nismo mislili na istog čoveka)... I nije toliko poznat. Siguran sam u sve to. Pogledajte samo radove Veselke Trajkovske sa AOB (npr. konkretno, ovo o čemu sam govorio se nalazi u radu na sajtu http://adsabs.harvard.edu/abs/2003POBeo..75..301T - engleski jezik. a mislim da je i AM objavio neki njen rad na tu temu).

Jel zna neko ko je taj astronom (tj. on je bio profesor kosmografije, da preciziram, ali time što je napravio novi kalendar, bolji od svih onih ranije ja ga svrstavam u astronome)?

Quote from: sale11472 on January 19, 2008, 02:20:25 pmali nema veze progledaćemo ti kroz prste.

Hvala.  ;) :)
Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

Sasa

Onda verovatno misliš na Maksima Trpkovića (1864-1924). Članak o njemu i kalendaru je bio objavljen u Astronomiji broj 11. Ovde http://www.astronomija.co.rs/astronomija/11/kalendar.htm je izvod iz tog članka.

Pavdu

Quote from: Sasa on January 20, 2008, 01:47:58 am
Onda verovatno misliš na Maksima Trpkovića (1864-1924). Članak o njemu i kalendaru je bio objavljen u Astronomiji broj 11. Ovde http://www.astronomija.co.rs/astronomija/11/kalendar.htm je izvod iz tog članka.

Da, to je on.  :)

Sasa

E dakle vi čekate pitanje? OK, evo ga.

Tražimo čoveka čiji se krater na Mesecu nalazi oko 670 kilometar južno od kratera Plato.

sashastar

Sad cu da lupnem da nije slucajno Timocharis ili sam barem blizu.

Pavdu

Quote from: sashastar on January 22, 2008, 12:03:01 pm

Ko je taj?   ???

Sasa

Quote from: sashastar on January 22, 2008, 12:03:01 pm

Pa šta ja znam, i jeste i nije blizu, zavisi čime ideš  :) Razlika je skoro 100 km

stameni

Quote from: Sasa on January 23, 2008, 12:30:18 am
Pa šta ja znam, i jeste i nije blizu, zavisi čime ideš  :)

- Peške ili autobusom?
- Šta pre naiđe...

:)

sashastar

Pavdu

Evo, ja sam pogledao mapu.

Da nije Arhimed? (ali on je previše levo...)

robert

Da nije mozda W. D. Bancroft?
Mislim da je to to.
Pogledao sam pomocu programa: Virtual Moon Atlas

Sasa

Da, Arhimed. Ili Archimedes na latinskom. Razdaljinu sam merio u V.M. Atlasu.

Dakle, kako vidim Sashastar je prvi dao tacan odgovor i sad svi s nestrpljenjem ocekujemo njegovo interesatno pitanje.

sashastar

January 24, 2008, 01:21:54 am #402 Last Edit: January 24, 2008, 01:48:25 am by sashastar
JOj evo meni muke al sta mogu evo ovako.

Svemirska letelica je bila postavljena u eliptičnu Mesečevu orbitu 69 sati i 8 minuta posle poletanja. Posle preletene dve eliptične orbite letelica je pozicionirana u skoro kružnu orbitu u kojoj je osam puta obišla Mesec. Slike mesečeve površine su emitovane uživo na Zemlji.

Koja je to letelica ?

Pavdu

Quote from: sashastar on January 24, 2008, 01:21:54 am
JOj evo meni muke al sta mogu evo ovako.

Svemirska letelica je bila postavljena u eliptičnu Mesečevu orbitu 69 sati i 8 minuta posle poletanja. Posle preletene dve eliptične orbite letelica je pozicionirana u skoro kružnu orbitu u kojoj je osam puta obišla Mesec. Slike mesečeve površine su emitovane uživo na Zemlji.

Koja je to letelica ?

Joj, ta astronautika... Ja ne znam.

Just G

Evo ja mislim da znam... Apolo 8 ?  :)