• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

observing report 20012007

Started by marino, February 12, 2007, 09:54:48 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

marino

za slucaj da je forumasima promakao tekst o vikendu pod zvijezdama evo kako je to izgledalo 20 januara ove godine;


link na cijeli tekst sa slicicama;

http://www.zvjezdarnica.com/full.php?subaction=showfull&id=1169892629&archive=&start_from=&ucat=3&\%20target=

bio je i jedan link cini mi se na am-u ali ga vise nemogu pronaci...nadam se da ne gnjavim s tim observing reportima i da barem netko uziva procitati ugodjaj pod zvijezdama..


PRAKTIČNA ASTRONOMIJA

VIKEND POD ZVIJEZDAMA 20/21.01.2007.

Nakon proteklog tjedna u kojemu smo "zaglibili" na teorijskim predavanjima na Državnom seminaru iz astronomije u Varaždinu, ovaj smo vikend odlučili pozabaviti se praktičnom astronomijom (astrognozija i astrofotografija).

U subotnjim popodnevnim satima krenuli smo iz Zagreba put planinarskog doma na Japetiću. Iako sam put nije kompliciran lako se zagubiti po cestama kojih ima bezbroj, ali uz Borisovu gsm navigaciju i pomoć tamošnjih domorodaca zapravo i nismo nijednom zalutali.

Foto-1: Jurnjava prašnjavom cestom

Dok smo u Opel Vectri uzbrdicom jurili 20km/h po prašnjavoj negostoljubivoj cesti, s desne smo strane (prema zapadu) ugledali očekivan, ali ipak prekrasan prizor; iznad Žumberačkog gorja blještala je Venera a tik ispod nje uzak Mjesečev srp.

Foto-2a. Venera i Mjesec nad Žumberačkim gorjem (Canon A530, ISO 80, f2.6, exp 1s, 20.siječnja 2007.)

Foto-2b. Venera i Mjesec nad Žumberačkim gorjem (Canon S2IS, ISO 100, f2.7, exp 1s, 20.siječnja 2007.)

Iako smo se žurili da prije mraka stignemo na naše odredište, očaravajući prizor izmamio nas je iz auta na prohladan gorski zrak.
Užurbano smo iz auta izvukli stativ (Fomei VP 30) i fotoaparate, te načinili nekoliko snimaka, najprije s Canon A530 a potom i s Canon S2IS.

Foto-3. Venera i Mjesec (Canon S2IS, ISO 100, f3.5, exp 1s, 12x optički zoom, 20.siječnja 2007.)

Usporedno s time opažali smo navedene objekte dalekozorom Fomei 10x50 i teleskopom RVP-ONE  80/400 sa 20mm Plosll okularom.

Iako prenisko iznad horizonta u treperenju atmosfere, uspjeli smo opaziti fazu blješteće Venere i tek pokoje formacije kratera na svega 3.3% osvijetljenom Mjesečevom disku.
Uskoro su Mjesec i Venera zašli, a mi nastavili naš put.

Vrh Japetića dočekao nas je pust, hladan i vjetrovit, prazno parkiralište i strma cestica niže prema planinarskom domu.
Dočekala nas je i legendarna "teta Ruža". Smjestili smo se u jednu od tri sobe u domu a Ruža nas je uskoro počastila s (pre)obilnom večerom.

Foto-4. Marcela i Marino u ogledalu planinarskog doma na Japetiću

U međuvremenu se i naoblačilo, no iako se naoblaka mjestimice kidala nismo uspjeli odraditi mali dalekozorski Messierov Marathon. Umjesto toga, sa RVP-ONE pohvatali smo nekoliko markantnijih Messierovih objekata; 34, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 44, 45, 46,47... i naravno - Saturn.

Kratki fokus, za teleskop ipak nestabilan fotografski stativ, jak vjetar i svega 20x povećanje nisu optimalni uvjeti za gledanje planeta. Pa ipak, Saturnov prsten se jasno vidio.
Ostali smo još neko vrijeme sami pod zvijezdama, a Orion kao da je prkosio oblacima i cijelo je vrijeme bio vidljiv..

Foto-5. Sazviježđe Oriona (Canon A530, ISO 800, f2.6, exp 15s, 21.siječnja 2007.)

Nešto kasnije vratili smo se u dom, pospremili opremu i uz još jedan čaj zaključili pisanje članka za elektronički časopis iz astronomije "M111" o opažanju umjetnih Zemljinih satelita, a zatim otišli na spavanje.

Hladno, oblačno jutro nije nas požurivalo iz kreveta. Ipak, buka pristiglih stotinjak planinara-rekreativaca i plan da poslikamo još poneke zanimljivosti putem prema Jastrebarskom naposljetku su bili jači od tople vreće za spavanje.

Foto-6. Podnevni pogled s Japetića (21.siječnja 2007.)

U podnožju Žumberačke gore dočekao nas je brzi, mali potočić s potpuno žutim tratinčicama uokolo njega! Komentirali smo u šali kako su možda i one plod promjena uzrokovnih padom poznatog meteorita iz Hraščine, kojemu ćemo jednom od slijedećih posjeta ovom prostoru posvetiti našu pažnju.


Foto-7. Marcela kraj vodenice.. (21.siječnja 2007.)

Foto-8. Potpuno žute tratinčice pokraj potočića, mikroskopske čestice meteorita iz Hraščine zacijelo su nekada padale i po ovim područjima (21.siječnja 2007.)

Zalazak Sunca prebrzo se primicao, noć nas je sustigla još i prije autoceste za Zagreb..

Slijedeći smo tjedan ponovno pod zijezdama. Tko zna? Možda u Zagorju, možda u Istri. U svakom slučaju bude opet observing report s lica mjesta!


Marcela Rasonja & Marino Tumpić


Vidulini Observatory