• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Observing report 13.02.2007.

Started by Acheron, February 15, 2007, 12:39:20 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Acheron

February 15, 2007, 12:39:20 am Last Edit: February 15, 2007, 12:40:52 am by Acheron
Report od sinoć. Promatrao sam s terase na kući. Živim u Novom Čiču, 20km južno od Zagreba. Granična magnituda u zenitu je bila 5.7 s tim da je uz horizont (posebno na sjeveru) sve puno svijetlosnog zagađenja.
Izašao sam točno u 23h sata van i čim sam postavio Betsy (200/1200 dob) ogroman oblak se npojavio. Kako sam bio nabrušen, nisam odustajao, već sam sat vremena kroz rupe u oblaku lovio galaksije u Lavu. Na kraju sam uspio pronaći NGC3593, malu poprilično svijetlu i izduženu galaksiju. Čini mi se da bi mogla biti mini verzija Sombrera. Nakon sat vremena čekanja oblak je nestao i ja sam odmah Betsy usmjerio prema M87. M87 je sjajna galaksija ali nije impresivna kao na fotkama. Izgleda kao kugla sa sjajnom jezgrom koja jednoliko blijedi prema rubovima. Zanimljiva je bila mala mrljica pokraj nje, NGC4478. Prvo sam pomislio da je to tamna zvijezda pa je zato mutna, ali pažljivim promatranjem sam uočio da je to mali mutni disk. Kako sam znao da se neka galaksija nalazi blizu, pretpostavio sam da je to NGC4478, mada je na karti pisalo da je i NGC4476 blizu. Kada sam vidio da se do kraja razvedrilo bacio sam se na skiciranje Markarianova lanca. Nakon sat vremena crtanja više nisam noge osjećao i smrzavao sam se. Srećom skica je bila gotova i još sam bacio brzi pogled na M104. Kad sam vidio M104 morao sam je skicirati i tako je još 10min otišlo. Na kraju sam pogledao NGC4656 i ostaoočaran. Galaksija je pokazivali središnje zadebljanje s naznakama tamne pruge. Iz galaksije su se na obje strane širili tanki izdanci, kao oštrice. Dužina joj je preko 10'. Jedna poprilično velika galaksija. Poslije toga sam pokupio stvari i otišao. To je bilo to za ovu noć a prema prognozama i za ovaj mjesec.

Skice:

http://www.inet.hr/~vevrhova/files/skice/Markarianov.jpg
http://www.inet.hr/~vevrhova/files/skice/M104a.jpg

a ako imate želju pogledati cijelu stranicu:
http://www.inet.hr/~vevrhova

gucic

Ovo je fenomenalan izvestaj!! Dugo nisam procitao nesto ovako zanimljivo. Skice su...pa... bolje nego fotografije. Ako nije tajna, da li mozes opisati tehniku crtanja i kakav materijal koristis? Jel su ovo negativ crtezi?

Acheron

A nema tajne. Zadnjih godinu i pol bavim se skiciranjem i postao sam sve izvježbaniji.
Od tehnike, trenutno koristim tehničku olovku (za zvijezde), olovku s mekim grafitom za maglice i B3 olovku za izraženije detalje u magličastim objektima i planetima. Skice crtam u krugove od 10cm koji predstavljaju vidno polje okulara (Markarianov lanac i druge skice većeg formata su iznimka). Nakon skeniranja skicu s originalnih 1200x1200 pixela smanjim an 600x600, dodam opis. Pretvorim je u negativ i pomoću "curves" u photoshopu namjestim kontrast kakav je bio u okularu i to je to. Dalje ide na web stranicu. Hvala na komplimentu.

mravic

Meni je izvestaj odlican ali vec sam navikao na ovakve izvestaje na forumu Zvjezdarnice ;)
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

marino

bravo!

svaka cast na trudu i molim te ustraj u tome...rijetki danas skiciraju, a tvoje su skice svakim danom sve bolje i bolje...divim ti se na trudu, zaista bravo!

m
Vidulini Observatory