• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Perseidi 07

Started by Stojanov, April 28, 2007, 12:54:42 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Stojanov

Da ovde nastavimo dogovor  o susretu sa ovogodisnjim Perseidima. Milane, poslao sam ti kartu S.Kucaja sa dve lokacije koje koje mogu biti interesantne. Udaljene su po petnaestak km od Dunava , na visini 500 - 600 m. Prva: Pozarevac - V.Gradiste - Golubac - odvajanje za Malesevo/Krivaca. Druga: Pozarevac - V.Gradiste - Golubac - Brnjica - odvajanje za Kljucata. Prema LP karti tamo je MRAK ! Nema visih planina a u okolini je par sela.
Ako neko od forumasa zna za druge lokacije, nek' javi. 

gucic

Ja se nadam da ce biti stvarni mrak jer u zapadnoj Srbiji ima sve manje takvih mesta. Istok je tu negde, a ovaj severoistok izgleda OK. Ti cesto ides u cistu juznu Srbiju oko Vlasine. Kakva su ti iskustva sa nebom u tom delu?

Stojanov

Isto ono sto je rekao i Boumen iz " Odiseje 2001 " pre nego sto je zaronio u transprostornu Kapiju zvezda : It's full of stars ...  Bukvalno , nebo iznad Vlasine bljesti od zvezda. Ali podatak da u tom kraju ima svega 60 vedrih noci u toku cele godine je stvarno razocaravajuci. Pre dve godine imao sam tu srecu da u deset dana imam dve vedre noci! Nisam znao sta pre da snimam.Kako ne blistam u astrognoziji ( uvek vucem sa sobom par karti neba ) , zbog obilja zvezda sam imao odredjenih problema ;D

O lokaciji za Perseide. Treba da zadovolji dva uslova: mrak i da nije Bogu iza ledja. Da posle ne bi isli kod majstora da nam popravlja prednji trap od kola. Trebalo bi se raspitati u Turistickom savezu Srbije ili kod planinara kakvi su lokalni putevi za te dve lokacije koje sam predlozio. Jel' mozes da to proveris?
Gradic na rumunskoj strani ne bi trebalo da smeta , pokriva ga jedno brdo a i dvadesetak km vazdusne linije cini svoje. Proverio sam na Dark Sky karti. U principu , istocna Srbija je najpogodnija. A opet , da nije predaleko ljudima koji nameravaju da dodju.
NASA

A da nije predaleko.. :-[
zavisi kome-meni je i avala predaleko jer jos nemam kola a ni moji... :-\

gucic

Kad imas kola, nista nije daleko. I meni je bila daleka Avala dok nisam dobio dozvolu. Treba ici sto dalje od svetala i cak najmanje naseljene varosice jer se to moze gadno osetiti na snimcima u vidu zelene ili narandzaste boje.
Ako si zainteresovan, dogovoricemo se svi oko prevoza kolima ako bude bilo mesta. Ima jos do avgusta.
I Avala polako ali sigurno propada jer se gradi toranj i ima mnogo svetala koji su upereni u direktno u nebo.

NASA

videcemo-ja nikada nisam ni na jednom star partyju ili MM bio  bas zbog kola-ali sigurno idem ove god na letnji kamp :) sigurno cu biti najmladji :-\

mravic

Quote from: NASA on April 29, 2007, 09:43:58 pm
videcemo-ja nikada nisam ni na jednom star partyju ili MM bio  bas zbog kola-ali sigurno idem ove god na letnji kamp :) sigurno cu biti najmladji :-\

Nemoj biti bas siguran da ces biti najmladji.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Sasa

Najmladji gost kampa na Letenki prosle godine je imao 6 meseci.

Stojanov

Ovogodisnje Perseide prate izuzetno povoljni uslovi za posmatranje. Preostaje da se izaberu dve
lokacije : u blizini urbanih sredina gde je problem prevoza lako resiv ali i videti samo najsjajnije tragove ili otici dalje od gradskih svetala i ugledati pravu kisu meteora . Perseidi su karakteristicni po intenzivnim pikovima ( tridesetak meteora u par minuta ) sa duzim i kracim pauzama. Dovoljan razlog koju ide u prilog izboru ove druge lokacije. Plus boravak od dva dana u ( jos ) nezagadjenoj prirodi .     

NASA

Quote from: Sasa on April 30, 2007, 01:12:09 am
Najmladji gost kampa na Letenki prosle godine je imao 6 meseci.


Svaka cast!! :) :) :)