• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Pomoc pocetniku u vezi pravljenja razne opreme

Started by sale11472, May 20, 2007, 05:39:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

sale11472

Quote from: mravic on August 27, 2008, 09:44:20 am
pa naravno snop svetlosti je deblji i osvetljava vise linija a u centru fokusa je snop tanji i osvetljava ih manje...

Ovaj ipak ne.... nije da se pravim pametan ali pošto se linije vide ne na način koliko ih u odlaznom snopu bude osvetljeno nego koliko njih zaklanja dolazni snop a kako celo ogledalo reflektuje svetlost onda uvek imaš kupu svetlosti koja je u stvari dolazni snop.... zato i može da se koristi i za testiranje objektiva kod refraktora ili bilo kog teleskopa kao celine...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

mravic

Ja ne znam kako da skinem taj file . Treba mi pomoc. :-\
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

mravic

Pa naravno da se linije na ronchiju osvetljavaju u odbijenom snopu svetlosti, ali ako je izvor svetlosti veci onda je i povratni snop deblji u fokusu , nije tackast. Sto je fokus ogledala veci to je i ovaj snop u fokusu veceg precnika.
Ovo govorim iz iskustva, jer kada stavim tackasti izvor svetlosti onda mi je i ronchigram ostriji i bolje se vide linije, a kad je izvor samo malo veci npr. 1mm vec se te linije tesko razaznaju. Naravno, lakse se nadje fokus kad je svetlo jace, ali odmah posle pronalazenja fokusa, i podesavanja instrumenta, postavim masku sa malom rupicom i vrsim merenja.
Mozda se ta dioda ponasa kao tackasti izvor kad je onako obrusena, pa se u centru vidi svetlost koja svetli a ono okolo izvora sto je matirano se zanemaruje.
Nisam nikad probao sa diodom.
www.univerzumad.com

suvacarov

Za one koji se ne snalaze sa Rapidshare-om predlazem da film skinu sa sajta moje firme (na kratko cu ga zloupotrebiti). Molio bih da ga skinete sto pre jer cu morati verovatno u narednih 48 sati da ga skinem.

http://www.code.co.rs/uputstva/ostalo/Ronchi_tester_i_nacin_rada3.zip

Upravo se postavlja i bice dostupan za oko 15min.

sale11472

Quote from: mravic on August 27, 2008, 10:55:44 am
Mozda se ta dioda ponasa kao tackasti izvor kad je onako obrusena, pa se u centru vidi svetlost koja svetli a ono okolo izvora sto je matirano se zanemaruje.
Nisam nikad probao sa diodom.

Ne, ne ponaša se kao tačkasti izvor svetla ali pošto u ovom konkretnom slučaju dioda osvetljava ogledalo kroz rešetku onda imaš isto kao i u slučaju fukoa virtuelni prorez sa savršeno paralelnim ivicama....
nego evo sad sam skinuo jednu lepu Malakarovu knjigu pa ću da razmotrim detaljno teoriju, koja u principu za ronki test traži da izvor bude koherentan i kvazi-monohromatski ..... ali u praksi koherentnost može da se zanemari uostalom ko je lud da testira laserom ;D
Probaj sa diodom ;D ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

suvacarov

August 27, 2008, 11:29:21 am #185 Last Edit: August 27, 2008, 11:35:25 am by suvacarov
Postavljeno !!!

Trebace vam DivX 6.1 codec ili noviji http://www.divx.com

sale11472

OK pogledao sam filmić i vidim da Ronki radi baš kao i kod mene :)
Što se Fuko testa tiče e tu već ima razlike naime ti nož stavljaš IZA diode pa je sasvim normalno da ti treba pinhole (možda čak i manja od one koju imaš) ja to testiram onako kao što je to originalno zamišljeno u verziji slitles testera... dakle kod mene nož ide ISPRED diode i zaklanja je tj seče svetlo i u odlasku i u dolasku i tako se pravi virtuelni prorez .... nego jedna mi stvar nije sasvim jasna sa snimka da li ti pomerš nož u normalno na osu ogledala ili samo pomeraš tester po osi?

BTW elegantno rešenje svih problema sa nameštanjem rešetke i noža se rešava tako što ih staviš u dioramice za slajdove ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

suvacarov

Sto se tice rupice imam i manju ali je nisam koristio jer se test nebi video na kameri (zbog vrlo male kolicine svetlosti).
Pomeranje noza radim iskljucivo okretanjem bocnog srafa na testeru, sto znaci normalno na osu. Sto se tice potrebe da udjem u fokus, budem u tacki fokusa ili izadjem iz fokusa, to radim srafom kojim tester pomeram u ravni ose stakla.

QuoteBTW elegantno rešenje svih problema sa nameštanjem rešetke i noža se rešava tako što ih staviš u dioramice za slajdove

To sam napravio ali zbog one silne izolir trake (krpene jer nema odsjaj) nisam u ovom slucaju mogao da ih koristim. Izvor svetlosti je relativno jak pa mi smeta prilikom osmatranja a uz pomoc trake reflektovani odsjaj sam sveo na minimum.

sale11472

Ako sam dobro shvatio ti pomeriš tester napred/nazad pa onda pomeraš nož bočnim štafom ???
Kako onda meriš ???
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

suvacarov

Merenje za sada jos uvek nisam vrsio. To cu raditi tek kada staklo bude potpuno ispolirano. Medjutim, koliko sam informisan potrebno je merenje samo po uzduznoj osi dok bocni pomeraj ne utice na udaljenost od ogledala (pricam samo za ronchi test ne i za fukoov).

sale11472

Pa kod Fukoa bočno pomeranje ume da pravi problema (iskusio na svom testeru pošto mi je opruga bila prjeaka pa je naginjala glavu testera) sa druge strane ronkijem tešk da ćeš nešto izmeriti mislim postoji softver koji simulira ronki test (Ronchi for Windows i RonchiZ ima toga još pogledaj link u mom gornjem postu ka ronki testu) ali to je poređenje pre nego merenje dakle sacometrija naspram preciznog merenja koje nudi fuko .... mada može dapokaže greške bolje nego fuko....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

suvacarov

Ronchi for Windows i RonchiZ imam odavno spreman ali prvo mora potpuno da se ispolira staklo.

mravic

Sale, mora da si pogresio kad si rekao da ... dioda osvetljava ogledalo kroz rešetku onda imaš isto kao i u slučaju fukoa virtuelni prorez sa savršeno paralelnim ivicama...

Pa nije valjda da ronchi resetku stavljas ispred izvora svetlosti.
www.univerzumad.com

sale11472

Quote from: mravic on August 27, 2008, 05:10:02 pm

Pa nije valjda da ronchi resetku stavljas ispred izvora svetlosti.

Da, da, da.... upravo tako, baš kao što se to vidi na snimku koji je napravio suvarcov.... samo što ja i nož, za razlikuod njega stavljam ispred izvora svetla....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

mravic

Da moze tako, samo sto je ispred leda sa leve strane noz a u povratku sa desne.

Inace... skinuo sam filmis i sada mi je jasnije mnogo toga. Pa ne kaze se dzaba da slika vredi vise od hiljadu reciu a tek film.

Suvacarov, nbemij da se mnogo jedis oko oborenih ivica, pa skoro se i ne primecuje nista, naci cu ti sliku ronchigrama sa oborenim ivicama da vidis kako to izgleda.
Sve je ok, kako si radio samo pokusaj sa manjom rupicom, jeste da je teze meriti jer je malo svetlosti ali ce i ivice  biti mnogo ostrije,.

Sad mi je jasno kako se sa difuznim svetlom dobije ronchigram, jer ti svetlost presecas i u odlasku i dolasku pa se verovatno te linije poklope.
Moracu i ja da pokrenem moju aparaturu ovih dana, pa da i ja snimim moj ronchigram ali na ogledalu od 16 inca, i koji nije ovako lep, jer sigurno ima gresaka.
Jos nesto... ako si blizu da bude ispolirano, pokusaj da uradis fookov test jer mi se cini da nisi daleko od gotovog ogledala. Da ne bi preterao jer onda je veeeelik problem.
Posted on: Avgust 27, 2008, 10:15:28 pm
Evo i slika

Ovo je oborena ivica
pa da ne pomesas sa ovom koja je idealna

Evo ti i lik , verovatno ce pomoci http://www.atm-workshop.com/mirror14-log.html
www.univerzumad.com