• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kazahstan

Started by sashastar, May 26, 2007, 01:27:19 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Dva američka i jedan ruski astronaut, vratili su se prošlog meseca na Zemlju i u kapsuli Sojuz TMA-9 sleteli u centralnom Kazahstanu. Saradnik Glasa Amerike, Valer Gergelji, priključio se timu za doček svemirskih putnika.

Dok posada kapsule Sojuz obavlja poslednje provere pred povratak na zemlju, u kazakstanskom gradiću Žeskasganu komandant ekipe za prihvatanje astronauta, Aleksej Lukjanov, prima od Komandnog centra precizne koordinate mesta spuštanja kapsule. Odmah zatim, specijalna vozila kreću na put dug 150 kilometara.

U traganju za kapsulom učestvuje i deset helikoptera iz vazduhoplovne baze Karaganda, udaljene 300 kilometara od mesta spuštanja. Major Sergej Sergejev kaže da njegov tim neprestano prati meteorološke uslove u tom području.

"U ekipi svako ima svoj zadatak, ali u tome možemo da se smenjujemo. Sada smo tačno na izračunatom mestu spuštanja. Primili smo kratkotalasne i UKT signale sa kapsule i prilazimo mestu spuštanja, koje može da bude pomereno zbog uticaja vetra", objašnjava major Sergejev.

Spušanje je zaista bilo odloženo i pomereno ka jugu, zbog vlažnosti tla posle topljenja snega u kazahstanskoj stepi.

"Neprekidno smo u vezi sa Komandnim centrom leta u Moskvi, Navigacionim centrom u Arkaliku i Kontrolnim centrom u Žeskasganu", kaže Sergejev.

Posle pomoćnog otvara se glavni padobran na kapsuli Sojuz, posle čega se aktiviraju rakete za kočenje. Tim za prihvatanje obezbeđuje mesto spuštanja, a zatim otvara vrata kapsule. Pošto su u posadi i američki astronauti, prizemljenje posmatraju i funkcioneri NASE.

"Kapsula često sleće na bok, malo odskoči, a ako ima vetra padobran je ponekad malo vuče po zemlji", objašnjava Rob Navijas iz NASE, koji šalje izveštaj o stanju članova posade satelitskim telefonom u sedište NASE, dok tim za podršku pomaže posadi da napusti kapsulu.

"Lekari su potvrdili da su astronauti u odličnom stanju i da se u svojim sedištima postepeno privikavaju na zemljinu gravitaciju", kaže Navijas.

Posle kraćeg odmora astronauti se helikopterima prebacuju u Karagand, gde ih gradonačelnik, Islam Togajbejev, dočekuje sa dobrodošlicom, kazakstanskim suvenirima i tradicionalnom nošnjom. Astronauti Tjurin i Alegrija smatraju da je korisno raditi sa ljudima iz drugih zemalja, jer donose nove ideje iz svojih stručnih oblasti.

"Učili smo jedan od drugog. Naš svemirski program ima koristi od ovakve saradnje", kaže kosmonaut Tjurin, dok njegov američki kolega, Majkl Alegrija kaže da ne želi da poredi svoje kolege, jer su - kako kaže - "oni drugačiji, ali vrlo dobri ljudi i svi imaju različite kvalitete".

Predstavnici Sjedinjenih Država već četiri godine prisustvuju sletanjima kapsula Sojuz.

"Ruska Federalna svemirska agencija je sjajna. Sve je teklo kao po udžbeniku. Međunarodna saradnja je gotovo kao simfonija. To je veličanstvena demonstracija onoga šta zemlje mogu da urade zajedno kada postoje volja, čvrstina i sposobnost", kaže zvaničnik NASE.

Krajem dana, astronauti se vraćaju u kompleks kosmonautskog centra u Zvezdanom gradu, gde se sastaju sa porodicom i prijateljima, dok se pripadnici ekipe za prihvatanje astronauta vraćaju u Žeskasgan da bi se pripremili za nova sletanja.


Milan Nikolic

November 13, 2011, 03:18:25 pm #1 Last Edit: November 13, 2011, 03:24:07 pm by Milan Nikolic
   13. novembar
  Lansiranje trojice astronauta na šestomesečni boravak u svemiru
  Lansiranje zakazano u 17:14h po našem vremenu, direktan prenos od 16:30h:
  http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/media_flash.html

Flight Engineers Anatoly Ivanishin, Anton Shkaplerov and Dan Burbank pose in front of their Soyuz TMA-22 spacecraft. Photo credit: NASA/Victor Zelentsov

  New Crew Members Set for Launch to Station

Milan Nikolic

November 13, 2011, 04:58:11 pm #2 Last Edit: November 13, 2011, 05:04:52 pm by Milan Nikolic
   Ja sam malo pogrešio. Izvinjavam se.
  Lansiranje je rano ujutro u 5:14h. (Ponedeljak)

  Možda i sad nešto grešim. Jel može pomoći neko? :)

generator

neznam ja  sam negdje procitao da je 14.11 u 17:14

Milan Nikolic

November 13, 2011, 05:40:50 pm #4 Last Edit: November 13, 2011, 05:55:38 pm by Milan Nikolic
QuoteLaunch from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan at 11:14 p.m. EST Sunday (11:14 a.m. Baikonur time Monday)


  Ovde piše kada je lansiranje.
  Razlika između Floride i Kazahstana je tačno 12 sati, kao što se vidi gore u planu lansiranja.

  Srbija je tačno između ove dve oblasti vremenskih zona.
  Prema tome, ako je lansiranje u nedelju u 11:14h po podne za Floridu, a u ponedeljak u 11:14h pre podne za Kazahstan, onda je to za Srbiju u ponedeljak u 05:14h.
  Dakle ujutru, sabajle. :)

Milan Nikolic

   Ruski Sojuz spreman za lansiranje u sredu u 14:16h po našem vremenu, sa trojicom astronauta, na Internacionalnu Svemirsku Stanicu.http://www.nasa.gov/mission_pages/station/living/index.html