• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Da li smo sami....

Started by flintviking, May 26, 2007, 08:56:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sale11472

Quote from: flintviking on May 29, 2007, 10:54:20 pm

Teorija o velikom prasku je upravo dokaz postojanja Boga. No nemogu bas celu emisiju da prepricam,


Slab je to dokaz i mogu da ga prihvate samo verujuci.

Da odmah presecem napad ne mislim da je teorija Velikog Praska slaba (mada definitno nije konacna, mi ipak znamo tako malo) vec da je slaba ako se upotrebljava kao dokaz postojanja Boga.

Bez ikakve namere da dalje ulazim u religijske rasprave,  ponovicu samo jos jednom ono sto sam rekao i prethodno: cinjenica da smo sami u svemiru bila bi, za mene kao tvrdog (ili prema ovde iznetom stavu mozda ipak mekog) ateistu, sasvim dovoljan dokaz postojanja Boga. Dakle jos jednom da naglasim sasvim dovoljan posto stvarno ne vidim drugi razlog da budemo jedini u svemiru. A to da li ima ili nema Boga i da li uopste treba dokazivati njegovo postojanje je stvarno tema za raspravu u koju, kao sto rekoh nemam nameru da se upustam.

QuoteTuča tuča, ...


Na zalost ovo je sve cesca slika onih koji su sebe samoproklamovali u zastitnike vere i cega sve ne. Zasto ih Crkva, u najmanju ruku, trpi  ???  Ja odavno nemam ni volje ni namere da vernike bilo koje vrste razuveravam, uveravam, edukujem (u jako retkim slucajevima) ili da o tome uopste sa njima diskutujem.....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sashastar

Molim vas vratite se na temu topika i na male zelene

sale11472

Da mozda ne mislis na velike sarene ??? ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Stojanov

Hajde malo vise ozbiljnosti. Ova tema to zasluzuje. Nadam se da nece zavrsiti u holivudskom stilu da su vanzemaljci pretezno zla bica koja nam rade o glavi.
Na razmisljanje o ovoj temi su me naveli radovi a ko drugog do K. Segana i njegovih saradnika . Sigurno je da mnoge od nas usmerio na pravi put. Bar zasada.     

Dušan

Quote from: Stojanov on May 30, 2007, 09:43:47 am
Hajde malo vise ozbiljnosti. Ova tema to zasluzuje. Nadam se da nece zavrsiti u holivudskom stilu da su vanzemaljci pretezno zla bica koja nam rade o glavi.
Na razmisljanje o ovoj temi su me naveli radovi a ko drugog do K. Segana i njegovih saradnika . Sigurno je da mnoge od nas usmerio na pravi put. Bar zasada.     


Mozda neka vanzemaljska inteligencija upravo cita nas forum i bas zbog toga nece da stupi u kontakt sa Zemljanima...  ;)

Sasa

Quote from: flintviking on May 29, 2007, 10:54:20 pm
Trebalo je da gledas emisiju na studiu B, gde su gosti bili prof. Koruga i V. Jerotic,  citav niz dokaza o postojanju Boga su izneli, to vec postaje znanje a ne verovanje....


Ne postoje niti mogu postojati nikakvi naucni dokazi o postojanju Boga. Jednostavno, to pitanje je izvan domena nauke, kao sto je izvan domena nauke npr. pitanje ko je najveci renesansni slikar ili ko je najbolji fudbaler. Te teme nemaju veze s naukom. Prof. Jerotic lepo prica, ali on je strsno ogranicen sopstvenom verom i sve tumaci u skladu s tom verom. On cvrsto veruje u nesto pa prema tome bira "dokaze". Nauka ne donosi nikakve sudove o egzistenciji Boga.

Postoje verski dokazi o egzistenciji Boga. Ali to nisu naucni dokazi. Njih prihvataju oni koji veruju, a ne prihvataju oni koji ne veruju.

A sve to nema veze s vanzemaljskim zivotom :o)

flintviking

Sasa je lepo rekao, Bog, duhovno i sve u vezi sa tim, prevazilazi nauku. To je verovanje, a to je opet licni izbor.
Ne moze nauka objasniti nadahnuce umetnika, i ne treba.

Ja nebih voleo da se moje izjasnjavanje pretvori u raspravu pa se izvinjavam ako sam malo napravio pometnju.

Da se vratimo kao sto neko rece na male zelene. A za ovo otvorimo posebnu temu, pa ko voli nek izvoli...

Dule, tvoja zadnja dva posta su me odusevila.
Samo si dao temu za veliko i duboko razmisljanje.


A sta ako smo zaista previse primitivni za nih....

sashastar

U Vašingtonu je 8. maja objavljeno pokretanje nezapamćenog naučnog poduhvata da se tokom narednih 10 godina na internetu postave sva znanja o poznatim biljkama i ivotinjama na našoj planeti. Takozvana "Enciklopedija života" omogućiće svima koji imaju pristup internetu da vide, čuju i pročitavu sve što nauka zna o živim bićima na zemlji.

Prva stranica elektronske enciklopedije života već može da se vidi na adresi eol.org. Profesor univerziteta Harvard, Edvard Vilson, jedan je pokretača ovog projekta, u svetu se smatra za jednog od vodećih stručnjaka za bioraznolikost.

"Bioraznolikost je reč koja se proširila svetom od pojavljivanja, 1988. godine, označavajući biološku raznovrsnost. Termin obuhvata sve postojeće vrste biljaka, životinja i mikro organizama u svetu, odnosno biosferu."

Vilson i drugi naučnici prisustvovali su lansiranju sajta koji bi trebalo da obuhvati sva znanja o životu na zemlji. Oni nameravaju da tokom narednih 10 godina dodaju više od 300 miliona stranica ovom sajtu, o do sada identifikovanim vrstama. Džejms Edvards je prvi izvršni direktor Enciklopedije života.

"Kada bude završena Enciklopedija života pružiće, naučnicima, studentima i svim gradjanima sve što se zna o živim bićima, čak i onim upravo otkrivenim."

Kako je rekao biolog sa Harvarda, Edvard Vilson, do sada je imenovano gotovo dva miliona vrsta.

"Procenjujemo da bi broj biljaka, životinja i mikroorganizama mogao da bude i pet puta, pa čak i deset puta veći. U stvari ne znamo koliko ih ima, ali to što ne znamo taj broj ne može da bude izgovor za uništavanje onoga što znamo i onoga što ne znamo. A činjenica je da gubimo vrste. Naučnici se uglavnom slažu da živa bića gubimo između sto i hiljadu puta brže nego što se pojavljuju nova."

Elektronska enciklopedija života nije nova ideja, ali naučnici kažu da su dostignuća u oblasti digitalne fotografije i internet tehnologije sa da to omogućila. Fondacije Makartur i Sloun poklonile su 12 i po miliona dolara za taj projekat, a pristup će biti besplatan za sve. Po obimu, Enciklopedija života neće moći da se poredi sa bilo kojom drugom.


flintviking

nadam se da cemo taj sajt videti ubrzo
a nije losa ideja da se napravi enciklopedija predpostavki zivota van zemlje

vmiro

Vec imas test verziju, kako ce to sve otprilike izgledati...

flintviking

ajde ukucaj ovde link za tu test verziju

Sasa


flintviking

Thank You

a sad idemo na Mars,

ima li dobrovoljaca

sashastar

Ja bih te poveo da malo razgledas i da se prosetas.
Ali jos nisam dobio dozvolu za takvu akciju oprosti mi.

flintviking