• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Alternativni i novi izvori energije

Started by flintviking, June 01, 2007, 10:09:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sale11472

Ufff pa americka vojska koristi modele MX-99/U MX-991/U koje mozes i u BG-u da kupis i vrlo su korisni posto dolaze sa plavim i mnogo bitnije crvenim filterom, inace koriste obicne sijalice i uloske tipa "D" 2 kom. Nista specijalno.
Inace te kineske lampe sto ih muckas su rafinirana prevara, ako pazljivije pogledas videces da se pri vrhu nalaze baterije nisam gledao tacno koji je model u pitanju ali je sigurno da su pljosnate i velikog precnika (moj tip bi bio CR2032 alisasvim moguce i da su neke druge slicne)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

vmiro

Quote from: flintviking on July 12, 2007, 12:53:23 am
Da li je tacno da postoji baterijska lampa koju koristi americka vojska, i ona moze da svetli oko desetak godina sa jednom baterijom.
nesto tako se nabavljalo iz bosne i bilo je pravi hit jedno vreme dok ih nisu potisnule ove proste kineske lampe sto ih muckas.

Tacno je, postoji takva lampa i to bez baterije, traje hiljadama godina, to je ona sto pretvara mehanicku u elektricnu energiju :)
E sad dal ih americka vojska koristi...

sale11472

Pazi znam da postoji i to je varijanta sa LED-om ali to nisu "kineske lampe na muckanje" ipak su malo skuplje varijante (ne mnogo a bice sve povoljnije) inace odavno postoje lampe sa, da tako kazem, "kurblom" i slicnim resenjima kojma se  pokrece mali generator pa ti ne trebaju baterije (mislim na potrosne uloske)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

NShappy

Quote from: flintviking on July 11, 2007, 11:05:50 pm
Ma pusti da i je glupost, da li je to sto ste vi radili u skoli funkcionisalo u praksi.

Pa radilo je 30-ak sekundi. Dok se ne potroši vazduh iz rezervoara. Koristili smo medicinske špriceve kao cilindre sa klipovima i pixlu od dezodoransa kao rezervoar. A ventile i razvodnik pritiska je nastavnik nekako sklepao. Bilo je uputstvo za izradu u Tehničkim novinama.

Cela ta skalamerija radi kao parna mašina samo se umesto pare u cilindre pušta vazduh pod pritiskom. I naravno, kada se smanji pritisak u rezervoaru, skalamerija staje. Ne mogu da zamislim da ovako nešto pokreće vozilo duže od par minuta a i to sa ogromnim rezervoarom pod još ogromnijim pritiskom.

flintviking

Ipak ste radili u skolskim uslovima, da ste imali bolje uslove, da li bi rezultat bio bolji...

Toma B

Pitanje nije upuceno meni ali drznucu se da odgovorim.
Kratak odgovor je Ne!
Duzi odgovor:
Mogli bi da se povecaju pritisak gasa i efikasnost cele skalamerije ali i dalje nikada ne bi moglo da posluzi kao efikasni pogon vozila (sto je cilj zapravo)...kao parna masina kad ostane bez pare...
:( :-\ :(

NShappy

Pazi flintvikingu. Kao što reče Toma, to je u principu isto što i parna mašina samo što ne proizvodi paru (gas pod pritiskom) već to nosi sa sobom (pritisak nadrukan pre polaska). Rezltat može biti malo bolji. Ali da se skupi sat vremena rada, nema šanse. Jedino da je rezervoar veličine vikendice.

flintviking

Znaci, krajnji zakljucak - tesko primenljivo, ili uopste neprimenljivo.

bear

Quote from: sale11472 on July 12, 2007, 08:48:01 am
Inace te kineske lampe sto ih muckas su rafinirana prevara, ako pazljivije pogledas videces da se pri vrhu nalaze baterije nisam gledao tacno koji je model u pitanju ali je sigurno da su pljosnate i velikog precnika (moj tip bi bio CR2032 alisasvim moguce i da su neke druge slicne)

BTW Nije prevara, barem ne u tom smislu. Ideja je da se te litijumske baterije mogu donekle ponovo puniti (long story), pa lampa svetli a ti s vremena na vreme promuckas pa je ponovo dopunis. Cak i u 'originalnim' varijantama postoji kondenzator koji sluzi toj svrsi, jer bi inace lampa prestala da svetli onog momenta kada ti stanes sa drmusanjem. No stvarno dobar kondenzator pogodan za ovakve stvari je skup (paradoksalno skuplji od te litijumske baterije), pa je jasno zasto su se kinezi odlucili za CR2032. Najveci nedostatak pristupa sa baterijom je da ljudi u sustini ne drmaju dovoljno cesto lampu posto uvek svetli, a ako se baterija skroz isprazni onda joj nema pomoci (sta vise, onda odmaze jer absorbuje deo struje koji bi mogao biti iskoristen u sijalici/LED-u).

QuotePogon nosača aviona je nuklearni i ne bih baš voleo da imam obogaćeni uranijum u gepeku kola. A i ne mere se napraviti skalamerija koja će pretvarati nuklearnu energiju u mehaničku a da nema bar nekoliko tona.

Moze, samo je malo nezgodno kad pocne plutonijum da ti pecka ledja :) RTG generator od 100kg ce ti dati oko kilovat energije u narednih par decenija. Takvi generatori su bili i na Voyagerima i na Galileou, s tim sto naravno danas vec postoje daleko efikasniji modeli (iako generatori sa Voyagera i dan danas rade !).

flintviking

I meni su se prvo ucinile kao prevara te kin. lampe, ali logicno je da se negde puni energija.
Nasuprot njima ima one ruske, koje direktno stvaraju energiju i odmah trose, rade kao neke makaze...

sale11472

Quote from: bear on July 17, 2007, 11:16:02 pm

BTW Nije prevara, barem ne u tom smislu. Ideja je da se te litijumske baterije mogu donekle ponovo puniti (long story), pa lampa svetli a ti s vremena na vreme promuckas pa je ponovo dopunis. Cak i u 'originalnim' varijantama postoji kondenzator koji sluzi toj svrsi, jer bi inace lampa prestala da svetli onog momenta kada ti stanes sa drmusanjem. No stvarno dobar kondenzator pogodan za ovakve stvari je skup (paradoksalno skuplji od te litijumske baterije), pa je jasno zasto su se kinezi odlucili za CR2032. ...

Problem je sto nisam siguran da se te baterije uopste pune odnosno mislim da je u konkretnim slucajevima drmusanje tu samo sminke radi koliko npr CR2032 moze da napaja LED ne znam (sa druge strane u npr mom pulsmetru su trajle par godina), ali je duzina trajanja verovatno dovoljan da se "srecni" korisnik ne uzbudi previse kada cela sklopocija crkne ::)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

bear

Quote from: flintviking on July 17, 2007, 11:30:50 pm
I meni su se prvo ucinile kao prevara te kin. lampe, ali logicno je da se negde puni energija.
Nasuprot njima ima one ruske, koje direktno stvaraju energiju i odmah trose, rade kao neke makaze...

Sistem je isti, samo je tamo potpuno mehanicki, sve ima svoj pandan - umesto magneta imas rucku/makaze, a umesto te baterije/kondenzatora zamajac. Dok se on vrti i lampa svetli. Elektricna varijanta je popularnija u poslednje vreme jer je jeftinija + laksa + u mehanickoj vecinu energije izgubis kroz trenje.

Quote from: sale11472 on July 17, 2007, 11:42:05 pm
Problem je sto nisam siguran da se te baterije uopste pune odnosno mislim da je u konkretnim slucajevima drmusanje tu samo sminke radi koliko npr CR2032 moze da napaja LED ne znam (sa druge strane u npr mom pulsmetru su trajle par godina), ali je duzina trajanja verovatno dovoljan da

Ako sa zicom umesto baterije prilikom drmusanja ne svetli onda je prevara :) Litijum je dosta dobar i ne prazni se sam od sebe tako da neku ne preterano jaku diodu moze da pogoni poprilicno...

flintviking

Bear, znaci li to da te ruske lampe sto posto nisu prevara.
bas bih mogao da se obezbedim za ceo zivot.

bear

Quote from: flintviking on July 18, 2007, 01:24:52 am
Bear, znaci li to da te ruske lampe sto posto nisu prevara.
bas bih mogao da se obezbedim za ceo zivot.

Pa nije prevara u smislu da ne ide na bateriju, ali svejedno ima obr-paz, jer ti mehanicki imaju tendenciju da se vremenom rasklimataju i zardjaju (moja baba je vec amortizovala 2-3 takve lampe :) ). Dalje, te matore ruske sto sam video su sve do jedne imale klasicne sijalice, a to tek nije garancija za ceo zivot. Ako je dobro napravljeno, dobar LED + solid state kondenzator + rare earth magnet je dobitna kombinacija, to stvarno moze da potraje ceo zivot. No to sigurno neces kupiti u 'sve za jedan euro' ili na buvljaku.

flintviking

Naravno, ne za 1 e.  mozda za neki vise...
ja moram da kazem da me ova kineska sluzi odlicno... da kucnem u drvo.
cak je i ne muckam.