• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Tunguski meteorit

Started by sashastar, June 27, 2007, 11:37:18 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

buca

Ne mogu da se setim imena ali tek 30-tih godina su rusi poslali naucnika koji se posle velikih muka probio do mesta pada <asteroida,crne rupe,ili neceg drugog> A tek posle bombe na hirosimu i nagasaki su shvatili da ima nekih slicnih efekata u eksploziju i radijaciji.Odakle radijacija u eksploziji asteroida osim ako nije nosio u sebi dovoljnu kolicinu za eksploziju nuklearnu ????cudno????ili ako je nlo koji je napravio booom pri ulasku u atmosferu zbog neke greske?

flintviking

Da li ti znaci ime tog naucnika, mislim da imam negde u nekoj knjizi, zaboravio sam mu ime ali bih mogao da potrazim...
mada je u sustini nebitno, nije nista posebno dao kao rezultat, ili nije hteo, ili nije smeo.....

flintviking

ova tema tako moze da raspali mastu, ....
iako je stara, mislim inace, ne na forumu, stalno je iznova i iznova aktuelna....
::)

sale11472

Quote from: buca on July 06, 2007, 11:34:08 am
Ne mogu da se setim imena ali tek 30-tih godina su rusi poslali naucnika koji se posle velikih muka probio do mesta pada <asteroida,crne rupe,ili neceg drugog> A tek posle bombe na hirosimu i nagasaki su shvatili da ima nekih slicnih efekata u eksploziju i radijaciji.Odakle radijacija u eksploziji asteroida osim ako nije nosio u sebi dovoljnu kolicinu za eksploziju nuklearnu ????cudno????ili ako je nlo koji je napravio booom pri ulasku u atmosferu zbog neke greske?

Cekaj malo ako mislis na Kulika 1927. gde si nasao da je on pronasao radijaciju ???
Uostalom jedan citat sa wikipedije sasvim eksplicitno iskljucuje to o cemu govoris

QuoteExpeditions led by Gennady Plekhanov found no elevated levels of radiation, which would have been expected had the detonation been nuclear in nature.

Da se malo vratimo na ozbiljan razgovor o npr tome zasto nema udarnog kratera ili da li je jezero Ceko udarni krater itd
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

flintviking

Sale, i ja sam iz nekih neozbiljnih izvora cuo isto... e sad, to moze da bude napisano iz razlicitih pobuda, od toga da bi se prodao neki casopis, do toga da izaziva ljudima mastu....

kazem, ne secam se izvora, ali bile su neke novine...  pa ti vidi...

mravic

Imam ja knjigu gde je opisano samo da su nalazili rane na jelenima tj. valjda irvasima koje su izgledale kao od radijacije tj. otpadala je koza i meso sa njih.Ali to stotine kilometara od udara. Davno sam citao pa se ne secam detaljaali ako treba malo cu da prolistam..
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Kizza

Ajde da i Ja budem pametan pa da vas upitam :da li je kometa od leda?
Da li voda moze da bude radioktivana?
Da li kamenje,prasina u kometi,moze da bude radioaktivno?
Kometa  Sumaher-Levi koja je udarila u Jupiter,iako se raspala na 21 deo,ostvarila je ogromne eksplozije!
Da li ima bar neke slicnosti sa Tunguskim metoritom(kometom)? 
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Stojanov

KIZZA
QuoteDa li voda moze da bude radioktivana?
Da li kamenje,prasina u kometi,moze da bude radioaktivno?

Sama po sebi ne. Osim u slucaju ako je prethodno bila izlozena radioaktivnom zracenju.

Na podrucju tunguske katastrofe je izmerena radioaktivnost tek neznatno veca od nivoa prirodne radioaktivnosti tako da nema govora o bilo kakvoj nuklearnoj eksploziji.

Retko se spominje hipoteza ceskog astronoma Lubora Kresaka koji je , ispitujuci putanju izazivaca tunguske katastrofe , uputio na njegovo moguce poreklo : Kometa Enke . Veci i manji partikli meteorskog roja Beta -Tauridi vode poreklo od te komete . Zemlja preseca pojas Beta-Taurida svake godine od 24.juna do 6.jula. Katastrofa se desila 30.juna .
Genadij Plehanov takodje govori o kometskom poreklu nebeskog tela. Frensis Vipl je jos 1930. godine postavio slicnu hipotezu navodeci tezinu tela od 40.000 tona ( zvuci malo preterano u odnosu na najcesce navodene vrednosti od 2.000 do 15. 000 tona. )
Velika vecina naucnika se slaze da , bez obzira da li je u pitanju deo komete ili manji asteroid , nezvani posetilac iz svemira je eksplodirao IZNAD povrsine na visini od 5 do 10 kilometara. U prilog tome govori podatak da skoro svakog leta naucni timovi posecuju mesto pada i do sada nije pronadjen veci fragment materije veci od jednog milimetra.

sale11472

Quote from: Kizza on July 07, 2007, 07:23:07 pm

Kometa  Sumaher-Levi koja je udarila u Jupiter,iako se raspala na 21 deo,ostvarila je ogromne eksplozije!

Pa i ovo je bila ogromna eksplozija niko to ne porice, samo nije bila nuklearna. kazu da je bila oko 10-20 megatona tj nekih hiljadu puta jaca od Hirosime i Nagasakija, pa sad reci da nije bila ogromna eksplozija.

Sto se slicnosti tice ko zna mozda je i tu bilo vise segmenata, nisam nasao doduse nista na tu temu (ali nisam bas nesto duboko ni kopao) mozda bi to moglo da objasni neke od anomalija kao sto je cinjenica da je suma na obronku Chuvar nekih 23 km odatle pala u supronom smeru itd itd
Uostalom ima i onih koji smatraju da to i nije bio udar nekog nebeskog tela vec geofizicki poremecaj .....
Ma cinjenica je da malo znamo iz prostog razloga sto su prva ozbiljna istrazivanja vrsena 20 i kusur godina a posle tolikog vremena tesko da svedoci mogu da budu i dalje pouzdani ....

Janko ne bi me cudilo da je bilo zivotinja sa opekotinama ipak je to puklo u spalilo ogromnu povrsinu a i radijacijske opekotine su ipak samo opekotine.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Kizza

Mene u celoj prici zanima svetlost nakon eksplozije.Cini mi se da je obasjala celu oblast i da se videla hiljadama kilometara unaokolo.
Ne znam da li bi  u slucaju komete mogla da se stvori tolika kojicina?
Ja sam se iznenadio i u slucaju "Deep impacta",mada je projektil bio od bakra,bas je jako sevnulo!Mozda bi istraga mogla da krene u tom pravcu? ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Stojanov

KIZZA:
QuoteMene u celoj prici zanima svetlost nakon eksplozije.Cini mi se da je obasjala celu oblast i da se videla hiljadama kilometara unaokolo.
Ne znam da li bi  u slucaju komete mogla da se stvori tolika kojicina?

Upravo ova svetlost odn. svetle noci nakon kolizije idu u prilog hipotezi da je u pitanju bio deo komete ili cak manja kometa.  Jezgro jeste eksplodiralo ali iza njega je duze vremena ostala svetla ( refleksija od Sunca ) kometska prasina ( ili rep ) u gornjim slojevima atmosfere. Delimicno ovom efektu je doprinela i jonizacija nastala usled prolaska tog tela pri brzini od 150 000 km/h. 

ikalo

da se i ja ukljucim .. istina sa velikim zakašnjenjem...

Igrom slučaja sam u osnovnoj školi kao nagradu na nekom takmičenju dobio jednu naučno-popularnu knjigu sa ovom tematikom.
U toj knjizi se navodi hronologija istraživanja, sve važnije teorije koje su bile aktuelne u to vreme (sredina 80tih).
Pisci te knjige su se opredelili za teoriju o svemirskom brodu i naveliu u prilog podatak da su svedoci na raznim lokacijama navodili drugačiji pravac kretanja vatrene kugle što se elegantno može objasniti manevrom u atmosferi, i da su na mestu eksplozije pronađene kuglice koje su u sebi sadržavale silicijum, germanijum i sl. što bi moglo ukazati da potiču od elektroničkih komponenti (provodnici i poluprovodnici)... naravno, to i dalje ostaje diskutabilno.

Po meni je najrealnije ono što i većina prihvata a to je eksplozija prirodnog tjela male gustine. Kad malo bolje razmislim, raspadanje u atmosferi može dovesti do promjene pravca kretanja najvećeg komada... a silikati i metali isto tako su prisutni u jezgrama kometa i asteoroidima....

a da.. umalo da zaboravim... svi dobro znamo da nuklearna eksplozija stvara onu famoznu "gljivu"... tako isto i eksplozija tunguskog objekta jer je u vazduhu podigla je u gornje slojeve atmosfere ogromnu količinu prašine i jonizovanih molekula, što je uzrokovalo bele noći širom planete...

ne zaboravite da se slično desilo kad je vulkan Krakatau eksplodirao... a to pouzdano znamo da je bila prirodna pojava

Ikalo

sale11472

Heh izgleda da je toj knjizi mnogo jaci bio taj popularni nego naucni deo ;)

E ustvari samo sam hteo da dodam da se toliko pominjana pecurka podize kod svake eksplozije ali je kod nulearnih ona srazmerno veca pa je znatno upecatljivija nego kod klasicnog eksploziva.

Problem sa Tunguskom je taj sto su kao prvo ozbiljna istrazivanja pocela dosta kasno a kao drugo mi tek sada ozbijlnije izucavamo komete i asterioide i njihov sastav.
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Toma B

Ponekad pozelim da se dogadjaj nali Tunguskoj ponovi...
Ne mora meteor da tresne u New York ili Pariz kao u Holivudskim filmovima , ali aamislite samo kakav bi spektakl napravio meteor od nekih 50-150 metara (ne kilometara) koji bi zveknuo u sred Sahare, centralne Australije, a moze i u centralni (veoma slabo naseljeni) deo Kanade.
Nadam se da nikog nisam uvredio odabirom lokacija.... :-\
Astronomi koji se bave istrazivanjem asteroida i meorita bili bi sretni godinama....a tek mediji!!!!
Zamislite LIVE prenos udara asteroida na CNN-u. :P ;) :o ;D

ikalo

Quote from: sale11472 on July 24, 2007, 09:30:25 pm
Heh izgleda da je toj knjizi mnogo jaci bio taj popularni nego naucni deo ;)

Pa prvih nekoliko glava koje su se bavile istorijatom istraživanja su bile potpuno korektne... baš se navodilo sve što su istraživači radili i zaključci koje su ti isti istraživači donosili. Samo na kraju su autori knjige iznijeli svoje mišlljenje koje je bilo takvo kakvo jest.
Navodili si oni još dosta toga u prilog svom zaključku, ali da ne dužimo puno, bojim se da potpuno precizne detalje nećemo nikad saznati iz prostog razloga što je mjesto udara udaljeno od civilizacije, i jer su prve ekspedicije došle tek nekih 20tak godina kasnije...