• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ameri u poseti Kini (moguca saradnja)

Started by sashastar, September 23, 2006, 10:17:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američki svemirski stručnjaci zaviriće iza dobro čuvanihh vrata centra za kineski kosmički program kada iduće nedelje odu u posetu Kini, za koju mnogi veruju da je više reč o diplomatiji nego saradnji u oblasti svemirske tehnologije.

Predsednik Džordž Buš je prošle jeseni zatražio od direktora NASA Majkla Grifina da poseti Kinu, nakon što je kineski predsednik Hu Djintao boravio u Vašingtonu.

Tokom četvorodnevne posete, koja počinje tokom vikenda, delegacija američke svemirske agencije razgovaraće sa šefom kineskog kosmičkog biroa, posetiti Kinesku akademiju nauka u Pekingu i obići poligon za lansiranje raketa u pustinji Gobi.

SAD nisu nikada imale značajniju svemirsku saradnju sa Kinom, iako su obe zemlje, zajedno sa Rusijom, jedine u stanju da pošalju čoveka u svemir. Glavna smetnja većoj saradnji u toj oblasti je uticaj koji kineska vojska ima na kosmički program.

Predstavnik NASA kaže da je malo verovatno da će ovom prilikom doći do zaključenja saradnje u oblasti svemirskih istraživanja sa Kinezima, kao što je uradjeno tokom Grifinove posete Indiji prošlog maja.

Američka svemirska agencija ima sporazume sa drugim zemljama, kao što su Rusija, Kanada, Japan i evropskim državama, o izgradnji i korišćenju medjunarodne svemirske stanice.

Jedina oblast gde SAD i Kina mogu da rade zajedno, prema mišljenju stručnjaka NASA, je razmena naučnih podataka o Zemlji, korišćenju spektra radio frekvencija i kontroli otpada u orbiti.

sashastar

Poseta Majkla Grifina, direktora NASA-e, predstavlja prekretnicu u američkom pristupu kineskom svemirskom programu. SAD su oklevale da saradjuju u kineskom svemirskom programu, koji je vojno zasnovan i obavijen velom tajne.

Grifin je rekao novinarima da NASA ne može da saraÄ'uje na vojnim aspektima kineskog svemirskog programa, ali je ukazao da njegova poseta predstavlja korak kojim se smanjuju razlike izmeÄ'u dve zemlje po pitanju istraživanja svemira. Kada su ga upitali da li mu je bilo omogućeno da detaljno upozna operacije kineske svemirske agencije, Grifin je odgovorio negativno, dodajući da je od početka imao ograničena očekivanja.

“Ovo je poseta za upoznavanje. Za istraživanje mogućnosti. Ako tako mogu da se izrazim, ovo je kao prvi sastanak nekog para.”

Grifin je napomenuo da je sa kineskim zvaničnicima postigao dogovor da nastave sa razgovorima najmanje jednom godišnje. Obe strane razmatraju osnivanje radne grupe, kako bi mogle da razmenjuju podatke iz oblasti istraživanja zemljine površine, klimatologije, kao i naučnih misija. Kina je proteklih godina ubrzala svoje svemirske aktivnosti. 2003. je postala treća zemlja koja je poslala čoveka u orbitu - posle bivšeg Sovjetskog saveza i SAD. Drugi kineski let sa ljudskom posadom obavljen je pre skoro godinu dana.

mladen_vb

Kazi jos neke vesti.Interesuje me, bas zanimljivo!

rade0709