• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Koliki je uticaj mikrometeorita na misije u svemiru?

Started by buca, July 13, 2007, 11:57:37 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

buca

Citao sam da ce Ameri obracati paznju na mikrometeorite kada se budu vracali na mesec i da je proracum broja udara meteora na nas satelit znatno veci nego sto se ocekivalo, valjda 11 udara u godini?
Sta mislite o tome?

Toma B

S obzirom na to kada ce se vratiti na Mesec (ako), ne bih se mnogo za sada brinuo...
Inace veca je sansa da mikrometeor pogodi ISS nego mali Lunarni modul.
Mislim, ISS ima vecu povrsinu izlozenu za udar.

P.S.
...a da obracaju vise paznje na to nego ranijih godina to je cinjenica...

ikalo

Hm,

da sad izvalim jednu veliku glupost, ali meni se čina da ovdje nije nešto dobro preneseno... 11 udara u godini na mjesečevu površinu je po meni ultra malo... pa mi na zemlji imamo više bolida (meteora) za jednu noć... i to ako nema aktivnih meteorskih potoka.

e sad, ako je u pitanju 11 udara po kvadratnom inču, metru ili nekoj drugoj mjernoj jedinici za površinu, onda je to već sa malo više smisla.

da citiram svog radnog kolegu "Logika, predmet u gimnaziji"... time ne želim nikoga da omalovažavam, jer i ja imam samo srednju elektro.. to je jednostavno bila njegova uzrečica kad bih mu ukazao na nešto što je bilo očigledno, samo nije odmah obratio pažnju na to...

a kad sam već krenuo u opširno da obrazložim zašto mi je ta cifra malena. Mikrometeoriti nisu samo ostatci svemirskog otpada koje je čovjek nabacao u orbitu oko matične planete, nego i raznorazni komadi koji su se odvojili od kometa i asteroida. E sad na scenu stupa površina nekog tijela. Što će reći, veća površina, veća vjerovatnoća udara. Kako su meteori koje mi vidimo noću u stvari veći komadi i prije ulaska u atmosferu se zovu meteoridi, a ako dođu do površine meteoriti (ako sam pobrkao nek me neko ispravi), onda možemo samo da pogađamo koliko dnevno kosmičke prašine pokupi naša planeta svaki dan a koja je presitna da se uopšte upali dovoljno burno da je ljudsko oko registruje. Na mjeseci i u zemljinoj orbiti ta sitna prašina nema atmosfere koja bi je usporila i sagorila nego, poput metka prosviraju kroz kućište satelita ili se zabijaju u mjesečevu površinu.

dovoljno je noću pogledati u nebo i prebrojati meteore koje možemo da vidimo za jedan sat, onda samo taj broj pomnožite sa brojem sati u godini i onda napravite proporciju zemljine i mjeseceve povrsine (treba uzeti u obzir i atmosferu ne samo površinu na nivou mora)... sad nemam te cifre pri ruci, ali mislim da bi to i dalje bilo puno više nego 11 godišnje.

Ikalo

Toma B

Ovde se ne radi o 11 udara meteora u Mesec godisnje nego o tome koliko ih je detektovano (sa Zemlje)...
Naravno da udara ima hiljadama ili milionima puta vise...ali koliko je to opasno za ljude na Mescu, to je pitanje. ;)

ikalo

Tomo:

potpuno se slažemo.
Quote from: buca on July 13, 2007, 11:57:37 am
Citao sam da ce Ameri obracati paznju na mikrometeorite kada se budu vracali na mesec i da je proracum broja udara meteora na nas satelit znatno veci nego sto se ocekivalo, valjda 11 udara u godini?
Sta mislite o tome?


Kao što vidiš ovde piše 11 udara u godini na naš satelit... prirodni.
Buca jednostavno nije naveo(la) kompletnu informaciju nego nešto istrgnuto iz konteksta što kad se doslovno pročita nema nikakve logike. Ne zamjerite ljudi, ali ja sam jednostavno perfekcionista i hvatam se detalja

Ikalo

buca

Izvinjavam se mislio sam na 11 ozbiljnijih udara ,udara koji ostavljaju tragove na nasem satelitu dovoljno velike da ih detektujemo odavde sa zemlje!!Poz..
Posted on: Jul 30, 2007, 11:51:38 pm
QuoteBuca jednostavno nije naveo(la)


Naveo ,IM A MAN, hahahaha!!