• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Titan

Started by Miranda, October 30, 2004, 11:50:27 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Miranda

 Evo jednog od poslednjih snimaka.....
New Titan pic

Dule_smor

 Da, kasini je poslao lepe slicice:).Samo astronomi su malo zbunjeni, nisu ocekivali toliko velike molekule u atmosferi.Ako to nije metan kao sto se ocekivalo, mnoge stvari ce se promeniti.Neki cak smatraju da su u pitanju neki kompleskni organski polimerni molekuli...idemoooo:).

http://www.space.com/scienceastronomy/tita...ies_041028.html

Miranda

 OHOHO......pa tu svasta moze da se desi......samo napred! B)  

Sich

 Bogami slede uzbudljivi meseci i godine uz kasini. Koliko je predvidje rok upotrebe kasinija??

Zar nije trebala ili mozda treba da se ona mala sonda hajgens spusti na titan?? Tako mi se nesto cini

Tekuci broj Icarusa (najrelevatniji profi casopis sa tematikom suncev sistem) je ceo broj posvetio preletu kasinija pored jupitera i bogami ima tu puno rezultata.
Da bi videli malo koliko toga ima, link icarusa je http://www.sciencedirect.com/science/journal/00191035 mada clanci se skidaju samo sa licencnim pristupom, ali ipak mogu apstrakti..
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sich

 Hajgens tek u januaru se odvaja od kasinja, ima vremena da se naucnici prepiru oko titana jos koji mesec :)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Miranda

 Da.... a tacan datum je 14.01.2005.....

SrdjanP

QUOTE (Sich @ 4. Nov. 2004., 22:39)
Hajgens tek u januaru se odvaja od kasinja, ima vremena da se naucnici prepiru oko titana jos koji mesec :) [/quote]
Kako stvari stoje oko Titana ćemo se svi prepirati još godinama. Očigledno je, a mnogi naučnici iz Kasini tima se slažu, da će ova letelica i Hajgens lender samo zagrebati po površini i postaviti više pitanja nego što će dati odgovora. Tako da Titan očekuje neke buduće misije.

Kasinijev radar će do kraja primarne misije mapirati samo 25% površine i možda još toliko u produžetku do 2012. godine. Na prvim slikama se ne vide prepoznatljivi oblici reljefa kao što su krateri, kanjoni, planine i slično. Iskreno, niko pojma nema šta je na njima. Obrada podataka je u toku.

Što se Hajgensa tiče ako sve prođe idealno imaćemo slike sa površine Titana na kojima se vidi horizont i objekti na tlu. Ako Hajgens misija prođe odlično ništa od slika sa površine, ali zato će tu biti fotografije tokom spuštanja kroz atmosferu.

I još nešto je važno znati. Kamere na lenderu nisu moćne kao na Kasiniju. Baš suprotno, imaju malo vidno polje i bednu rezoluciju. Slike regiona i oblasti prilikom spuštanja će se dobiti spajanjem više slika. Naravno, tu je i problem ograničenosti brzine protoka informacija ka Kasiniju. Oko 1000 fotografija se očekuje sa malog lendera.

Sledeći prolazak Kasinija pored Titana je 13. decembra.

Sich

 Ono sto me kopka. A tice se uopste satelita u s.sistemu

Eto, ispada da je titan prvi satelit koji ce da zasluzi svoj lender (mesec naravno izuzimamo iz price). Medjutim, titan nije najenigmaticniji. O njemu najmanje znamo prvenstveno zbog debele atmosfere.
Nekako mnogo interesantniji za lendere mi se cine jupiterovi sateliti. Evropa, zbog svog moguceg okeana, io - geoloski aktivan satelit, pa tu je i ganimed.
Ne znam zasto se neki lender nije bio pripremio za galileo. mozda je cak i lender na kasiniju mogao da bude pusten kod jupitera.
Inace ti sateliti ostaju misteriozni do daljnjeg. kad se uopste planira neka misija za velike planete? mozda ona nesudjena letlica pluto express koja verovatno treba da prodje pored ovih dzinova. ili neka pre toga?

"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Miranda

 Izgleda da je i to mnogo skupo.....

TenMonGaKuSha

 Ne slažem se da su Io i Ganimed zanimljiviji od Titana. Nemaju skoro nikakvu atmosferu pa na njima i nema šta posebno da se pronađe osim stena i leda. Titan, s druge strane, je jedini satelit koji ima atmosferu i to 1.5 x gušću od Zemljine što je ipak "najpribližnije" Zemljinoj od svih atmosfera u S.sistemu. I velik je. Doduše, manji od Ganimeda ali veći od Merkura i Plutona pa bi komotno bio planeta da ne kruži oko Saturna.
Evropa jeste zanimljiv satelit ali ima debeo sloj leda bez neke značajne atmosfere na površini. Da bi se tamo nešto konkretno radilo trebalo bi to probušiti i poslati nešto dole u tečnu vodu (ako je ima) ... kao u BBC emisijama sa Sam Neilom  :)  a mislim da za to nemaju ni tehnologiju ni lovu...
Zato mislim da je ovo trenutno najbolje rešenje.

Miranda

 A sta mislite da li moze da se nadje na povrsini Titana nesto mnoooooooogo zanimljivo i nama misteriozno....?  

Dule_smor

 Pa ne bas nesto misteriozno:).

Miranda

 Ma daj..... budimo malo mastoviti..... :D  

TenMonGaKuSha

 naći ćemo monolit! ubeđen sam u to...
:P

SrdjanP

QUOTE (Quelqu'un @ 14. Nov. 2004., 16:20)
Evropa jeste zanimljiv satelit ali ima debeo sloj leda bez neke značajne atmosfere na površini. Da bi se tamo nešto konkretno radilo trebalo bi to probušiti i poslati nešto dole u tečnu vodu (ako je ima) ... [/quote]
Ako bi merili vrednost istraživanja po naučnoj svrsishodnosti mislim da bi sasvim ravnopravna trka bila između Evrope i Titana.

Sa jedne strane imamo satelit koji ispod leda najverovatnije ima ogromna prostranstva slane vode i nekakav izvor energije koji topi led i održava okeane u tečnom stanju. Pod takvim uslovima život ne samo da opstaje već se i razvija. Mislim da će biti ogromno iznenađenje ako se pokaže da je Evropa sterilna i beživotna.

Sa druge strane tu je Titan, druga Zemlja zamrznuta u vremenu. Istraživanjem Titana istražujemo procese koji su doprineli nastanku života na našoj planeti.

Ka Evropi bi trebalo da krene izuzetno ambiciozna misija oko 2011. godine. Kako sada stvari stoje, podmornica i/ili lender nisu uključeni u ovaj poduhvat.  :angry:

Napred Hajgens!