• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Veliki Prasak

Started by NASA, August 04, 2007, 01:10:02 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ikalo

Nije lupanje...

Daleko od toga...

Bilo ko je bar malo pazio na časovima matematike i fizike u osnovnoj i kasnije srednjoj skoli, može da vidi da ne pričaš u prazno nego se zaista trudiš da ovu temu koja je teško zamisliva prosječnom čovjeku bar malo "ukrotiš". Na žalost, ja sam stao na srednjoj školi i po nešto sam pročitao naučno-popularne literature dok sam mogao još da čitam bez da ne zaspim nakon 10 minuta (stigle me godine i umor od svakodnevnog posla, šta ću..), pa ne mogu da procjenim koliko ovo što mi "obični smrtnici" uspijemo da pojmimo, ima smisla... zato sam se i učlanio na ovaj forum u nadi da će neko obrazovaniji da mi otvori nove vidike i ispravi moje zablude.. a u isto vrijeme da se potrudim da "pokažem vrata" nekome ko možda nije imao priliku da dođe do iste količine informacija kao ja dok sam bio mlađi.

Ikalo

sashastar

A sta ako je Veliki Prasak ustvari jedna nezamislivo velika SUPER NOVA
koja se nalazi u jos nezamislivom velikom svemiru (multisvemiru ili sl.)

Ova razmisljanja sam cuo,procitao ili video jos odavno
od mnogih poznatih naucnika a nisu odbacena kao mogucnost.

r2d2

Quote from: sashastar on August 06, 2007, 12:02:22 am
A sta ako je Veliki Prasak ustvari jedna nezamislivo velika SUPER NOVA
koja se nalazi u jos nezamislivom velikom svemiru (multisvemiru ili sl.)

Ova razmisljanja sam cuo,procitao ili video jos odavno
od mnogih poznatih naucnika a nisu odbacena kao mogucnost.


Ako je veliki prasak bio kao super nova, onda je moguce da se ovaj deo svemira kome mi pripadamo (zajedno sa onim svim sto vidimo s instrumentima) nalazi u nekom podrucju materije i energije koji je homogen. To bi takodje znacilo da da postoje delovi svemira koji nisu homogeni u odnosu na nama poznato.Moguce da je tako zbog velicine svemira. Ali bi ondak verovatno morali da revidiramo datum vp-a (samim tim i velicinu postojeceg svemira). Morali bi da ga pomerimo dalje od nas i da predpostavimo da se dogadjaj dogodio tako daleko da nasi instrumenti nisu u stanju da detektuju nista sto dolazi iz pravca  centra supernove.
Ako je tako sve vektorski linije (valjda sam upotebio (zgodan izraz) te explozije bi morale da se slazu sa  crvenim pomacima i mi bi lako utvrdili na osnovu toga da se recimo galaksije udaljavaju ne samo jedna od druge vec i svi zajedno  od tog centra jer bi bili u istom segmentu svemira. 
Mada je moguce i da postoje neke anomalije pa usled njih nasi instrumenti vide homogen svemir.
Bila ta kako rece supernova ili ne bila i dalje stoji ono da se svemir kao celina samo relativno siri  i to u odnosu na samu sebe.

Kolko ja vidim samog sebe ja sam iskreno pokusao da razmisljam o temi na osnovu svih meni znanih cinilaca koje smem da uzmem kao dokazane i validne. (Naravno da je to najlaksi nacin da se  sa malo cinjenica donosi zakljucci koji nemaju veze sa zivotom, i najlaksi nacin uvesti sebe u zabludu, al zato to iznosim ovde pa ce me vec neko ispraviti).
Sto se tice tih multidimenzija: pa bre otkud ja znam vidis da imam problema da shvatim obicne cetri dimenzije. Mada moram priznati da me privlace ali nisam u mogucnosti da ih pojmim, fali matisa i tako to.
Pozdrav

sashastar

Nisam ja spomenuo multidimenzje nego mogucnost multisvemira.
I to kao mogucnost da smo mi samo jedan deo jos veceg Svemira.
Naravno ja to samo govorim na osnovu onoga sto su pojedini naucni
krugovi govorili kao mogucnost.
A inace tebe u potpunosti razumem jer ipak je potrebno shvatiti
ovaku mozda najgoru ili najkomplikovaniju ili najneshvatljiviju temu
i to sa sadasnjim znanjem kojim sada posedujemo.
Samo metaforicki govoreci mislim da je covecanstvo tek u prvom razredu
tek je naucilo slova i da sad tek treba da pocne i da cita svemir a i ostalo.r2d2

pa dobro sale, ako imas vremena, zelje, mozes li s nama podeliti to o `visesvemiru`i tvoje misljenje.ajde sale majstore daj bre malo vise info-a o tome...
jedino cega se mogu setiti je neka stara sf prica gde su neki likovi svemirskim brodom poceli da se  sire. tj njihiova molekularna atomska , struktura je pocela da se siri zajedno s svemirskim brodom i oni su tako sireci se da uocavaju galaksije koje su bile tolio male da su mogli prstom da ih pipnu.. ..na kraju su se toliko `harmonicno` razvukli zadrzavajuci celokupni svoj oblik da su izasli iz celokupnog svemira koji su videli kao neku loptu. oko tog svemira je kruzila manja loptica nekog drugog svemira. e ti likovi su se u tom trenutku toliko najezili i poplasili... ..tada neki lik je cak komentarasio da on kao naucnik koji je uvek bio otvorenog uma kad je bila u pitanju nauka ovo iako je dozivio shvata kao neshvatljivo. cini mi se da je poenta price ne taj multisvemir / oko naseg svemira se orbitira jos jedan manji svemir / nego  to da postoje odredjene granice u razmisljanjima tih likova iz price. ljudska misao pa i delo pored svih gluposti je `bodli go...` nista nas ne kosta da  `dumajemo` o tome  a to upravo i radimo zar ne?
pozdrav

mmilan

Poredjenje VP-a sa eksplozijom supernove mislim da je vise vizuelno a manje sustinski. Da bi univezrum ekspodirao kao supernova nesto mora da postoji pre te ekspozije, tj. mora da postoji neki drugi univerzum. Ta ideja se uklapa u jedan od onih Fridmanovih modela, tj. model pulsirajuce vasione ali problem je sto masa koja postoji u univerzumu nije dovolja da zaustavi sirenje, pokrene sazimanje univerzuma itd, tj. obzervabilo stanje u univerzumu kaze da taj fridmanov model treba odbaciti. Posmatranja cak govore suprotno, ne da se svemir siri usporeno vec se siri ubrzano. Tu je i CMBR koje kaze da je raspodela mase u unuverzumu takva da je on ravan (onaj "srednji" Fridmanov model, kada je masa jednaka kriticnoj).
Ne znam gde se tacno pojavilo to tumacenje o VP-u kao ekspoloziaj supernove, ali pretpostavljam da je to samo poredjenje i da niko nije mislio da je rec o sustinski slicnim procesima.

ps. Multiuniverzum uvodi kvantna teorija i teorije multiverzuma manje/vise nemaju veze sa tim kako je nas univerzum nastao i kako se razvija.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Kizza

Milom Milana,ili jos nekog ko to prati, da mi odgovori da li je tacno da su Radioastronomi uhvatili "eho" Velikog Praska?To jest da li je ta vest potvrdjena?
Nije mi jasno kako je taj "eho" nastao,da li se i od cega odbio? :o
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

mmilan

Eho velikog praska je, moze se reci, jos popularni termin u kosmologiji. Rec je zapravo o pomenutom kosmickom mikrotalasnom pozadinskom zracenju (CMBR).
Otkrili su ga, sasvim slucajno, Penzias i Wilson 1963 godine praveci neku radio antenu. U sustni, kada su antenu pustili u rad stalno su imali neke, uvek iste, smetnje. Ove smetnje nisu zavisile od doba dana pravca u kome je okrenuta antena itd. Za ovaj problem culi su neki teoreticari-kosmolozi i odmah su znali o cemu je rec (teorija je vec predvidela postojanje ovog zracenja). Kasnije je za ovo otkrice dodeljena Nobelova nagrada.

Bili su to prvi snimci CMBR-a, a tehnika je nastavila da se usavrsava, dosli su COBE, Boomerang, WMAP i jos mnogi drugi eksperimenti

ps. Kad prebacite TV na prazan kanal, ona komila "snega" na ekranu delimicno potice od CMBR-a
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Kizza

Da li to znaci da "eho" nema "smer" vec da dolazi sa svih "strana"?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

mmilan

Gde god gledao CMBR izgleda isto. To je posledica homogenosti i izotropnosti prostora.

http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

ikalo

U stvari CMBR i nije potpuno isti u svakom smjeru.... postoje jako sitne razlike u pojedinim smjerovima. Naučnici pokušavaju da razriješe porijeklo tih malih razlika u zračenju, i pretpostavljaju ako to riješe onda će i znati zašto materija nije homogeno raspoređena po čitavom svemiru nego je skupljena u galaksije i galaktička jata...

mmilan

Naravno da postoje razlike zbog toga su oni snimci sareni, ali te temperaturne razlike su izuzetno male, potrebna su precizna merenja i u pricu dolaze tek kasnije.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

r2d2

August 08, 2007, 12:49:10 am #27 Last Edit: August 08, 2007, 02:47:08 am by r2d2
Izgleda da skoro svi zakoni fizike prestaju da vaze u tacki 0 (momenat pocetka), barem sudeci po formulama, ne uzimajuci u obzir pojmove kao sto su beskonacna gustina, beskonacni pritisak, beskonacna temperatura itd (mada su i iracionalni brojevi beskonacni (ako gledamo ono iza zareza) pa ipak bez problema imamo konacan trougao sa beskonacno tacaka izmedju),vec uzimajuci u obzir sam pojam vremena koji nije postojao tj bio je 0. Pa onda je i prostor bio 0 ako smo usvojili da je to kontinum. Ako priznajemo postojanje crne rupe cija masa ne dozvoljava bekstvo bilo cega usled ogromne gravitacije, zbog cega ne usvojimo da je i gravitaciona sila bila najveca moguca jer u pitanju je bas ceo svemir a ne tu neka sica od superklastera,  svemir se tada kako  procitah inflatorno sirio. Za to mu je bila potrebna najveca moguca energija (beskonacna) da bi savladao gravitacione sile, te se zbog toga morao kretati brzinama vecim od svetlosnim (beskonacnim) jedno vreme u pocetku, dovoljno da pobegne iz tog zagrljaja i da nastavi da se siri, kako to cini danas. Meni sve ovo sto pisem izgleda glupo, gde sam omasio???? Ili ne postoje crne rupe ili ne postoji veliki prasak ili se sveukupna materija moze kretati brze od svetlosti ??

Jedno malo podpitanjece:kolike su brzine udaljavanja dalekih objekata od nas? sto su dalje brze se udaljavaju zar ne ? Jel moze neko da mi kaze neki primer (udaljenost pa brzinu)? Procitao sam Ikalovu opasku za starost svemira i Hablovu konstantu. Ali ipak se sa nekim ciframa barata, pa nek su i pod znacima navoda ...

I jos jedno ako nekog ima radog da mi odgovori:Dali  postoji podatak kolika je bila srednja brzina pi - mezona u vremenu od jedne stotinke posle vp-a. i za svaki slucaj da pitam kolika je sada ta ista srednja brzina???

Sve je vrlo vrlo zamrseno.Krenuo sam od pocetka pa kolko budem imao vremena. Uzo zakone termodinamike iz knjige za II godinu gimnazije, pratim formule, citam objasnjenja , te oni tu meni neko landa bup, ;D  iz cista mira. Procitam sve jos nekoliko puta i vidim da nema leba da ukapiram sta im znaci delta landa, te se polagano vratim unazad pa jos unazad sve do prve stranu knjige i ondak na kretanje molekula, (ono s brzinom atoma srebra u onim cevima), zakon difuzije, i tu iskopah delta landu. Vratih se ja u obdaniste pojma nemam (eto mi moj veliki prasak)
Za naizgled jednostavne formule kao predjeni put atoma ispisano  `kilometri` jednacina.. Svaka cast majstorima koji vladaju i barataju ovim formulama....(izvinjavam se za skretanje s teme)


Kizza

Veoma zanimljivo pitanje od r2d2!Ako je sva materija krenula iz jedne tacke brzinom svetlosti,mada mislim da je bila manja,ako se
moze primeniti pravilo da je pocetna brzina u eksploziji najveca a treba uzeti da se to desava u vakumu,onda se jedni od drugih udaljavamo veoma brzo!
Cini mi se da materija koju izbacuje Crna Rupa ide skoro brzinom svetlosti?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

buca

QuoteMeni sve ovo sto pisem izgleda glupo, gde sam omasio? Ili ne postoje crne rupe ili ne postoji veliki prasak ili se sveukupna materija moze kretati brze od svetlosti ??


Pa otkud sad ILI kako to da nemas naucni dokaz,cudno?