• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Utrkivanje oko giganske planete

Started by sashastar, August 08, 2007, 11:51:19 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

sashastar

Međunarodna grupa naučnika otkrila je planetu-gigant koja se nalazi na rastojanju od Zemlje 1.435 svetlosnih godina, navela je agencija Interfaks. Prema rečima istraživača, to je najveća planeta koje poznaje savremena nauka.

Kosmičko telo dobilo je ime 'TRES-4', a okreće se oko zvezde u sazveždju Herkulesa. Otkrivena planeta je za 70 odsto veća od Jupitera, najveće planete Sunčevog sistema.

RTS,PINK,B92

Nasi TV mediji se samo utrkuju ko ce objaviti ovaj podatak odnosno ovu vest.
Kada se bolje razmislii da li je uopste vazno ljudima objavljivati ovako nesto.
Da li ljudi uopste razumeju sta je to i gde je to ..............
Da li sa ovim utrkivanjem po medijima bez veceg objasnjavanja Astronomija dobija ili gubi.

ikalo

Pa nije to ni tako loše... samo bar da daju još koju informaciju.

npr. da je ta planeta manje masivna nego jupiter.. da joj je revolucija nekoliko dana, da joj je temperatura preko 1000 K i da zbog toga vjerovatno isparava i ima rep poput kometa...

ja bih radije da gledam ovakve vijesti pa makar i nepotpune, nego koliko je ljudi danas poginulo u Iraku

sale11472

Pa dobro vest ko vest makar se nisu utrkivali da pitaju astrologe za misljenje kako ce TA planeta da utice na zivote jadnih Zemljana :-X
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

stameni

Quote from: sashastar on August 08, 2007, 11:51:19 pm
Međunarodna grupa naučnika otkrila je planetu-gigant koja se nalazi na rastojanju od Zemlje 1.435svetlosnih godina, navela je agencija Interfaks.

Ova tačka u broju mora da je separator, a ne "zarez"...? Odnosno, reč je o 1435 svetlosnih godina, a ne o 1.435 = 1,435 svetlosnih godina?

S obzirom na to koliko nam je daleko druga najbliža zvezda...

Kizza

Sto se tice medija mislim da nije lose sto prenose takve vesti(mene su zeznuli sa "Loptastom Crnom Rupom")
ali mogli bi da barem jednom mesecno naprave emisiju o "Svemirskim dogadjanjima"!
Da li joj uvek postoji ona emisija na Sudiu B?
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sashastar

Evo primera zasto mislim da takve vesti bez dodatnih objasnjvanja
mogu biti i veoma lose.

U razgovorom sa jednom osobom bi sam upitan :
"Kakva ti je to smotana Astronomija kada tek sada otkrivaju tako nesto veliko"

I drugi primer i to danas sam upitan od strane mog komsije:
"U koje doba noci moze da vidi doticnu planetu"

Moji komentari na sve to bi bili suvisni da ovde govorim.

I jeste Stameni upitanju je 1435 svetlosnih godina samo taj tekst je sa RTS sajta
pa sad vidi i ti koliko se sve to lose obraduje.

Kizza

Mislim da je vreme za akciju:Trazimo da drzavna televizija pocne da emituje redovnu emisiju o Astronomiji i Kosmonautici!
Moramo traziti da to bude jednom nedeljno sa adekvatnim gostima!Mislim da bi bilo krajnje vreme,toliko toga se desava na Marsu u orbiti i dalekom Svemiru a mi javljamo jedni drugima ,na zalost neproverene informacije!Da li se slazete samnom?

mmilan

Mozda je najbolje pitanje - koliko ljude kod nas ta vest interesuje. Nekao bih da 95+% stanovnistva bas briga za tu vest :(

ps. Jos kad RTS to napise u svom stilu ispadne svasta...
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Kizza

Ja sam redovno gledao onu na studiu B,cini mi se da ima jedna i na HTV.Trebalo bi da bude vise takvih emisija, ipak je ovo 21 vek ;D
Znam par ljudi sa RTS a i oni su ok :)

mmilan

Ovo je bio komentar na prvi post u temi. Preskocio sma ostatak teme :)

A emisija na RTS-u bilo bi super da postoji takvo nesto cak i jednom mesecno, ali verovatno u neko drugo vreme. Ne verujem da ce u skorijoj buducnosti RTS-u to da bude zanimljivo.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

sashastar

Samo da spomenem da je do sada u zvanican katalog vansolarnih planeta
uvrsteno 249 planeta a ova planeta jos ceka da se ubaci u katalog.

I drago mi je sto je Mmilan spomenuo onih 95% koji ja stalno spominjem.
Tih 95% je ciljna grupa svih medija a za onaj ostatak u kojem nadam se
mi pripadamo niko za to nemari.

Kizza

Da li je moguce,i kada,videti neku fotku tih planeta?Nisu valjda sve otkrivene uz pomoc matematike ??? :o?

Kizza

Procitao sam ali to sam znao i pre.Ne mogu da verujem da ni mocni Spicer ne moze da uhvati trenutak kada planeta X prolazi izmedju maticne Zvezde i nas?Steta to bi bila fotka decenije ;D

ikalo

pa nasi teleskopi tesko mogu da razaznaju detalje na Plutonu...

a ostali objekti iz Kajperovog pojasa su samo tacke svjetla i za Hablov teleskop..

a spicer moze da uhvati infracrveni signal ekstrasolarne planete i potrvrdi da u jednom "vrucem Jupiteru" ima mnogo vodene pare....