• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

maksimalna brzina,realni dometi

Started by tachion, November 13, 2004, 01:52:39 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tachion

 sada sam tek video za forum,odlicna je stvar imati ovako nesto.
no,posto nisam stigao da pregledam dosadasnje naslove,postavicu novi,tako je mozda bilo odgovora na ovo:
koja je trenutna maksimalna brzina svemirskih brodova,odnosno,kolika ce biti u dogledno vreme?sta cini gorivo,na koji pogon se krece...
zadnje sto sam cuo da je voyager dostigao brzinu,uz pomoc gravitacije (neke od planeta) stigao do 65.000km/h.
da li je uopste moguce dostici brzinu ,od recimo 1/2 svetlosne,sto je jedina realna mogucnost posecivanja obliznjih  zvezdanih sistema... ili stvaranja vestackih "crvotocina",ukoliko je uopste moguce napraviti tako nesto...nekada,negde.

na primer,ako cak i dostignemo brzinu od 5.000 km/s(60 puta manja od svetlosne),to ce znaciti da do najblize zvezde treba da se ide 4,2 g X 60 = 24O+,znaci nema sanse.Dule_smor

 Pa hibernacija i te fore:).Zaista za medjuzvezdana putovanja je skok kroz crvotocinu jedino prakticko resenje, ali ima jos stvarno mnogo do toga.A najbrzi brod u ovo vreme...pa oni jonski motori mogu da poprilicno ubrzaju ako im se da vreme...deep space sonda recimo...ne znma tacan broj, ali negde 20-30km/s.

Miranda

 20-30km/s?Smesno za neke ozbiljne stvari....Mozda je OK za Suncev sistem....

Sich

 Pa negde sam procitao da bi se mogla napraviti tehnologija da se postigne do 2% brzine svetlosti. Medjutim, ta tehnologija se ne razvija jer nema potrebe za njom.
za sada se koriste brzine potrebne za putesestvije po s. sistemu
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Dule_smor

 Pa ne bi nam falilo da za par dana stignemo do marsa...samo bi bilo malo nezgodno sto bi prvi dan ubrzavali, a drugi kocili:).

Rufushi

 20-30km/s nije problem, shatl ide recimo 18km/s oko zemlje. Pogon na plazmu (zvanicno; bolje receno na zracenje ili isijavanje nekih cestica) je pogon koji bi mogao da se stavi u upotrebu i moze da ubrza blizu brzine svetlosti. Naime on ubrzava na 60km/h tokom 4 dana, ali tokom mnogo mnogo dana bi postigao velike brzine. Resenje je interesantno jer nema velikih tankova sa gorivom... ali mu fali izvor energije. Nesto fali toj recenici ali je prakticno tako. :-)) Izgleda dosta fantasticno tipa meka plava svetlost sija i to je "raketa".

NLO manijaci kazu da se posetioci krecu pomocu sistema na bazi elektrogravitacije a izvor energije je nepoznat... nije bitno vazno je da je sitno... Koliko vanzemaljci imaju osecja za zabavu i kakve su ribe...  

Dule_smor

 Cek, koja je razlika izmedju tog pogona na zracenje nekih cestica i jonskih motora?Koliko znam jonski motori su vec u upotrebi, bilo je nekoliko sondi sa njima.A plazmu valjda jos ne mozemo da drzimo u kontrolisanim uslovima, a fali i energija.I verovatno bi trebalo mnogo godina dok ne ubrza do c.

Miranda

QUOTE (Rufushi @ 14. Nov. 2004., 00:56)
NLO manijaci kazu da se posetioci krecu pomocu sistema na bazi elektrogravitacije a izvor energije je nepoznat... [/quote]
Njima je bas dosadno... :lol:  

Rufushi

 Eh da jonski motori - valjda! Zaboravio sam. E sad kolko treba da se ubrza...
300 000 / (60/3600) s

Samo vece je pitanje kako se to shatl krece 18km/s a da ne odleti iz orbite (brzina veca od druge kosmicke)?

Kretanje je relativno. Shatl ima vec pocetnu brzinu kretanja zemlje oko sunca a to je oko 30 km/s - zato nece odma da padne na sunce. Druga kosmicka za zemlju je 11.2 km/s Onda kad saberemo 30+18=48 km/s dobijemo ... hmmm izgleda da je to dosta manje od druge kosmicke za sunce 618 km/s (iz mini formula) na povrsini sunca ali daleko od sunca nije tako strasno - recimo 16.6 km/s sto je manje od 40-tak km/s.

Ali zanimljivo i sunce se krece oko centra galaksije sto mu dodje oko 250 km/s ili manje (tesko se meri) tako da sada shatl ima brzinu od... 298km/s Sto mu dodje hiljaditi deo brzine svetlosti. Tako reci, mi vec jurcamo! Ali svemir se siri pa njegovi delovi uzmicu... Praznina u prostoru mi ne deluje ni bezazleno ni jednostavno.

tachion

 ne mogu da se setim gde sam citao,verovatno u nekom od dnevnih novina,da bi (mozda) moglo da se u narednih 100 godina dostigne pogon od 10% brzine svetlosti,sto mi deluje nerealno.

Rufushi: cekaj,jel to spada u domen teorije,taj trip sa elektrogravitacijom? izvodljivo ili ne?

a 20-30km/s je brzina koju je skoro dostigao voyager,mozda malo manje,oko 17 km/s

Rufushi

 Nenenene NEEEEEEnenenenee NIkako! na mogu da se slozim sa sobom. Neme teoretske shanse da jonski pogon ubrza po toj formuli. Kako ubrzava tako masa letilice raste i njena inertnost tako da ona sve manje i manje ubrzava. Stvarno ce trebati godine! :-)))))

Elektrogravitacija je sigurno u domenu tripa i to losheg.

Ali u odnosu na vrlo daleke galaksije mi se vec krecemo fantasticno brzo. Kakav trip a?  


Dule_smor

 Uzmemo jedan asteroid, izdubimo ga, napravimo unutra samostalnu naseobinu, ugradimo jonske motore i eto nas za 100 godina na tau cetiju:).

Miranda


Dule_smor