• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Kviz !

Started by mmilan, August 15, 2007, 05:43:27 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sale11472

mrstim se sto mi je opet izbacio upozorenje da je neko u medjuvremnu postovao pa reko ako me je opet prestigao  ;D ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

ikalo

tako je...

odoh da spavam...

sashastar

Mislim da se ovako blokira kviz.
Izgleda da bi se malo pravila trebalo doraditi odnosno mozda i nesto izmeniti.

Toma B

Cekajuci (12 sati) da "sale11472" postavi pitanje.... :'( :'( :'(

Quote from: sashastar on August 22, 2007, 01:04:34 pm
Mislim da se ovako blokira kviz.

Apsolutno se slazem sa ovim i mislim da treba izmeniti pravilo da onaj ko odgovori tacno mora postaviti sledece pitanje. Mogao bi na primer reci "Prepustam pitanje bilo kome pa ko prvi stigne".
Ukoliko se sledece pitanje ne postavi u roku od 2 sata (mozda je i ovo previse) nakon potvrde tacnog odgovora, bilo ko moze postaviti svoje pitanje.
Malo je problematicno ako nema potvrde o ispravnosti odgovora...tu bi trebao ZIRI ili nasto a za to nema mogucnosti...

Ovo su moji predlozi na vama (admin) je da ih usvojiter ili odbacite...
Smatram da bi prihvatanjem ovih predloga Kviz bio ubrzan škrnaeseseteset posto!!! ;D ;D ;D ;D

mmilan

sale11472    3
Toma B               5
r2d2               1
ikalo               6
AshPiranha    4
mmilan               1
sashastar    4

Od sada: nakon potvrde odgovora 2h vreme za postavljanje pitanja. Posle toga postavlja ko prvi vidi. Dozvoljeno je da posaljete naredno pitanje uz ponudjen odgovor.

Zamolio bih onog ko potvrdi odgovor da ponovi sledece pitanje (ako je vec navedeno) i da upise koliko bodova ima onaj ko je odgovorio.

ps. Ovo neka vazi do petka (sutra nisam u Nisu), a posle smislicemo. Ako smislite nesto efikasnije - slazem se, kako god vam odgovara :)

Pitanje: Brzina zvuka na Mesecu iznosi?
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

ikalo

na mesecu nema atmosfere pa samim tim nema ni prenosa zvuka...

mada... kad malo bolje razmislim, teoretski bi se zvuk mogao prenositi kroz stijene, ali bi se mogao čuti samo ako bi smo prislonili uho na iste... što je u otsustvu atmosfere malo opasno....

mmilan

Tacno. Ajde dalje.

ikalo 7
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

ikalo

danas me malo okupio posao pa ne zamjerite što kasnim...

najčešće korišteni teleskopi su oni sa sfernim ogledalom. Ko je prvi konstruisao takav teleskop?

pitanje je lako, pa mislim da možete nastaviti i bez mene dalje....

sashastar

Njutn
Ako nisam pobrko loncice od ove vrucine

ikalo

pa rekoh ja da može i bez mene dalje....

poznata njutnova konstrukcija ima sferno ili parabolično ogledalo na dnu tubusa, malo ravno ogledalo pod uglom od 45 stepeni na vrhu i okular sa strane... kad su u pitanju veliki profesionalni teleskopi, nema malog ogledala i okulara nego je u fokusu smješten CCD detektor...

Prednosti su te da je lakše napraviti termički stabilno ogledalo nego sočivo čime je omogućena konstrukcija ogromnih teleskopa sa prečnicima primarnog ogledala reda veličine nekoliko metara... plus, kako svjetlo ne prolazi kroz staklo, nema pojave hromatske aberacije uzrokovane različitim uglom loma pojedinih boja.... kasnije su mnogi konstruktori dodatno usavršavali početni njutnov dizajn da bi se što više smanjile i poništile negativne osobine konstrukcije....

eto..
idemo dalje

sashastar

August 23, 2007, 01:32:52 am #160 Last Edit: August 23, 2007, 01:43:09 am by sashastar
Naziv za galaksije sa malim svetlim jezgrima u kojima se dogadaju slozeni poremecaji.
Mnoge su od njih radio izvori.

SASHASTAR 5 BODOVA

sale11472

Quote from: ikalo on August 23, 2007, 01:20:12 am

Prednosti su te da je lakše napraviti termički stabilno ogledalo nego sočivo čime je omogućena konstrukcija ogromnih teleskopa sa prečnicima primarnog ogledala reda veličine nekoliko metara...

Uff dok se sashastar ne javi samo da ubacim da se ne radi o termickoj stablnosti vec o stabilnosti. Naime sociva preko metar ako se ne varam se uvijaju pod sostvenom tezinom, kao i ogledala preko nekih 5-6 m pa se za ove najnovije vece teleskope koriste razni trikovi kao sto su segmentna ogledala (Keck) aktivna celija ogledala (kao kod ESO VLT) i livenje i hladjenje u rotacionim kalupima (npr novo ogledalo za  MMT) itd itd

BTW ako nekoga bas interesuje poslednji teleskop sa parabolicnim ogledalom je Hale 200" na Palomaru ovi noviji su svi redom Ritchie-Chretien dizajna

PS Izvinjavam se zbog propusta da postavim pitanje ali kako sam radio noc tek nedavno sam se docepao svog racunara ;)

PPS Vidim da je pitanje postavljeno pa cu da bubnem odgovor onako iz glave Sejfertove galaksije (mada bi one trebale da imaju jos dosta karakteristika)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

sashastar

Tacno.

I nemoj "Uff dok se sashastar ne javi...." jer sashastar nema novca za internet pa moram
da se cesto konektujem i stedim vreme interneta da se opet nebi desilo da ostanem bez klope
zbog interneta i i Astronomije.

Nastavi

ikalo

sale11472 4 boda...

sale11472

j :-X klopu daj astronomijeeeeeee ;D

Ok evo na brzinu da postavim nesto lako ;)
Dakle ranije sam pominjao invarijantnost f. zakona pa cu opet

znaci

Fizicki zakoni su invarijantni na prostorne translacije     je ekvivalentno     ???cemu ???
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor