• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Kviz !

Started by mmilan, August 15, 2007, 05:43:27 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

AshPiranha

August 24, 2007, 10:15:59 pm #180 Last Edit: August 24, 2007, 10:22:27 pm by AshPiranha
pun mesec = 0.25lux
polumesec = 0.01lux
= 25 puta
ili
pun mesec magintuda ~ -12
polumesec magintuda ~ -8
= 10 puta
predefiniši pitanje? ;)

sashastar

Toma B

Quote from: AshPiranha on August 24, 2007, 10:15:59 pm
= 10 puta
predefiniši pitanje? ;)

11 puta je tacan odgovor ali ovo je u toleranciji +/- 2 puta

AshPiranha dobija bod.
i postavlja novo pitanje...

(obrazlozicu kad budem imao vise vremena).

sashastar

Mislim da takmicarski duh koji je stvoren zbog bodova
mogu da izazovu nezeljene efekte ako vec nisu poceli.

-Sparivanja forumasa gde se namestaju medusobna pitanja.
-Takode mogucnost pomaganja preko PMa
-Namerno postavljanja zaguljena pitanja da se nebi moglo odgovoriti
dok doticni forumas nije prisutan na forumu.
I slicne nezeljene taktike.

AshPiranha

Uhh... postoji mogućnost sa se namešta, al to je na čast onima koji to rade.
Oni kojima nisu bitni bodovi ne bi ni trebali da se plaše nameštanja (mene ne interesuju bodovi, kada vidim pitanje, ako ne znam odgovor odradim research po netu pa tek onda odskrolujem niže da vidim odgovor)
Zaguljena pitanja su izazov ;)

Ali da ne bi smo kvarili igru, podržavam sashastar-a  ;D
Možda se neko smori pa odustane od kviza, a učestvovanje što većeg broj ljudi je mnogo interesantnije od bilo kakvog bodovanja.

mmilan

Meni je lakse bez bodova :)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Kizza

Aman ljudi,Roveri su se pokrenuli,Habl je slikao prstenove oko Urana, slikan je "Svemirski vatromet"......... :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sale11472

Quote from: sashastar on August 25, 2007, 12:45:35 pm
-Namerno postavljanja zaguljena pitanja da se nebi moglo odgovoriti
dok doticni forumas nije prisutan na forumu.

Hmm ov obi verovatno moglo da se odnosi na moja pitanja (posto jedini konkretan slucaj da niko nije 24 casa odgovorio je kod mog pitanja) iako sam sasvim siguran da su svi ovde ucili i o zakonu odrzanja energije i o zakonu odrzanja momenta i ostalim temeljnim zakonima  jos u srednjoj skoli, wikipediju da zanemarim tako da tesko da se ovde pojavilo neko zaguljeno pitanje nesto i sumnjam da bilo ko namesta rezultate i slicno. Mislim ipak je ovo razbibriga u vreme kada  nemamo neke strogo astrnomske teme za pricu ::) Bodovi sami po sebi su nebitni.....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Sich

Quote from: Toma B on August 25, 2007, 08:44:18 am

11 puta je tacan odgovor ...

...
(obrazlozicu kad budem imao vise vremena).

Ovo je jako dobro.
Svodi se na: odgovorite na pitanje koje je ce ipak da ostane moja tajna, a vi jedino mozete da se igrate kao u zabavistu pogadjanja vrednosti koju sam ja zamislio  :D
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Toma B

Quote from: Sich on August 26, 2007, 02:26:29 pm
Ovo je jako dobro.
Svodi se na: odgovorite na pitanje koje je ce ipak da ostane moja tajna, a vi jedino mozete da se igrate kao u zabavistu pogadjanja vrednosti koju sam ja zamislio  :D

Moram priznati da me je ovaj komentar malo iznervirao...rekao sam da cu obrazloziti kad budem imao vremena a PREKO VIKENDA NISAM IMAO VREMENA!!!  (ovo necu obrazlagati...)
Odakle si samo izvukao takav zakljucak?
Pitanje je bilo jasno postavljeno  (Koliko je puta pun Mesec sjajniji od polumeseca (prva ili zadnja cetvrt), a odgovor je bio "11 puta". E sad zbog razlika u izvoru informacija dao sam toleranciju od +/- 2 puta za prihvatanje tacnog odgovora.
Kada je odgovor 10 puta postavljen prihvatio sam ga kao tacan, kao sto bi prihvatio bilo koji odgovor od 9 do 13 puta!
Sta je tu nejasno?

QuoteAstrophysical Quantities by C.W. Allen section 66.0.
The phase law for the Moon is such that for an angle of 90 degrees between the Earth and the Sun as viewed from the Moon, or Half Moon phase, the ratio of the Full Moon intensity to Half Moon is 0.089. This is about 1/11 the Full Moon brightness.

Dakle ne bi se bas moglo reci da sam ja izmislio broj a vi pogadjajte?

Sto se tice bodova....
Ne verujem da iko ovde vara (za sada) ili bar ne vidim zasto bi tako nesto radio...
Da postoji nagrada (novcana ili neka druga) onda bi za takvim sredstvima mozda neko mogao potegnuti, ovako ne vidim smisao.
Ako se ostali igraci slazu mogu se ukinuti poeni i "Kviz" nastaviti isto kao "Tajanstvena licnost".
Takmicarski duh kojeg su stvorili poeni mislim da postoji, ali kako je bodovanje zamisljeno da se anulira svakog meseca ne vidim zasto bi to nekom smetalo...

Toma B

Ako neko jos hoce da se igra evo pitanja...

Kada bismo stajali na blizoj strani Meseca i posmatrali Zemlju ona bi nam se cinila znatno veca i "lepsa" nego Mesec gledan sa Zemlje. Koliko bi "puna" Zemlja bila sjajnija od punog Meseca gledanog sa Zemlje.(Tolerancija +/- 10x)

(...znaci koliko puta a ne koje magnitude ili sl.)

mmilan

Ajd da lupim  nesto, da probam da ozivim ovu temu

64 puta
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

nislija

Nije li to suvise velika tolerancija jer mislim da je resenje 13.5x

Predrag

I meni se cini da je tolerancija velika! Da probam: 15 puta!
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2

Toma B

Quote from: Toma B on August 27, 2007, 09:39:15 am
Kada bismo stajali na blizoj strani Meseca i posmatrali Zemlju ona bi nam se cinila znatno veca i "lepsa" nego Mesec gledan sa Zemlje. Koliko bi "puna" Zemlja bila sjajnija od punog Meseca gledanog sa Zemlje.(Tolerancija +/- 10x)

Posle vise od godine..........  :( :( :( 

Tacan odgovor je : 100 puta (znaci da bi se prihvatao svaki odgovor izmedju 90 i 110 puta).
Pun Mesec    = -12,7 mag.
Puna Zemlja  =  -17,7 mag.

Razlika sjaja od 1 magnitude je 2,512 puta...