• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Kviz !

Started by mmilan, August 15, 2007, 05:43:27 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

mmilan

Rezultat:

sale11472     (2)   
Toma B        (4)   
r2d2             (1)
ikalo             (2)
AshPiranha    (3)
mmilan          (1)
sashastar      (2)

ps. Neka proveri neko ovo, u velikoj sam guzvi danas.
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

sashastar

Sve je OK ocekuje se samo pitanje od AshPiranhe

AshPiranha

Moja masa (ovi što ne veruju da su ljudi bili na mesecu, kažu težina) je 118Kg, ako bih se sabio na lopticu precnika 1.749022222222E-31 metara pretvorio bih se u crnu rupu.
Koju formulu sam koristio da izračunam ovo?

ikalo

da li se mora tačno navesti kako glasi Švarcšildova jednačina crne rupe? Sad ga baš lupih, vjerovatno se ne zove tako, a mislim i da ih ima više...

znam samo da je on prvi napisoa jednačine koje opisuju crne rupe...

sashastar

Posto pojma nemam sada cu da lupam

AshPiranha

Quote from: ikalo on August 20, 2007, 10:27:58 pm
da li se mora tačno navesti kako glasi Švarcšildova jednačina crne rupe? Sad ga baš lupih, vjerovatno se ne zove tako, a mislim i da ih ima više...

znam samo da je on prvi napisoa jednačine koje opisuju crne rupe...

tachan odgovor :)
inache evo kalkulatora http://fall.cerrocoso.edu/studenthelp/astronomy/Schwarzschild/schwarzschild.htm

ikalo

Hm... da vidimo šta bih ja mogao da priupitam...

Kako se zove optička pojava uzrokovanja gravitacionim djelovanjem velike mase na svjetlo koje prolazi od udaljenijih objekata, prilikom koje nastaje izobličena (zakrivljena) slika udaljenijeg objekta?

Nadam se da sam razumljivo postavio pitanje. Ako bih dao još objašnjenja, bojim se da bih otkrio i odgovor.

mmilan

sale11472     (2)   
Toma B        (4)   
r2d2             (1)
ikalo             (3)
AshPiranha    (3)
mmilan          (1)
sashastar      (2)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

sale11472

Gravitaciono socivo ???
bar ja trenutno ne umem da smislim bolji prevod za "gravitational lensing"
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

ikalo

Gravitaciono sočivo uzrokuje više optičkih pojava... jedna od tih, a koja nije dio mog pitanja, je i višestruka slika udaljenog objekta...

znači, toplo, ali još nije to to...

inače, ta je pojava bila dugo vremena nerazjašnjena, i tek su krajem 80tih naučnici bili sigurni da je u pitanju uticaj gravitacionog sočiva...

ta pojava sad nosi ime jednog nobelovca....

Toma B

Ajnstajnov efekt???

sashastar

U maju mesecu, 1919, tokom britanskih osmatračkih ekspedicija pomračenja Sunca (preduzetih u Sobralu, Brazil, (-{Sobral, Ceará, Brazil}-), kao i na ostrvu -{Principe}- (Prinčevsko ostrvo), na zapadnoj ovali Afrike, Artur Stenli Edington nadgledao je merenje savijanja svetlosti zvezda prilikom njenog prolaska u blizini Sunca, što rezultuje u prividnom pomeranju položaja posmatranih zvezda dalje od Sunca. Ovaj fenomen nazvan je efekat gravitacionog sočiva i u ovom slučaju opaženo pomeranje položaja zvezda bilo je duplo veće nego što je bilo predviđeno

Da li ovo ima veze sa resenjem pitanja

ikalo

blizu ste...

ajnštajnov je.. ali šta.. nije efekat.. nego posledica...

ako neko slučajno ima koji broj "čovjek i svemir" s kraja 80tih, možda je naletio na jedan uokvireni tekst naslova "konačno riješena misterija Ajštajnovog xxxxxxxxxx xxxx"

ajmo ajmo.. ponoviću opet... pojava gravitacionog sočiva uzrokuje savijanje i pojačavanje svjetlosti.. ali kako distribucija mase u galaksijama nije ravnomjerna, dolazi do izobličenja slike udaljenog objekta... nekad vidimo višestruke slike istog objekta a nekad jednu ali izobličenu i rastegnutu sliku.. kako se ta izobličena i rastegnuta slika (ali ipak relativno pravilnog oblika) zove?

Izvinjavam se ako pitanje nije bilo dovoljno jasno postavljeno prvi put

Toma B

Ajnstajnov krst?

Ajnstajnov prsten.

sashastar

Foto-električni efekat