• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Tobogan

Started by sashastar, October 10, 2007, 01:11:37 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Dok ubrzano rade na razvoju rakete Ares 1, koja će zameniti dotrajale orbitere tipa šatl, kada 2010. godine budu povučeni iz upotrebe, inženjeri američke svemirske agencije, NASA, razmišljaju i o mogućnostima nesrećnih slučajeva.

Raketa Ares biće visoka 94 metra, a kapsula sa astronautoma nalaziće se blizu njenog vrha. Ako tokom lansiranja dođe do neke nezgode, astronauti bi morali da budu evakuisani u što kraćem roku. Inženjeri su zaključili da bi za brzo prebacivanje astronauta do bezbednog mesta najbolje poslužio tobogan.

Ranije, NASA je u tu svrhu imala gondolu koja se spuštala niz čelično uže do bunkera u podnožju lansirne rampe. Međutim, uočeno je da bi bilo vrlo teško u tu gondolu ubaciti nekoga ko je ranjen ili u nesvesti. U novom toboganu, nepovređeni članovi posade ili tehničari koji rade na pripremi lansiranja treba samo da ranjenika ubace u specijalno sedište i puste ga da sklizne do bezbednog mesta.

Inače, Ares 1 je dvostepena raketa, na čijem vrhu će se, po potrebi, nalaziti kapsula za četiri do šest astronauta. Raketa će moći da ponese teret od 25 tona do međunarodne svemirske stanice ili do neke druge orbite. Prvi stepen rakete, sa motorom na čvrsto gorivo, moći će da se upotrebi više puta. Drugi stepen imaće motor na tečni vodonik i tečni kiseonik.

Prvo probno lansiranje rakete Ares 1 planirano je za 2009. godinu, dok će astronauti prvi put poleteti sa njom 2012. Link za stranicu sa više pojedinosti naći ćete na ovoj adresi

http://www.nasa.gov/mission_pages/constellation/ares/aresI.html.

VoA