• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Ruski dugorocan program

Started by sashastar, October 05, 2007, 12:13:54 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Predsednik ruske Državne Dume Boris Grizlov izjavio je da je Rusiji neophodan dugoročan program za osvajanje svemira, koji bi obuhvatao period od najmanje 30 do 40 godina, i obećao dodatno finansiranje za ta istraživanja.

Grizlov je, na savetovanju specijalizovanog naučno-proizvodnog instituta 'Lavočkin', rekao da sredstva za program o svemirskim istraživanjima od 2006. do 2015. godine nisu dovoljna, kazao je Grizlov.

Generalni konstruktor instituta 'Lavočkin' Georgij Poliščuk najavio je da će Rusija konačno, naredne godine, lansirati sopstveni meteorološki satelit, čija je masa oko dve tone, a sada se nalazi u završnom stadijumu montaže. On je naveo da Rusija sada nema nijedan svoj meteorološki saatelit i da koristi evropske i američke.

Na svečanom skupu u Ruskoj akademiji nauka, šef Federalne kosmičke agencije [Roskosmos] Anatolij Perminov ocenio je da prioritet u razvijanju svemirskih tehnologija treba da bude izrada specijalizovanih naučnih naprava, koje će se slati u svemir. On je naveo da je federalnim programom o kosmičkim istraživanjima predviđeno dvadesetak takvih programa.

Perminov je kazao da će Rusija aktivno učestvovati u projektima NASA i drugih agencija u izučavanjnu Marsa, Venere i Meseca. Kao uspešan primer takve saradnje naveo je potpisivanje dva srorazuma o instalaciji ruskih pribora na američkim kosmičkim aparatima, koji će krenuti na Mesec i Mars 2008, odnosno 2009. godine.

Šef NASA, Majkl Grifin, kazao je da danas 'umesto svemirske trke, postoji saradnja u svemiru'. 'Učili smo jedni od drugih, a sada zajedno idemo dalje', kazao je on.

Šef Evropske kosmičke agencije Žan-Žak Dorden ocenio je da će se narednih 50 godina sve više razvijati saradnja u oblasti osvajanja svemira, ne samo između država sa razvijenim svemirskim tehnologijma, već i među ostalim zemljama.

RTS

Kizza

Najzad :)Ipak ce se ici na Mars :)(zajedno)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

data

 hm....iz tvojih usta u bozije usi ustvari videcemo vreme ce pokazati.