• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Nov super kompjuter

Started by sashastar, June 28, 2007, 11:59:49 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američka kompjuterska korporacija Internešenel biznis mašins, poznatija po skraćenici Aj-bi-em (IBM), sagradila je novi superkompjuter sposoban da obavi tri petaflopa, odnosno tri hiljade triliona prostih matematičkih operacija u sekundi.

Poređenja radi, džepni kalkulator, u zavisnosti od brzine upisivanja brojeva, može da obavi oko desetak flopa u sekundi. Kada bismo želeli da jedan na drugi naslažemo prosečne laptop kompjutere sa ukupnim potencijalom jednakim novom superkompjuteru, stub bi bio visok 2 kilometra i 400 metara. Svaki procesor u ovoj mašini, nazvanoj Blu džin/Pe (Blue Gene/P), ima četiri posebna procesorska jezgra brzine 850 megaherca.

Na svakoj štampanoj ploči ugrađena su 32 takva procesora, a svako kućište sadrži 32 takve ploče. Sa 216 kućišta Blu džin ima ukupno 884736 procesorskih jezgra. Prva ovakva mašina biće smeštena u jednu od laboratorija američkog Sekretarijata za energetiku, gde će se koristiti za simulacije nuklearnih eksplozija.

Posle Sporazuma o opštoj zabrani nuklearnih proba, iz 1996. godine, koji je potpisalo 177 zemalja, Sjedinjene Države se u konstrukciji novih nuklearnih oruđa oslanjaju na kompjuterske simulacije, pokušavajući da uz pomoć matematičkih modela predvide ponašanje prilikom eksplozija. Ali matematički modeli koriste se i za mnoge druge simulacije u oblasti hemije, fizike, biologije, pa i u društvenim naukama - psihologiji, sociologiji i ekonomiji. Takođe se koriste za prognozu vremena.buca

Citao sam da se koristi za simulaciju sudara nase galaksije sa Andromedinom.Sitnica!!!!

flintviking

Simujlacija, prava stvar... odlican metod...

rade0709

da li simulacija nuklearne eksplozije moze da predvidi stvarni dogadjaj prave nuklearne eksplozije na datom mestu i vremenu......
u potpunosti to zavisi od brojnoh faktora,moje misljenje je da ne moze.
simulacija je simulacija,stvarnost je stvarnost sto je dokazao i u mnogim drugim eksperimentima,raznih nauka

Skyw@lker

Pa dobro to jeste, ali bolje simulirati nego ne raditi nista. Ipak simulacijama moze dosta toga da se predvidi, mozda ne 100% tacno ali moze samo da koristi a nikako da steti  ;)
"Covek zivi u konacnom svetu, ali njegova masta ne."

buca

Quote from: rade0709 on September 30, 2007, 12:49:50 pm
da li simulacija nuklearne eksplozije moze da predvidi stvarni dogadjaj prave nuklearne eksplozije na datom mestu i vremenu......
u potpunosti to zavisi od brojnoh faktora,moje misljenje je da ne moze.
simulacija je simulacija,stvarnost je stvarnost sto je dokazao i u mnogim drugim eksperimentima,raznih nauka


Ne moze u potpunosti ali ipak daje grubu sliku!!Sto je bolje od nicega!

mjovicic

E Blue Gene je star vec najmanje 2 godine.

Cak i Srbija poseduje superracunar smesten na Institutu za fiziku u Zemunu u Laboratoriji za primenu racunara u nauci:
http://scl.phy.bg.ac.yu

Donedavno je to bio najjaci superracunar u Srbiji, sada mislim da su dobili klaster dva puta veci u Hidrometeoroloskom zavodu Srbije u Beogradu.