• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Vesti iz Astronautike

Started by sashastar, October 22, 2007, 02:29:14 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Četiri satelita američke telekomunikacione mreže Globalstar lansirana su u subotu uveče uz pomoć ruske rakete Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, javila je ruska agencija RIA Novosti.

Sateliti su 'uspešno lansirani' i trebalo bi da ubrzo budu u orbiti, izjavio je zvaničnik ruske svemirske agencije.

Globalstar, sa sedištem u Kaliforniji, pruža usluge govorne komunikacije i nudi podatke preduzećima, vladinim agencijama i privatnim licima.

Prva generacija tih satelita je lansirana 1999, preko evropsko-ruskog ogranka 'Arijanespas', Starsema takođe sa kosmodroma u Bajkonuru.

Četiri dodatna satelita su lansirana u orbitu 30. maja 2007.

Druga serija od ukupno 24 telekomunikaciona satelita trebalo bi da bude lansirana počev od 2009. godine, uz pomoć ruskih raketa Sojuz, ali iz kosmičkog centra u francuskoj Gvajani, u Južnoj Americi.

RTS

sashastar

Kapsula kosmičkog broda 'Sojuz TMA-10' sa ekipom 15. ekspedicije na Međunarodnoj kosmičkoj stanici 'Mir' i prvim malezijskim kosmonautom, uspešno se danas prizemljila u kazahstanskoj stepi, saopštio je Centar za upravljanje letovima.

Kapsula u kojoj su se nalazili Fjodor Jurčihin, 100. ruski kosmonaut Oleg Kotov i Muzafar Šukor, prilikom sletanja, međutim, skrenula je sa predviđene putanje, tako da je aparat prizemljen 200 kilometara dalje od planirane lokacije severno od kazahstanskog grada Arkalik.

Spuštanje kapsule pratilo je 17 helikoptera i aviona spasilačke službe a kosmonauti su evakuisani iz kosmičkog aparata i osećaju se dobro, saopštio je Centar, koji će utvrditi razloge spuštanja letelice po 'rezervnoj' putanji.

Povratak ekipe kosmonauta iz Kosmosa, pratili su u Centru za upravljanje letovima u Podmoskovlju direktor Ruske kosmičke agencije [Roskosmosa] Anatolij Perminov i vicepremijer i ministar odbrane Malezije Nadžab Razak, kao i članovi porodica kosmonauta.

Jurčihin i Kotov boravili su na MKS 196 dana, a prvi malezijski kosmonaut na stanici je bio od 12. oktobra.

Kosmonauti su sa sobom doneli rezultate bioloških eksperimenata sprovedenih na MKS.

Samo ruski deo naučnog programa 15. ekspedicije obuhvatio je više od 40 različitih eksperimenata a ni Šukor nije bio samo 'turistički' - on je na orbiti sproveo tri evropska i pet ekspertimenata za Maleziju.

Na MKS je ostala 16. ekspedicija, u kojoj su Jurij Malenčenko, Klejton Andreson, i prva žena komandir ekspedicije, astronaut NASA Pegi Vitson.

RTS

sashastar

Najpre su u subotu, astronauti Skot Parazinski i Daglas Vilok, radeći van stanice, izneli novi modul "Harmoni" iz tovarnog prostora šatla i spojili ga na privremenom mestu, dok ne stignu drugi moduli.

Harmoni je na zemlji bio težak 14 tona, a astronauti su ga iz tovarnog prostora premestili uz pomoć dizalice zvane "robotska ruka," kojom su iz unutrašnjosti stanic upravljali drugi astronauti. Novi modul će uvećati prostor na stanici za 18 odsto. Isti par astronauta juče je učestvovao u pričvršćivanju 17 i po tona teškog rešetkastog nosača na kome su montirana dva ogromna krila sa solarnim ćelijama. Međutim, kada su počeli da razmotavaju krila astronauti su na njima otkrili oštećenje. Za sada niko ne zna šta je moglo da pocepa ivicu solarnog panela, a kontrolori leta su zaustavili razmotavanje dok ne procene oštećenje. Jedan od inženjera rekao je da drugi paneli proizvode dovoljnu količinu struje.

U nedelju, astronaut Parazinski uočio je metalne opiljke u motorizovanom zglobu kojim se postojeći solarni paneli okreću prateći sunce. Srećom, sam zglob je po svemu sudeći čist i funkcioniše kako treba, ali su inženjeri ipak ograničili njegovu upotrebu. NASA je produžila misiju za jedan dan kako bi se obavila detaljna inspekcija zgloba. Astronauti će poneti opiljke na zemlju radi analize. Sledeća poseta šatla planirana je za 6. decembar, kada će biti montiran evropski modul Kolumbo.

VoA

sashastar

Astronaut američkog šatla 'Diskaveri' uspeo je da, lebdeći u svemiru, popravi panel za solarnu energiju na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u prvoj takvoj, vrlo rizičnoj operaciji, javile su svetske agencije. Astronaut Skot Parazinski isekao je zapetljane žice i prikačio pet ručno izradjenih sponi kako bi zamenio spone koje su popucale kada je u utorak rasklapano 33,5 metara dugo krilo za solarnu energiju.

Oko tri četvrtine krila ostalo je nerasklopljeno kada je u utorak posada primetila kvar. Posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici je, nakon popravke, polako rasklopila krilo.

Parazinski je popravljao kvar, zakačen na polugu na vrhu automatske ruke Međunarodne svemirske stanice, a pomagao mu je kolega Dag Vilok koji je navodio posadu koja je upravljala atuomatskom rukom. Kamera pričvršćena na kacigi Parazinskog slala je slike o kvaru kontrolnom centru američke svemirske agencije NASA i svemirskoj stanici, omogućivši astronautima i stručnjacima na Zemlji da smisle najbolji način da se popravi kvar.

Solarni panel prikuplja sunčevu svetlost koja se upotrebljava za proizvodju električne energije. Napon na panelu iznosi više od 100 volti, a najviše 160 volti. Da bi se smanjio rizik od strujnog udara, svi metalni delovi na skafanderu Parazinskog bili su tri puta prelepljeni izolir-trakom, kao i alat koji je koristio.

NASA je saopštila da ne bi mogla da nastavi popravke na stanici da je krilo ostalo delimično sklopljeno. Oštećeno krilo bi, takođe, predstavljalo opasnost za strukturu stanice, jer bi zbog kvara moglo da postane nestabilno. Zbog toga bi mogao da se izgubi i dragocen izvor energije.

RTS

sashastar

Američki svemirski šatl Diskaveri bezbedno je sleteo na zemlju posle dvonedeljne misije, tokom koje su astronauti dograđivali i popravljali delove Međunarodne svemirske stanice.

Šatl je sleteo danas, po vedrom vremenu, na pistu Svemirskog centra Kenedi, u Kejp Kanaveralu, na Floridi. Prilazeći aerodromu, šatl Diskaveri preleteo je preko Sjedinjenih Država, prvi put od 2003. godine, kada se šatl Kolumbija raspao nad južnim delom zemlje, usmrtivši svih sedam članova posade. Tokom11 dana provedenih u orbiti, posada je instalirala novi modul Međunarodne stanice, sagrađen u Italiji, i premestila veliki panel sa solarnim ćelijama. Tokom razvijanja panel je na jednom mestu oštećen, zbog čega je morala da bude sprovedena rizična operacija popravke. Idućeg meseca, na stanicu bi trebalo da bude dopremljen i ugrađen još jedan evropski modul.

VoA

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

r2d2

Vidi, bas lepo, lepse od vatrometa!