• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Da li ce udariti....?

Started by Miranda, December 27, 2004, 07:00:29 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Miranda

 Sta vi mislite da li je rano sada da se bavimo tom prognozom.....? I ako bi se izracunalo da ce udariti, sta je onda na redu? Kako da se odbranimo...? Naravno,misim na ovaj novi asteroid 2004MN4...

NeLeO

 -Mozda je ovaj zemljotres samo proba,sta bi tek bilo da neki asteroid padne???
-e jel neko zna kakva je to kisa meteora bila 19. decembra mislim da je u Dzakarti bilo ili tako neka drzava u aziji?? :unsure:  :blink:  :unsure:

Sich

 To su bili geminidi, ove godine bili izuzetno aktivni.
Di uvek posmatran pogresan roj u pogresnom periodu :)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Miranda

 E da...rece mi cale da je cuo na TV-u da je ovaj zemljotres imao uticaja na Zemljinu rotaciju....jel moguce to...? :unsure:  

NeLeO

  :unsure: zemljotres :unsure: cunami :unsure: sta je sledece? :unsure:
e da na forumu ES-a se spominje tema o uticaju zemljotresa na rotaciju!
http://www.elitesecurity.org/tema/85623

marino

 vjerojatno ste vec procitali text na am-u, ukoliko ipak niste;

http://www.astronomija.co.rs/suncsist/aste...mn4/2004mn4.htm

ono sto jos nije na siteu (a nije jer se tek sada salje do zorkica;) evo kako izgleda;


ASTEROID ĆE NAS (IPAK) PROMAŠITI

Pasadena

Nakon što je prije nekoliko dana asteroid «2004MN4» doslovce podigao na noge astronome u čitavom svijetu, a NASA u javnost (pro)pustila vijest o prvom zaista opasnom asteroidu po naš planet, nova mjerenja pokazuju kako nema razloga panici.

Ovogodišnji Božićni blagdani bili su jedni od najradnijih dana za astronome diljem svijeta.

Tri dana prije ovogodišnjeg početka ljeta, 19.lipnja, četvero astronoma sa opservatorija «Kitt Peak» otkrivaju novi asteroid ali ga zbog problema sa opremom ubrzo «gube» u svemirskim prostranstvima.

Asteroid je ponovo pronađen od strane australijskog astronoma Gordona Gorradda 18. prosinca, a nakon što su njegovi paramatri ubačeni u bazu podataka pri «Svemirskoj straži» («Spacewatch - JPL/Sentry»), nastupa prava borba sa vremenom i informacijama.

Jasno je kako se prema tada dostupnim podacima radi o potencijalno opasnom asteroidu, svega nekoliko sati kasnije praktički sve zvjezdarnice prekidaju svoja istraživanja i započinju praćenje asteroida «2004MN4», na osnovi takovih podataka vjerojatnost udara u Zemlju raste, najprije na 1:600, potom 1:300, objekt dobiva «status 4» (tzv, žuta uzbuna», nikada nijedan objekat nije imao «status» veći od jedinice!) i NASA 24.prosinca objavljuje javnosti kako je asteroid na «veoma opasnoj putanji».

Nakon obrade novih  podataka, vjerojatnost udara raste, i u jednom trenutku dolazi na 1:43, ubrzo i na 1:37.
Znanstvenici su na nogama!

A onda.. računala tijekom jučerašnjeg dana uspijevaju u bazi podataka pronaći taj objekt na snimkama još od 15. ožujka ove godine koje su načinili Jeff Larsen i Anna Descour sa «Spacewatch Observatoriy» u Tucsonu (USA, Arizona).
Na taj su način znanstvenici uspjeli dobiti znatno točniju projekciju putanje asteroida na osnovu njegovih poznatih položaja tijekom posljednjih 288 dana.
Kalkulacije sada pokazuju kako barem do 2080. godine objekat neće biti na kolizionom kursu sa našim planetom, ali prije ili kasnije Armageddon će doći po svoje, bolje da budemo spremni!

S druge strane ovaj događaj možemo smatrati i pravodobnim upozorenjem čovječanstvu, koje ovog trenutka NEMA pravog odgovora na svemirsku prijetnju, da se ubrzaju programi koji osiguravaju neutralizaciju takove prijetnje po našu civilizaciju.

Marino Tumpić


objekt ce se pratiti i  tek ce se kroz nekoliko mjeseci ili godina znati tocno..ipak pitanje nije "ako" vec "kada"

m
Vidulini Observatory

Sich

 Nadjeni neke arhivski snimci iz marta 2004. i doslo se do zakljucka da gotovo sigurno promasuje zemlju, sanse su negd eoko 1:56000

Sto se tice cunamija, veli neki geozicar iz amerike da je ovo ubrzalo rotaciju za 3 mikrosekunde. Radi poredjennja najjaci stalni uticaj na rotaciju ima plima i oseka koja usporava zemlju zza 2.3 milisekunde po stolecu.

inace, taj cunami je na nekim mesima imaju cak nadzvucnu brzinu, wow.

vidim danas na b92 da je neko snimao dolazak talasa. snimatelj na spratu kuce i snima kako talas odnosi kuce i sve ostalo oko njega, samo ocekujem da i njegova kuca krene na snimku, al onda se setim, da ga je odneo ne bismo videli snimak pa mi bilo malo lakse :)

ali 100000 ljudi, covece

"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

NeLeO

  :blink:  :blink:  :blink:  :blink:  :blink:  :blink:
:o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o  :o http://www.bluelemur.com/index.php?p=518

Vil_Relyt

 
QUOTE (Sich @ 29. Dec. 2004., 23:53)ali 100000 ljudi, covece [/quote]

Mislis registrovanih 100000...

Miranda

 Evo vec se popelo na 117000.....STRASHNO!  :unsure:  

tachion

 pa to je (opet) sve relativno,jer ako su sanse 1:300 ili slicno,ne moze se govoriti o oopasnosti. mnogo je opasniji asteroidni pojas izmedju marsa i jupitera.

marino

Vidulini Observatory

milans

 Sretna Nova svima!

Marino, postavit cu temu za razmisljanje i traganje.
Sto je covjek do sad napravio u domenu vizije, ideje ili realiziranog projekta vezano za odbranu od "kamenja" iz kosmosa?

Pozdrav!  

marino

 uhh,
ako si mislio da napravim neki smisleni i konkretan pregled "svemirske obrane"..to ce potrajati jos koji dan..
ukratko;
sve donedavno nije se opasnosti iz svemira pridavalo gotovo nikakovu vaznost..devedesetih godina uporabom ccd-a i kompjutora + software..doslo se do promijenjene slike sunceva sustava..u kojoj danas znamo kako oko nas vlada sveopca guzva..tada se rade i prve ozboljne simulacije i statistike..kada se skuzilo da je statistika protiv nas (zemlje) ameri, a potom i evropljani, a ponesto i razne pojedinacne institucije ili nekoiko institucija zajedno..pokrecu i stvaraju roboticke opservatorije..odradjen je dobar dio posla a ima se za cilj do 2008 godine "popisati" 90& potencijalno opasnih objekata..no i tu je problem jer se astronomi (civili i vojnici) veoma cesto svadjaju i njihov rad, po meni, zapravo i nije koordiniran..eto bas u prici oko 2004MN4 se pokazalo kako ima raznih stajalista, od zadrtih koji ni rodjenoj majci nebi nista rekli, do onih koji bi (pre)cesto obavijestavali (citaj alarmirali) javnost

eto, ni prica o 2004MN4 nije jos ni izdaleka gotova..bilo je samo u proteklih godinu - dvije asteroida koji su prosli i na 120000km od zemlje,

sto se tice skretanja/unistenja asterrioda koji se nalazi na kolizionom kursu..iskreno milsim da nitko zapravo nezna sto tocno poduzeti..doduse izmedju redaka mogli bi izvuci podatke o razni  udarima u nebeska tijela i sto se dogodilo kao poslejdica toga..


no moze se reci i da se puno radi, kako na promatranju i biljezenju te stvaranju baze podataka, tako i na astronautickim istrtazivanjima asteroida..vise od desetak misija moze dati konkretne podatke o sastavu i osobinama asteroida i kometa..


eto to mi pada na pamet..ovako "zbrda-zdola" ima tu dosta materijala..

m
Vidulini Observatory

luna

 Evo onda da ovde postavim pitanje_kakvog bi uticaja imalo na nas kad bi asteroid udario Mesec,Mars ili Veneru?