• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Bubasvabe

Started by sashastar, October 29, 2007, 01:14:15 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Ruski naučnici dočekali su prvo potomstvo bubašvabe začeto u bestežinskim uslovima. To je deo kosmičkog eksperimenta na satelitu 'Foton M-3', saopštio je rukovodilac eksperimenta, asistent biološke katedre Medicinske akademije Dmitrij Atjakšin.

'Izlegle su se 33 bubašvabe začete u svemiru, a izlegla ih je ženka-bubašvabe koju smo nazvali Nada. Ostale mlade drugih bubašvaba očekujemo', rekao je ruski naučnik.

'Svemirske' bubašvabe uzimaju hranu i vodu i sasvim su dobro, ističe naučnik, dodajući da je 'dovoljna samo činjenica što su ugledale svetlo dana'.

Prva posmataranja 'prinova' navode na zaključak da bestežinsko stanje, između ostalog, utiče na boju oklopa insekta. 'Bubašvabe na svet dolaze sa svetlim oklopom koji kasnije tamni, a kod kosmičkih bubašvaba to se dešava mnogo brže. Detaljniji podaci biće dobijeni kada se izlegu ostale kosmičke bubašvabe', kada će se izučiti i uticaj betežinskog stanja na biološki i fiziološki razvoj insekata, rekao je Atjakšin.

Voronješke bubašvabe našle su se na 'Fotonu' zahvaljujući studentima mesnog Medicinskog fakulteta koji su pobedili na konkursu u kategoriji 'Eksperiment'. Studenti su predložili da se u svemir pošalju bubašvabe, zbog izdržljivosti, jer su, na primer, u stanju da mesec dana žive bez hrane i vode, a sitne su pa mogu da budu poslate u većem broju, što je važno za eksperiment.

Pored bubašvaba, u svemir su poslati eksperimentalni miševi, leptiri, gušteri i puževi. U kosmosu su bili 12 dana i 26. septembra su uspešno vraćeni na Zemlju.

RTS