• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astronomska olimpijada

Started by Sasa, October 13, 2004, 06:58:26 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sasa

 Prenosim kratku iz AM posto je vazna

"Izvanredan uspeh na astronomskoj olimpijadi!

Na XI međunarodnoj astronomskoj olimpijadi koja se ove godine održala od 1. do 10. oktobra na Krimu (Ukrajina) ekipa Srbije, u sastavu Uroš Delić i Slobodan Opsenica, je postigla izvanredan uspeh osvojivši jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju u kategoriji starijih učenika srednjih škola.
Uspeh je utoliko značajniji kad se u obzir uzme da se u našim školama astronomija izučava tek sporadično i da je konkurencija u tom smislu bila u velikoj prednosti.

I sam odlazak takmičara na Olimpijadu je bio do zadnjeg momenta pod znakom pitanja zbog nedostatka sredstava za put. Ipak, uz veliko zalaganje Društva astronoma Srbije, te uz razumevanje Ministarstva za nauku i životnu sredinu Srbije, Astronomske opservatorije u Beogradu i Istraživačke stanice "Petnica" sprovedene su odgovarajuće pripreme a sredstva za put obezbeđena te je ekipa otputovala da uzme učešće u takmičenju.

Vođa puta je bio jedan od najistaknutijih mlađih astronoma-posmatrača, Vladimir Benišek, zaposlen na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu.

Podsećamo da je ovo drugi put kako je naša zemlja uputila svoju ekipu na astronomsku olimpijadu. Naši takmičari su i na prethodnoj olimpijadi postilgli velik upseh osvojivši dve bronzane medalje. "Miranda

 Cestitam,svaka cast! Ima nade za nas....

Jozef K