• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Небески догађај - фото убод!

Started by odisej, December 16, 2007, 10:08:38 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

odisej

Поздрав свима.
Ја сам нови на форуму Астрономије и моја прва порука налази се на теми опрема и телескопи где ми је потребан ваш савет у вези компоненти које ми недостају. Молим вас помозите саветом, адресом...
А у међувремену желим да вас частим са неколико фотографија, правих астрономских "посластица", јер сам се нашао на правом месту у право време са апаратом у рукама. У ствари приметио сам да се баш често налазим на правом месту у право време  :-* јер ме пре неку ноћ умало не уби парче метеорита а о коме пишем у горе поменутој теми.
Појава коју видите на овим сликама одиграла се ако се добро сећам негде између 25. и 29. септембра ове године (ако не беше баш 29.-и) у вечерњим часовима пред сам залазак Сунца.
Дакле поглед је од истока ка западу. Локација: источна Србија.
Кад би само неко знао шта је ово?

Кликни на фото за већи приказ.

Десетак минута касније.....појава је још увек ту, само у бојама сутона:

ДАКЛЕ?
sh0

Veoma cudno... Ja mislim da ce ovde biti polemika ista kao i kod one slike da li je avion nalepljen na Mesec ili ne...A ovo, ja nemam predstavu o tome sta bi ovo trebalo da predstavlja... Veoma j ekonfuzno... Ne znam. Voleo bih da cujem sta ce drugi reci... a do tada cu da posmatram slike...
P.s. Jel to neko video sem tebe, ili si samo ti to video...?  ;D

P.E.A.C.E.

Maxscope

U pitanju je takozvani "Sundog" (ne znam kako se zove na nasem) ili formalno "parhelia".
"Sundog" je sjajna tacka koja se uvek pojavljuje 22 stepena desno, levo ili sa obe strane Sunca uobicajeno kada je Sunce nisko iznad horizonta ili pre zalaska i mnogo cesce zimi nego leti.
Prouzrokovani su refrakcijom svetla kroz male kristale leda u "cirus" oblacima i uopste nisu retkost vec naprotiv, cesto ih je moguce videti.
Ja sam ih do sada skoro uvek video kada ima tankih cirus oblaka na nebu i Sunce je pred zalaskom. Pogledaj ponovo kada uslovi budu identicni.
"Sundog" je u stvari intenzivno sjajni deo haloa, prstena svetlosti oko Sunca udaljenog 22 stepena ili 46 stepeni od Sunca i ponekad je obojen bojama. Sundog je moguce videti i kada se Sunce nalazi visoko na nebu ali tada ce se nalaziti izvan prstena.
Nocu mozes videti identican efekat pored Meseca koji se tada zove "Moondog".
Ja sam davno snimio fotografiju oba haloa (na 22 i 46 stepena) oko Meseca sto je (kasnije sam saznao) prilicno retko, ali ne znam da li je fotografija jos uvek na Astronomskom Magazinu.
Ja sam je inace izgubio kada mi kompjuter krahirao.    

odisej

Наравно доста пријатеља из зграде где живим било је самном на крову и пратили смо појаву,првобитно сам мислио да би то могла бити светлост која је проласком кроз атмосферу изазвала тај феномен,  међутим касније је добила крстолик облик и тако се задржала око 2 сата.

Sasa