• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Kasini Hajgens

Started by tachion, January 16, 2005, 08:53:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tachion

 koliko dugo ce sonda hajgens biti u mogucnosti da odasilje podatke sa povrsine titana?
da li moze da cini odredjene pokrete ili je staticna?
sta ce se dalje desiti sa kasinijem?

AstroTeta

 Pa da i ja nešto mislim...kako ja shvatih iz ovoga svega,meni se čini da sonda ima ograničenu mogućnost radi malog kapaciteta baterije...vele programirana samo dva ipo sata...a čini se i da je statična...tako pretpostavljam,iako nigdje ne nadjoh takav podatak,osim da nema motora,niti ikakvog pogona...a i čini mi se da za ovo za šta je išla,joj to i nije trebalo...i da je ona odradila svoje...a shvatih i da će kasini imati šta da radi još 4 godine...tako ja to vidim...

AstroTeta

SrdjanP

QUOTE (AstroTeta @ 16. Jan. 2005., 22:31)
Pa da i ja nešto mislim...kako ja shvatih iz ovoga svega,meni se čini da sonda ima ograničenu mogućnost radi malog kapaciteta baterije...vele programirana samo dva ipo sata...a čini se i da je statična... [/quote]
Da, baterije ograničavaju rad sonde. Sve je funkcionisalo na Hajgensu iznenađujuće dobro, čak su i baterije trajale duže nego što je iko mogao da zamisli.


Sonda je nepomična.

Kasini nastavlja dalje da kruži oko Saturna i uzbudljive avanture za njega (i sve nas) tek predstoje. Četiri godine traje primarna misija a potom i produžetak dokle god svemirski brod bude funkcionisao.

Više o misiji Hajgens u Astronomskom magazinu:

http://www.astronomija.co.rs/hajgens/hajgens.htm

Fotografije:

http://www.astronomija.co.rs/hajgens/fotografije.htm
Djorvoz

 Kako je to baterija mogla da traje viče nego što je iko mogao očekivati???
mislim to su besmislice.
Baterija ima svoj kapacitet i svoje samopražnjenje (koje je u najboljem slučaju 1% mesečno) i na osnovu toga i potročnje može se izračunati trajanje baterije od t1 do t2 (t1 najmanje moguće vreme a t2 najveće moguće vreme trajanja baterije) NASA za ta svoja volšebna produženja trajanja misija može da zahvali ili novinarskoj patki ili svopstvenoj bjojažljivosti da objavi prave proračune mogu da se kladim da će i kasini da traje duže od "onoga što bi iko mogao da pretopstavi"

Miranda

 Oni su jednostavno isli na sigurnu varijantu....Znaci bili su sigurni da ce trajati odredjeno vreme,a ako se desi da traje duze onda..... :)