• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Istorija Astronautike

Started by sashastar, November 03, 2007, 11:07:24 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Pre 50 godina, trećeg novembra 1957. godine, u Sovjetskom savezu je lansiran prvi u svetu biološki satelit. Po prvi put u istoriji Zemlje, a možda i u istoriji svih galaksija, u orbiti je boravilo živo biće - pas po imenu Lajka.

Čuveni ruski kosmički konstruktor Sergej Koroljev je dve godine ranije, stvarajući kosmički program ŠSR, dokazivao je da je neophodno započeti složenu pripremu za lansiranje vestačkih satelita Zemlje, označivsi samim tim novu etapu u istraživanju kosmosa.

Trijumfalno lansiranje [oktobra 1957] prvog u svetu veštačkog Zemljinog satelita, dokazalo je da je covečanstvo dobilo nove mogućnosti za izučavanje svemira i Zemlje. Koroljov je dobro znao da se krupnija istraživanja kosmičkog prostora ne mogu na pravi nacin obavljati samo pomoću naučnih aparata.

Bilo je neophodno prisustvo čoveka u svemiru s tim što nije bilo informacija o tome šta može ocekivati kosmonauta u orbiti. Zato je bilo neophodno slanje veštačkih zemljinih satelita sa eksperimentalnim životinjama.

Najznačajniji zadatak bio je da se razradi sistem opstanka, osnove za postojanje živog organizma u uslovima kosmosa. Pred stručnjacima su se našli brojni problemi, počev od stvaranja prijemčivih uslova za disanje i termoregulaciju do projektovanja novih primopredajnih uređaja za registraciju telemetričke informacije o ponašanju životinje u uslovima bestežinskog stanja.

Odgovor na pitanje o uticaju drastičnog kosmičkog zračenja na sam brod i živo biće trebalo je da da predstojeći orbitalni eksperiment. Pripreme za let okončane su oktobra 1957. godine i trećeg novembra Lajka je poletela u kosmos. Sam satelit bio je drugi stepen nosača raketa Sputnjik.

Lajka je prva odletela u orbitu, a znalo se da ne može da se vrati jer kosmički aparat nije imao modul za povratak i prizemljenje.

Let Lajke utemeljio je najznačajniji pravac istraživanja kosmosa pilotiranim brodovima - kosmičku medicinu. Iako tada nije bilo velikih mogućnosti za višestrana medicinsko-bioloških istraživanja, dobijena informacija omogućila je da se zaključi da je kosmonaut sposoban da se nalazi u kosmosu. Čak je i data pretpostavka da bez štete po zdravlje može provesti u kosmosu nekoliko meseci.

RTS

Pavdu

Astronautika počinje time što je kineski car Wang Ču (ili kako se već zove) odleteo u vazduh...  ;D
Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

sashastar

Da bas je odleteo u vazduh.

Dobro nam dosao ponovo na forum.