• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Crna rupa guta Galaksiju

Started by Kizza, December 19, 2007, 11:35:40 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Predrag

"Isparavanje crnih rupa se odigrava preko sistema cestica-anticestica, sto Hoking to najbolje objasnjava u svojim knjigama!
"Somewhere, something incredible is waiting to be known." - Carl Sagan

Kizza

Možeš li da prepričas šta kaže Hoking?Nisam čuo to za antimateriju.
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

nislija

Stvori se par cestica- anticestica u blizini crne rupe, cestica ostane izvan a anticestica upadne u crnu rupu tamo anhilira sa nekom drugom cesticom, i kolicina materije u crnoj rupi se smanji.

r2d2

Mada se to dogadja i van crnih rupa po teoriji (cestica-anticestica) i to stalno non stop - stvaranje i anihilacija (nestajanje) tih parova.

Ako se dobro secam crna rupa mora isparavati zbog kulonovog zakona. To zracenje iz crnih rupa je neobicno sporo pa su potrebne enorme kolicine vremene da bi crna rupa isparila. I dalje je "opasna" jer to sto izadje iz crne rupe nema bas mnogo veze sa tim sto udje (gube se sve informacije o telu koje je upalo osim par sitnica ).
Mada je najjjintresantnije da sam procitas o tome sta on kaze....

nislija

Nisam bas siguran oko kulonovog zakona. To je zakon koji kaze kolika je elektrostaticka sila izmedju dva naelektrisana tela, ne znam kakve veze ima sa ovim?

Postoji naravno veoma veoma mala, ali konacna, verovatnoca da makroskopsko telo ispari iz crne rupe u potpuno istom obliku kao kadje u nju upalo ali je ta verovatnoca suvise mala da bi se to ikada desilo. Moze se izracunati, Hoking je to uradio, da je, ako covek upadne u crnu rupu veca verovatnoca da ce "ispariti" u obliku sabranih Sekspirovih dela nego u obliku ljudskog bica  8)

Kizza

Kolko se secam prelazak materije u antimateriju je buran proces,uz oslobadjanje mnogo energije!Ipak cu morati da detaljnije proucim Hokinga  :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

r2d2

Kolko se secam Hoking ekspicitno tvrdi da se sve informacije gube (osim mase i toplotnog zracenja) ali da moze postojati  alternativni svemiri u kojima nije tako. Provericu ono za kulonov zakon (Znam da su crne rupe elektroneutralna tela)

branexer

Citiram S. Hokinga: Konverzacijom energije, jedna od tih cestica u virtuelnom paru imace pozitivnu energ. , a druga negativnu. Ona sa neg. energ. osudjena je da bude virt. cestica kratkog zivota. To je zato sto u normalnim okolnostima prave cestice uvek imaju vise poz. energije. Zato ona mora traziti svog partnera i unistiti ga. Medjutim, gravitac. polje unutar crne rupe toliko je snazno da cak i prava cestica tu moze imati neg. energiju.  Moguce je da virtuelne cestice sa negativnom energ. upadnu u crnu rupu i postanu prave cestice. U tom slucaju neg. cestica vise ne mora da unisti svog partnera. Njen napusteni drugar moze takodje da upadne u crnu rupu. Ali zbog svoje poz. energ., njemu je takodje moguce da kao prava cestica pobegne u vecnost. Nekom udaljenom posmatracu to bi izgledalo kao da je ta cestica emitovanja iz crne rupe. Sto je crna rupa manja, to cestica negativne energ. mora da predje manji put pre no sto postane prava cestica. Time je brzina emisije veca, a temperatura crne rupe naizgled visa.

branexer

I dalje kaze: -pozitivna energija odlazece radijacije bila bi balansirana tokom cestica negativne energije u crnu rupu. po ajnstajnovoj cuvenoj jednacini energija je jednaka masi. tok negativne energije u crnu rupu samim tim ce smanjiti njenu masu. kako crna rupa bude gubila masu, to ce se podrucje njenog horizonta dogadjanja smanjivati, ali ovo smanjenje u entropiji crne rupe vise je nego kompenzovano entropijom emitovanog zracenja, tako da DRUGI ZAKON TERMODINAMIKE nije prekrsen. (ovo sto sam citirao pise u knjizi Stivena Hokinga "teorija svega").

r2d2

Persistence. What can you learn by watching 28 stars orbit the center of the Milky Way for 16 years? For one thing, astronomers have calculated the exact distance from Earth to the galactic center: 27,000 light-years, a figure key to measuring the true size of our galaxy. The researchers--reporting 9 December in The Astrophysical Journal--have also found that the stars are circling a very massive object, most likely a giant black hole. They've determined that the black hole accounts for 95% of the mass holding onto those stars, meaning there must be very little of the mysterious substance called dark matter lurking in the Milky Way's heart. What they still don't know is how such stars can form so close to a monster black hole without being ripped apart by its immense gravity. Hopefully the answer won't take another 16 years.

Preuzeto sa:
http://sciencenow.sciencemag.org/science-shots/

Gutati ili ne, pitanje je sad  :o