• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Uzbudjenje i Panika

Started by petronik, December 23, 2007, 01:24:30 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

petronik

Po prvi put se javljam na ovom sajtu. Veliki pozdrav svima koji budu uopste i procitali ovo sto sada kuckam. Javljam se iz Uzica.
Ocekujem da mi kroz nekoliko dana, posle silnih peripetija, stigne teleskop iz Kanade. U pitanju je Celestron Next Star SLT 130.
E, sad, posto mi je to prvi teleskop u zivotu, nikada nisam ni gledao kroz bilo koji, osim sto sam sa neta skunuo manuel i sve informacije koje sam mogao da pribavim o njemu, ja o teleskopima pojma nemam  :-[ Plasim se koliko cu biti dostojan izazova prilikom sklapanja i uopste koriscenja ( sincici ce mi dupe pomeriti ). U isto vrema sam jaaaaaaaaako uzbudjen jer o teleskopu mastam jako dugo. Dugo, dugo.
Ukoliko neko ima komentar, ideju, bilo bi jako lepo. Hvala.

sale11472

Dobro nam došao ;D

Što se samog teleskopa tiče stvarno sumnjam da bi neko mogao da ti kaže koliko će komplikovano biti sklapanje istog sem vlasnika a na ovom forumu se niko nije javio kao vlasnik takve sprave, no ipak je to teleskop za početnike sa GOTO-om pa mislim da "Manuel" (manual ili ti priručnik ;) ) ima sasvim dovoljno informacija.
A sada koliko će te zadovoljiti to naviše zavisi od tvojih očekivanja, ako očekuješ fotografije sa Habla, Keka, i sl. onda ti naravno treba Habl, Kek i sl ;) Ono što možeš da vidiš sa svojim teleskopom je bar po meni sasvim OK naravno pošto je to ista optika kao npr. SkyWatcher 130/650 koga ima drug član abrasax on sigurno više može da ti kaže o tome, ja sam samo malo bacio pogled kroz njegov teleskop na Letenki ;D
Kad smo već kod Letenke prati vesti na samom sajtu pa da dogodine bacimo pogled i kroz tvoju spravu ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Sasa

Da iskoristim priliku i da nezvanicno objavim datum ledeceg kampa:

3. do 6. jul

(Naravno, samo ako bude izdasnijeg sponzora nego do sada.)

kocha

Cuj, nezvanicno?
Pa mi se vec spakovali za Letenku!

petronik

Hvala Sale. I naravno svim drugim ljudima dobre volje. ( kako sam samo ovo dodao ?!!)
Videcemo kako ce sve to izgledati kada stigne. U svakom slucaju obavesticu vas o tome. Imam jedno milion pitanja koja mi je glupo postavljati dok teleskop ne pristigne. Uzgred poslat mi je postom, brodom. Kolika li je carina? Bojim se da me ne "odvale".

sale11472

Quote from: kocha on December 24, 2007, 02:27:59 pm
Pa mi se vec spakovali za Letenku!

VI ste se RASPAKIVALI :o :o :o

@petronik, tja carina izgleda svima uliva strah u kosti ::) Ali eto ja sam baš zainteresovan za tvoje iskustvo naročito ako si naručivao iz S. Amerike...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

NASA

ja kada sam narucivao teleskop preko Zlatka preko O.I.Optimusa iz hrvatske-teleskop zajedno s dvogledom,i jos jednim okularem dodatnim je dosao oko 300e ali na kraju me je sve doslo negde oko 480evra s tim da sam isao ja do hrvatske da uzmem teleskop i prenesem preko granice ... ::)

petronik

Teleskop stize iz Kanade. Postarina brodom je 160 CAD. Sam teleskop je nesto oko 380 EUR -a. Nesto sam se raspitivao i carina bi trebala da bude 10% od cene. S' tim da oni (mangasi) procenjuju vrednost po nekakvim njihovim citapima. Pa na sve to famozni PDV (pare daj Velji). Videcemo...Samo nek on stigne :D

Daphne

Dobrodošao na Forum!
Dobrodošao među ljubitelje i ljubiteljke osmatranja!
Puno sreće sa novim teleskopom i nadam se da ćemo imati prilike da bacimo oko kroz njega na Letenki  ;D

Daphne

I ne brini, teleskop nećeš dobiti POTPUNO rastavljen!
I ja sam imala slične brige pre 8 meseci dok sam očekivala da mi pristigne moj prvi teleskop  ;)
Kao što su ti forumaši već savetovali, samo pažljivo prati šta piše u "manualu" i biće sve OK.

petronik

Veliki pozdrav i za zenskog clana "Nebeske druzine". Hvala vam svima na savetima. Svakako da bih voleo i da se vidimo na Letenki 8)
U svakom slucaju cujemo se

mravic

Mislim da si pogresio sto si taj teleskop kupovao tako daleko. Mogao si ga za manje para dobiti iz Nemacke.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

petronik

To je sve islo onom pricom o rodbini u inostranstvu...
Na kraju - "skuplja dara nego mera". Ili kako vec.
Sta je tu je. Nego zainteresovan sam da mozda pazarim i jedan Accessory Kits. http://www.binoculars.com/telescopes/go-to-telescopes/telescope-accessories/eyepiece-and-filter-kits/125ineyepieceandfilterkit.cfm. Molim za komentar/savet. :-\

mravic

Pa sta da ti kazem, ima i ja jedan slican komplet.
Problem je sto se on kod nas ne moze nabaviti ovako zasebno vec samo ako narucis teleskop onda mozes i njega ispod cene. Kosta oko 180e. Ima cetiri okulara, sest filtera barlow i adaptere za astrofotografiju.
Ali kao sto sam ti rekao moze da se kupi samo uz teleskop. Jedino ako ima neko zainteresovan za teleskop a ne treba mu kofer pa narucimo zajedno.
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

petronik

Opet ja.
Svim posetiocima foruma a i drugim svako dobro u Novoj 2008.
Ako iskrsne neka kombinacija za taj komplet, ( ako neko kupi teleskop ), ja sam zainteresovan za kupovinu seta. Molim da me imate na umu ako nesto iskrsne.