• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Najmlada planeta do sada

Started by sashastar, January 04, 2008, 10:24:54 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Saradnici Instituta astronomije Maksa Planka otkrili su, pomoću jakih teleskopa, do sada najmlađu poznatu planetu. Proračuni pokazuju da su i planeta i zvezda oko koje se ona okreće formirane pre osam do deset miliona godina.

Bez obzira na kosmičku starost, nebesko telo je 10 outa veće od Jupitera i zato ga je bilo moguće uočiti sa Zemlje.

Planeta formirana u orbiti zvezde 'TW Hydrae', oko 500 puta mlađe od Sunca. Kao i druge mlade zvezde, 'TW Hydrae' je okružena gasnim diskom.

Planeta se nalazi na njenom unutrašnjem radijusu, a naučnici su joj dali ime 'TW Hydrae b', navodi se na sajtu Instituta.

Do sada nije otkrivena planeta mlađa od 100 miliona godina. Radi poređenja, starost Zemlje se procenjuje na oko 4,5 milijarde godina.

Otkrivena planeta pripada klasi zvezda džinova. Deset puta je težza od Jupitera, najveće planete Sunčevog sistema.

'TW Hydrae b' nalazi se na rastojanju od šest miliona kilometara od svoje zvezde i za kruženje oko nje potrebna su joj samo tri i po zemaljska dana.

RTS

sh0

Znas kako kaze u jednoj pesmi...Nesto ce cudno poceti da se desava, desava, desava... :D
Ajde i da mi dobijemo neki podmladak u ovoj olupini... :D

Kizza

Otkricima nikad kraja :)Bice ovo blagorodna godina za astronomiju ;D
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sh0

Ja bi voleo Kizzo da otkriju jos mnogo toga, i da nadju sve sto ce nama biti od neke koristi, ali ja mislim da ce to malo biti tesko... a znas kako, mozda nam je sve tu, ali negledamo u pravom smeru, ili u pravo vreme, ili ko zna vec gde... ( ovo je pesnicki receno ... Ko zna gde, ko zna kad, ko zna sto... ), pred nama je, samo da nezavrsimo nas mali i kratki zivot u iscekivanju... Jednom davno je jedan covek lepo rekao, CEKAJUCI GODOA, ja ga cekam, a gde je on...