• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Gugi

Quote from: "sashastar"Ima jos jedan problem nema vise ni jedne slike na forumu
:cry:

Sich, obecao si da ces srediti! Daj uradi nesto povodom problema sa slikama. Ovo je jedan od najcitanijih postova ako se ne varam i volio bi da se sve slike vrate! Svaki pokusaj koji je nacinio astronom-amater je vrijedan PAZNJE ali i divljenja (zbog smjelosti, umijeca, ljubavi prema nebeskim objektima...)

Evo malo podstreka: ZIVIJELI SVI ADMINISTRATORI (ASTRONOMIJE)!!!
:lol:  :D  :mrgreen:

vanillasky

SICH RULES    :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :lol:  :lol:  :lol:

Gugi

Quote from: "vanillasky"Pa pazi nemam pojma koja joj je sad cena ali kad sam je uzimao ( PHILIPS TOUCAM PRO II ) bila je oko 80E . A za duzinu ex ce verovatno Bobo vise znati reci jer bi tu trebalo da se nabudzi i kuler ( sto ja necu ) zar ne ?

Siguran si da ona moze bez kulera? Javite to STRUCNJACI  8)

Gdje si je nabavio? Tu kod nas u SCG? Zna li netko moze li se jos uvijek tu nabaviti i po kojoj cijeni?

SAMO SE RASPITUJEM (i mastam kako da opet "udebljam" svoj novcanik PARAMA!!!)  :P

Evo starih mojih fotki Saturna. Mislim da sam to negdje objavio ali nije na odmet. I to su prvi pokusaji LOVA NA PLANETU SA PRSTENOM!!!

vanillasky

Ako smislis neki brz i prost nacin za kintu javi i meni. Zahvaljujem Gugi  :D

Sich

Quote from: "vanillasky"SICH RULES    :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :twisted:  :twisted:  :twisted:  :lol:  :lol:  :lol:

Hvala, hvala na podrsci!

E ovako, slike nisu izgubljene samo ovaj forum ne zna da treba da ih prikaze :)
i to ce se srediti, videcemo vec kako
samo sad sam u guzvi jer pisem clanak za astronomiju o ortovom oblaku i radim jos stosta i forum nikako da stigne na red, ali za koji dan se bacam na njega i radim onako kako sam opisao u topicu 'doterivanje foruma'
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Sich

Quote from: "Gugi"

Evo starih mojih fotki Saturna. Mislim da sam to negdje objavio ali nije na odmet. I to su prvi pokusaji LOVA NA PLANETU SA PRSTENOM!!!

i mogu da ti kazem da si ga ulovio, ovo je stvarno planeta sa prstenom gugi :) jedino ako nisi dodavao prsten u fotosopu :)  svaka cast
sa kojom opremm si ti to snimio??
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Gugi

Quote from: "vanillasky"Ako smislis neki brz i prost nacin za kintu javi i meni. Zahvaljujem Gugi  :D

SMISLIO SAM dok si rekao PIKSEL! 8)   8)   8)

Slusaj: daj mi 500 din i dat cu ti savjet kao ces zaraditi lovu BEZ PROBLEMA!

Kad mi das, reci cu ti: "Postupi isto kao i ja! Kazi, dakle, ljudima dat ces im reci kako da dodju do love bez problema, ali prije neka ti daju 500 kinti!!!
 :D  :D

sashastar

Piramidalna kinta -brza lova

Sich

cujes ovo vidusa, sve vezano za piramidu

odma otvaraj topik 'piramida i ekonomija'

i napises: trinaest dvadesetosmina visine pramide je 26459654457 joktoparseka (http://www.google.com/search?hl=en&lr=&c2coff=1&q=yoctoparsec) taman koliko ima kovanih novcica u celoj juznoj americi

e pa ekonomi sad ste vi na redu (jel ima ovde ekonoma)

dokazite da nisam u pravu

Gugi

Quote from: "Sich"...i radim jos stosta i forum nikako da stigne na red...'

JEDAN SAVJET za sve koji puno rade:

NE RADITE U ZIVOTU NISTA NA VRAT, NAS NOS i NA SVOJU RUKU a pogotovo ne U WC-u!!!

O jeee, pa kako niste shvatili do sada da imam jedan od najslabijih fotoaparata i da se koristim dakle samo sa njim i uvijek sa njim???

To je onaj MERCURY CyberPix E-560M sa 3.3 megapixela. Imam i ZENIT ali cekam SARAF za PIGGYBACK da mogu redovno nataknuti doticni zenit+jos malo da savladam nacin rada R.A. motora kojeg imam...Sa brzinama se gubim..Tamo je neki 2X, pa iznad 8X...Ne znam to najbolje, ali proucavam.

Evo fotke prstenova:

i R.A. motora

sashastar

Sich ovde ima samo LOVONEMA
Ali zato imamo Vidusa mogli bi da ga prodamo

Bobo

Quote from: "vanillasky"Nije to tako jeftina web kamera. A onda bih probao i neke deep sky objekte nadam se da bih mogao jer sam nabavio i focal red. zar ne Bobo ? (ETX-70)

Nije ti potreban focal reducer, niti ventilator. Samo fotkaj!

Gugi

Molim lijepo da mi objasnite nesto o osjetljivosti filma..Mislim na ISO 100, 200, 400, 800...

Koju ISO koristimo za zvijezdja, planete, objekte dubokog neba, aurore...Raspisite se i poducite me. Sad sam npr. nabavio za moj ZENIT -ISO 200. Zelim eksperimentirati sa svim i svacim ali uputite me ipak najprije.

HVALA!!!
:lol:

vanillasky

Eto idealnog pitanja za Bobu,a ja sad odoh najzad po moju web cam sada mod. i nadam se da ce nocas biti vedro.

Bobo

Quote from: "Gugi"Molim lijepo da mi objasnite nesto o osjetljivosti filma..Mislim na ISO 100, 200, 400, 800...

Koju ISO koristimo za zvijezdja, planete, objekte dubokog neba, aurore...Raspisite se i poducite me. Sad sam npr. nabavio za moj ZENIT -ISO 200. Zelim eksperimentirati sa svim i svacim ali uputite me ipak najprije.

Ok ovako ugrubo ISO 100 je film za normalnu upotrebu po suncanom danu. Svaki sljedeci ISO ima dvostruko vecu osjetljivost, tj. da ista kolicina svjetla padne na film/chip je potrebno dvostruko manje vremena ekspozicije.

Za astro snimanja se koriste filmovi od cca 400 ASA. Za pocetak je dobro i 800 ASA, da ekspozicije budu krace. Film neka bude Konica Centuria negativ, drugi nisu osjetljivi na h-alpha crvene maglice, pa ces dobiti neku blijedo sivu. Kasnije kada usavrsis pracenje upotrijebi 400 ASA, i eventualno predji na dijapozitive. Kodak E200 je odlican - sa 200 ASA se moze "pushirati" jednu blendu (umjetno se povecava osjetljivost duljim razvijanjem), a mani se svidja Sensia 400 jer daje jako prirodne boje.

Za meteore je povoljno imati neki osjetljiviji film, 800 ili cak 1600 ASA jer oni brzo prolete i tu je osjetljivost najvaznija (kao i svjetlosna moc objektiva). O aurori cemo nekom drugom prilikom  :wink:

Kod digitalaca je stvar malo drukcija. Digitalci zapravo imaju potpuno "umjetnu" osjetljivost. Naime na chip koliko padne svjetla toliko padne, i uvijek snimas sa istim chipom! Mijenja se nacin obrade podataka u aparatu - to je slicno kao i "gain" kod web kamera. Treba pronaci koja osjetljivost je dovoljna da uhvati sve detalje. Iznad toga ne treba ici jer ce se samo povecati sum, ali nece biti vise signala. Meni se najbolje cini na 20D snimati sa ISO 800..neki snimaju cak i na ISO 200, a zatim obradom dobiju fotografiju ekvivalentnu vecoj osjetljivosti. Uostalom, osjetljivost se moze proizvoljno mijenjati prije ucitavanja RAW filea u Photoshopu.. uglavnom, tu bi preporucio ISO 400 ili 800.