• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bobo

Sum ce ubiti, posvijetliti nece. Tako nesto mozes napraviti u bilo kom programu za obradu fotografija, Photoshop, Paint Shop Pro, bilo sta. Mozes ju i posvijetliti ako te dvije fotke "zbrojis" umjesto da ih "uprosjecis". Programi tipa Registax su bolji jer su namijenjeni upravo tome. Ti to sve rucno mozes napravtii u PS-u, uzmes 100 snimki Marsa, slazes ih u posebne layere, pomices dok se ne poklapaju i na kraju uprosjecis. iMerge sluzi radjenju mozaika, dakle morati ces se poprilicno namuciti da u njemu napravis posao kao u Registaxu, a pitanje je da li ces uopce moci to napraviti tako kvalitetno.

gucic

sashastar

Ala si se namucio ali nekome ce sigurno koristiti takve informacije.

gucic

Eh, tako to ide. Namucis se pa posle naucis.

gucic

Dva meseca niko nista nije postovao. Malo da podsetim da je ovo jos uvek najposecenija tema...

Sich

nego reci mi milane, sta ste uradili onom jadnom teleskopu :)
vi ste ga odjednom iz toplog okruzenja izvadili na led i verovatno vetar. jadnicak. to se radi malo suptilnije :)
prvo ga naviknes iz toplog na malo hladnije, pa tek onda na hladno, a ne odjednom :)

jel se skupljao led i na socivu?
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

gucic

Teleskop je bio u hladnoj prostoriji, mada ne toliko hladnoj kao sto je spolja. Ma led se hvatao i na odecu koja je stajala kao rezerva sa strane. Ali cudo, nije se hvatao na socivo. Povremeno su se maglili okulari ali to se resi sa par kartona, pa susi...nije bas bilo prijatno. :)

Sich

"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Djorvoz

Napravi se vatra, sociva se poredjaju na neki stap i okrecu iznad vatre.  :lol:

Bobo

Quote from: "gucic"Dva meseca niko nista nije postovao. Malo da podsetim da je ovo jos uvek najposecenija tema...

Bilo je oblacno  :(  Danas krecem u akciju snimanja Mjeseca sa nabrijanim bojama!

gucic

Quote from: "Sich"kako sa par kartona?

Susim kondenzovanu vlagu kartonima. To bi moglo da se radi i najobicnijim duvanjem ali posto imamo vlagu u dahu...to otpada.
E da...pricao sam nesto sa Nedeljkom Markovicem na tu temu. On preporucuje i grejace (naravno!!) za stalnu upotrebu ali ako se na okular ili otpiku  slucajno i brzo kondenzuje vlaga, nepaznjom (dahom, vlagom iz sake...) onda moze da se primeni kuler iz kompujtera prikacen na akumulator - ja bar tako 'hladim' optiku. Treba izbegavati bilo kakvo trljanje i ciscenje optike ako dodje do kondenzacije. :!:

marino

Quote from: "gucic"
Quote from: "Sich"kako sa par kartona?

Susim kondenzovanu vlagu kartonima.quote]

mozes to pojasniti, molim te!?
m
Vidulini Observatory

Djorvoz

A zašto ne koristite kesice za prikupljanje vlage?

gucic

Pa najobicnijim 'hladjenjem'. Kao kad uzmete lepezu pa se hladite. Poznato je da vetar pospesuje isusivanje vlage...

gucic

Verujem da mnogi znaju ali da podsetim da je pravo vreme za deep-sky astrofotografisanje. Mesec sve kasnije izlazi i sve ranije
zalazi. Temperature su Sibirske ali vredi pokusati. Ima fore do 1-2. februara kada Mesec opet
pocinje da svetli na nebu...eto, samo to...