• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

ASTROFOTOGRAFIJA

Started by vanillasky, January 25, 2005, 12:19:58 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

vanillasky

Uh i mene su poceli da nerviraju

Obersturmfuehrer

http://idealws.bizhat.com/mesec.jpg
beograd, oko 1.10, 24.4.2005 :)
nije nesto, a da li je ono sa desne strane jupiter? nemam nikasta pri ruci da proverim :))

vanillasky

Evo jedna slicica nase zvezde nije bas za hvalu. Najzad sam stavio aparat na scope. Nadam se da cu veceras da uspem uslikati nesto interesantno.
Vidimo se i VEDRO NEBO

Gugi

QUOTE (vanillasky @ 23. May. 2005., 18:19)
Evo jedna slicica nase zvezde nije bas za hvalu. Najzad sam stavio aparat na scope. Nadam se da cu veceras da uspem uslikati nesto interesantno.
Vidimo se i VEDRO NEBO[/quote]
E Vanillasky, ne znam kako kod Tebe veceras, ali kod mene na istoku Backe, pored Tise, veceras nebom prelaze neki (koju rijec upotrijebit?) duguljasti, tanki oblaci, dovoljno nezgodni da NI VECERAS NISAM izisao vani fotografirati konstelacije!

Naime, imam ZENIT, zicani okidac koji mi omogucava beskrajnu ekspoziciju, kakav-takav stalak za fotoaparat ali ipak pouzdan, kad OBLACI! :angry:

Osjecam se tako BAD kao kad sam, lutajuci, u ono vrijeme kao student jednim velegradom u potrazi za nekim reflektorom. Jedva (da, u takvom gradu, u ono vrijeme-2000 g.) nadjoh mali refraktor po imenu "Hubble" (parodija, zar ne ljudi  :D  ) 60/700mm. Dosavsi kuci, raspakirao sam ga i usmjerio-ah, pogresan trenutak, u nebo kojim su "plivali" oblaci. JA SA ZAROM U GRUDIMA, NABIJEN ISTRAZIVALACIM ZANOSOM stojim nemocan pored teleskopa HUBBLE  :blink:  

Ima li netko rjesenje kako da uklonimo oblake kad pozelimo-nesto tipa obrane od leda ili kako se vec zove ta vremenska (ne)prilika? Zna li netko za magicnu rijec kojom se u momentu tjeraju oblaci?

Naravno, ovo je humoreska, pa moram odrzati neki balans svog istrazivalackog duha koji je sputan.

Ali neka, Gugi ima vremena i svima vama koji citate OVO slovo, objavit ce lijepu sliku konstelacija cim ih usnimi!

By the way, nabaviti film u jednom polugradu, ma selo- ADA i u jednom vecem gradu SUBOTICA i to od samo 400 ASA predstavlja izazov kao pronaci iglu u plastu igala, pardon SIJENA  :D  Koju bi onda trebao uzeti sliku za usporedbu ako bih trazio film od 800 ASA? Ima neko ideju?  :rolleyes:

VEEEEEEEDRO NEBO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  :lol:   :lol:   ;)  

vanillasky

I kod mene su bili oblaci.
Sto se tice rasterivanja oblaka moramo kontaktirati neka indijska plemena ili mozda nesto ovi nasi kinezi znaju o tome lol .

vanillasky

brb - indijanska -  

SrdjanP

QUOTE (vanillasky @ 23. May. 2005., 18:19)
[/quote]
Pa nije tako lose.

Samo.. mislim da si ti jedini na svetu uspeo da uslikas fazu Sunca  :D

Donecu ti ovih dana S&T, nisam zaboravio :)

Pozdrav!

vanillasky

E, kad se vidimo Srdjane pokazacu ti uzorke meteorita koje sam nabavio.

NeLeO

evo jedne moje slike marsa! :D  :D  :D  

vanillasky

vanillasky

E ovako , prvo jedno upozorenje.
Teleskope nikako ne ostavljajte na dohvat male dece jer Vam se moze desiti isto sto i meni a to je  KVRC BUM TRAS i odeeeeeee.
Sad imam ETX-70 ali bez motora ( sem ako ne uspem da ga nekim cudom napravim )
I da, tako sam ja sinoc posao da uslikam triling i taman kad sam krenuo da uslikam BAMMMMM.
Posto sam ga danas nekako izlepio ( super lepak je majka ) ali motor jos nisam napravio, ljut krenuo sam bar rucno ( sad ce Sich reci : "pa kad si lenj." ) da uslikam triling koji danas naravno nema istu poziciju kao juce , tako da su VENERA i MERKUR jako blizu jedno drugog a nisam mogao koristiti veca uvecanja zbog loma. I na kraju evo pokusaja nista narocitog i verovatno bi bilo bolje i lepse da sam to juce odradio da nisam pretrpeo kids close encounters of the third kind.

Clear Skies  

sashastar

Vanillasky na tvoje upozorenje ja bih dodao i ostale clanove porodice.
U mom slucaju je bilo jos katastrofalnije ali ne bih sad o tome.

A za fotku i pored svih tvojih problema i vremenskih uslova koji su se
pogorsavali i ova slika je veliki uspeh.
Ja bih to rekao dobar ulov.  :)

gucic

QUOTE (vanillasky @ 26. Jun. 2005., 20:48)
E ovako , prvo jedno upozorenje.
Teleskope nikako ne ostavljajte na dohvat male dece jer Vam se moze desiti isto sto i meni a to je  KVRC BUM TRAS i odeeeeeee.
Sad imam ETX-70 ali bez motora ( sem ako ne uspem da ga nekim cudom napravim )
I da, tako sam ja sinoc posao da uslikam triling i taman kad sam krenuo da uslikam BAMMMMM.
Posto sam ga danas nekako izlepio ( super lepak je majka ) ali motor jos nisam napravio, ljut krenuo sam bar rucno ( sad ce Sich reci : "pa kad si lenj." ) da uslikam triling koji danas naravno nema istu poziciju kao juce , tako da su VENERA i MERKUR jako blizu jedno drugog a nisam mogao koristiti veca uvecanja zbog loma. I na kraju evo pokusaja nista narocitog i verovatno bi bilo bolje i lepse da sam to juce odradio da nisam pretrpeo kids close encounters of the third kind.

Clear Skies [/quote]
Ih,
nema veze, bilo pa proslo... ;)

Zvuci surovo ali ja tu decu oko teleskopa teram motkom.

vanillasky

Evo jedan pokusaj marsa sa ETX-70. Prvi put sam se oprobao sa marsom.

ETX-70, Philips to u cam 2, 3xbarlow, 1550 frames, snimano u k3ccd tools i sredjeno u registaxu plus malo photoshopa.
Radio sam u registaxu i svidja mi se cak mi je sad i bolji i laksi nego k3ccd tools.

Vedronebo 12.

vanillasky