• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Marsu preti sudar

Started by sashastar, December 21, 2007, 11:54:31 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Prema istraživanju Laboratorije reaktivnog kretanja iz Pasadene [Kalifornija] 30. januara 2008. godine Marsu preti sudar s džinovskim asteroidom.

Stručnjaci američkog istraživačkog centra koji izučavaju nebeska tela bliža zemlji otkrili su asteroid u novembru prošle godine.

Prema rečima astronoma Stiva Čezlija asteroid se kreće u pravcu od Zemlje ka Marsu.

'Mi tačno znamo da će asteroid proleteti mimo Marsa a mogućnost sudara s Crvenom planetom sada iznosi jedan prema 75. Međutim ta veličina se smanjuje pri približavanju nebeskog tela Marsu. U početku je pad asteroida na Mars ocenjivan kao jedan prema 350', istakao je Čelzi, navodi agencija Itar Tas.

Ako asteroid padne na površinu Marsa, kako kažu stručnjaci, doći će do formiranja kratera veličine pola kilometra.

Veličina asteroida odgovara tunguškom meteoritu koji je pao u Sibiru 1908. godine. Jačina tog udara može se uporediti s eksplozijom atomske bombe snage 15 megatona.

sale11472

Ako se ne varam radi se o asteroidu "2007 WD5" sto će reći da bas i nije nešto džinovsko u pitanju ni tričavih 50 metara u prečniku ::)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sh0

Nek ga klepi malo... nece mu skoditi... :D :D :D

Kizza

Žao mi je Marsa ali bih voleo da  Habl i Spicer to zabeleže!
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sashastar

Ne bih voleo da nesto naskodi nasim robo-vozilima koji su toliko izdrzali.

Kizza

Ni Ja to ne želim ali na našu žalost tu pomoći nema!Ne bi bilo loše da to roveri snime!
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

sh0

Zamislite koja bi to slika bila, kada bi ili Habl ili Spicer ili cak roveri na njemu uspeli da uslikaju kako asteroid prilazi i udara u Mars... E to bi bila slika za naslovne stranice, sta vi mislite o tome? Jel moguce da se tako nesto zabelezi???

3, 2, 1.... BUM... Mars is gone.... and After dawn he has a new son, Addon.... :D

sale11472

Tja nije ovo prvi udar koji je Mars doživeo ni od kada su roveri na njemu mislim pojavljivali su se krateri kojih dan ranije nije bilo i na slikama orbitera. Drugo kao što rekoh ovo je sitan kamičak nisam siguran da bi Mars bio uništen ni kada bu u njega udari Ceres (beš ga po nekim teorijama Zemlja je preživela udar tela veličine Marsa, doduše ostao joj je Mesec za uspoemnu i dugo sećanje ali je preživela) čak i mislim da nema više tako velikih objekata toliko blizu Sunca da bi pretili unutrašnjim planetama (živeli Jupiter i Saturn ;) )
Što se posmatranja tiče šta ima Habl i Spicer da se trpaju gde im mesto nije kad MRO ima "sedište u prvom redu", Mislim iz okoline Zemlje i sa nje eventualno se primeti oblačić ali sa Marsove orbite ......
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sh0

Istina je da ovaj udar nece nista bitno i znacajno promeniti ili uraditi na marsu tako da neznam zasto ovolika buka oko svega. Upravu je sale, slazem se sa njim, ajde da mu preti sudar koji bi ga prepolovio na pola e to bi bilo nesto ali ovako... Mada jednoga dana ce nas nesto da klepi, ako ne uskoro onda ce tamo za nekih 30 godina Apophis da nam se priblizi i malo nas....

Sasa

Pa buka je oko ovog eventualnog udara jer bi to bio veoma važan događaj iz mnogo razloga. Jedan od njih je i taj što bi on pojačao svest od opasnosti po Zemlju (tj. nas) od sličnog udara.

Drugi je taj što bi on omogućio astronomima da prošire svoje znanje o udarima iz svemira itd.

sashastar

Ukoliko do sudara ipak dođe, udarac će pretrpeti ekvatorijalna zona Marsa. Ako se eksplozija dogodi na nevidljivoj strani Marsa, događaj će snimiti Oportjuniti koji se nalazi baš u toj zoni.