• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Drejkova jednacina

Started by ARider, January 11, 2008, 09:32:10 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ARider

Surfajuci po netu sam naisao na pojam Drejkova jednacina. Pa me zanima sta vi mislite o tome.
Za one koji nisu upoznati sa ovim pojmom evo kratak opis:

DREJKOVA JEDNAČINA

Iako su brojne teorije i principi vezane za Fermijev Paradoks, najbliže se na njega odnosi Drejkova Jednačina. Formulisana je od strane dr. Frenka Drejka 1960, deset godina posle primedbi Enrika Fermija u pokušaju da se pronadje sistematični načini za procenu brojnih mogućnosi vezanih za vanzemaljski život.

Drejkova jednačina glasi:

N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L

Gde je:
N - broj civilizacija u našoj galaksija za koje bi smo mogli očekivati da mogu komunicirati medjusobno u bilo kom datom trenutku.
R*- je stopa formiranja zvezda u našoj galaksiji.
fp - je količnik zvezda koje imaju planete u odnosu na ukupan broj zvezda
ne - je prosečan broj planeta koje mogu podržati život po zvezdama koje imaju planete.
fl - je količnik planeta na kojima se razvio život.
fi - je količnik planeta na kojima se razvio inteligentan život.
fc - je količnik inteligentnog života koji je sposoban i voljan da komunicira medjusobno.
L - je očekivani životni vek takve civilizacije.

Drejkova jednačina je korišćena kako od strane optimista tako i pesimista, sa različitim rezultatima. Dr. Karl Segan je 1966. došao do broja od 1 miliona komunicirajućih civilizacija u Mlečnom putu, mada je kasnije sugerirao da bi taj broj mogao biti daleko manji. Druge objavljene procene se razlikuju počev od Frenka Tiplera koji je tu vrednost sveo na 1 - t.j. ljudska bića su jedini postojeći inteligentni život.

Kritičari Drejkove jednačine tvrde da pošto promenljive u nju uključene još uvek ne mogu biti odredjene sa stvarnom pouzdanošću, takve procene broja vanzemaljskih civilizacija su metodološki pogrešne, kritičnost kakva je izgleda podržana time što postoji široki raspon razlika u rezultatima dobijenim korišćenjem Drejkove jednačine. Jasno, dodeljivanje smislenih vrednosti faktorima Drejkove jednačine će zahtevati empirijske podatke, a tehnologija za prikupljanje nekih od tih podataka je još uvek u veoma ranim fazama razvoja.

Za one koje zele vise saznati evo link dobre stare wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation

sale11472

Čisto sumnjam da je Drejk jednačinu smislio da bi se pomoću nje izračunalo koliko inteligentnih vrsta ima u Galaksiji. Pre će biti da je hteo da ilustruje koliko je komplikovano dati čvrst odgovor na to pitanje a uz to je i ukazao na ono na šta treba obratiti pažnju u potrazi za odgovrima i E.T.-jem ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

sh0

Pa nije samo komplikovano dati odgovor na to pitanje, nego sve sto je vezano za svemir, postojanje itd... na sve to je tesko i jako komplikovano dati neki tacan i siguran odgovor, jer kako stvari stoje mi nista neznamo, a i ono sto znamo lako se moze pokazati netacnim. Tako da nevidim cemu ta jednacina, posto mi neznamo sta ima sve oko nas, a ne koliko ima vanzemaljskog zivota. Zar nemislite da bi nam se do sada javili, ako ne svojim fizickim prisustvom onda nekim radio signalima ili nesto slicno...?! Ili to sve potvrdjuje moju teoriju da su svi digli sidra i lagano, lai lagano nas napustili jer su videli kakvi smo... :D
I ja cu da smislim neku jednacinu hahahahahahaha :D :D :D :D :D

Sasa


Sasa

Quote from: sh0 on January 11, 2008, 10:49:14 pm
Pa nije samo komplikovano dati odgovor na to pitanje, nego sve sto je vezano za svemir, postojanje itd... na sve to je tesko i jako komplikovano dati neki tacan i siguran odgovor, jer kako stvari stoje mi nista neznamo, a i ono sto znamo lako se moze pokazati netacnim. ....


Eh, eh, pa nije baš tako. Veoma dobro se poznaje evolucija zvezda, struktura planeta, kretanje objekata Sunčevog sistema, priroda maglina, njihov razmeštaj itd. itd. Zna se kako miriše Velika Jupiterova pega, kako nastaju crne rupe, šta će biti sa Suncem za 5 mlrd godina i tako dalje da ne nabrajam više.

sh0

OK sale, ja u to sve verujem, i znam da je to tako. Ali u svemiru se moze svasta desiti. Nekazem da ce se to desiti sutra ili za 100 godina, ali promene su moguce...

SUPERHEROJ

A sta npr ako postoje dve vasione ili ko zna koliko, i pretpostavimo da ce se "sudariti" sta onda moze da se dogodi? I sta ako te dve vasione uopste nisu iste?

sh0

Pa verovatno i da postoji par vasiona, ili milion, milijardu i ko zna koliko, mozda ce se nekad sudariti, mozda su se vec i sudarile a mozda se i preklapaju a da mi to ni nevidimo niti neznamo, jer je ta neka druga za nas pojam... odnosno nesto sto mi nevidimo, itd... Vrlo lako moguce... To je ono neka teorija verovatnoce... Kao npr... postoji verovatnoca da ja u nekoj drugoj vasioni upravo sada lezim na plazi naegde bogu iza tregera i pijuckam, a da toga nisam ni svestan... Moj drug mi je to jednom prilikom objasnjavao , samo sto je on u svoju verovatnocu ubacio kako me juri pistoljem i gadja... :D

r2d2

February 15, 2008, 10:08:49 am #8 Last Edit: February 15, 2008, 10:47:20 am by r2d2
to sto ti pises lici na razne  teorije koje postoje  ..... ...pogledaj malo arhivu foruma....

burga

QuoteDaglas Adams, Restoran na kraju vaseljene

UVOD

     Postoji teorija koja kaže da će, ukoliko ikada iko bude otkrio koja je svrha Vaseljene i zašto ona postoji, ova smesta iščeznuti i biti zamenjena nečim još neobičnijim i neobjašnjivijim.
     Postoji i druga teorija koja tvrdi da se sve to već desilo.

r2d2

Quote from: burga on February 15, 2008, 03:48:59 pm
QuoteDaglas Adams, Restoran na kraju vaseljene

UVOD

     Postoji teorija koja kaže da će, ukoliko ikada iko bude otkrio koja je svrha Vaseljene i zašto ona postoji, ova smesta iščeznuti i biti zamenjena nečim još neobičnijim i neobjašnjivijim.
     Postoji i druga teorija koja tvrdi da se sve to već desilo.;D


Daphne

Po meni je Drejkova jednačina čista spekulacija, obzirom da većinom polazi od saznanja koja imamo o
našoj Galaksiji i našem Sunčevom sistemu. Ostalo su čiste prepostavke, koje su mogle biti i potpuno
suprotne.
Velika je greška što mnogo ljudi misli kako puno znamo o Svemiru. Činjenica je da u odnosu na ono što
ne znamo - ni ovo što znamo nije skoro ništa :)

Ala sam ovo lepo sročila... :-X

sale11472

Ovaj koliko se sećam Drejkova jednačina i govori o Civilizacijama  u Galaksiji a ne u Svemiru.

I naravno da je špekulacija ali ne baš u klasičnom značenju te reči. Naime jednačina praktično nema i nemože da ima rešenje ali nam daje jako jednostavn putokaz za neku široku procenu u stilu "back of the envelope physics" i to su u principu špekulacije mada se meni više sviđa izraz "educated guess" ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Sasa

Da, ta jednacina je jedinstvena po tome sto je mudra i poucna sve do samog svog kraja, a onda na kraju ne kaze nista. Treba je citati samo do znaka jednakosti. :)