• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Prvi pogled !

Started by Djole, January 21, 2008, 03:42:35 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Poppaea

@Djole: onaj levi meni sto iskace kad naidjes misem, mozda druga ili treca ikonicu odozgo koja ima kao nacrtane zvezdice i sl, tu imas podesavanja koliko ce sta da bude vidljivo, cije ce nazive da prikazuje i sl...

@sale: zapravo imam veoma dobar pogled tj vidim sve od istoga do zapada (preko juga) al tamo obicno nalete eventualno 2 planete, 10ak zvezda koje stoje same za sebe i to je to. Nema problema sto se tice posmatranja kad dodje lepo vreme, niti mene mrzi da setam niti caleta da vozi :D
zanimljivo je kad se slika s dugom ekspozicijom obicnim objektivom naravno pa onda kad pogledas sliku vidis da tu zapravo ima na stotine zvezda al ne vredi kad si covek :D
probacu da odstampam A3 :) i da nabavim crveno svetlo

sale11472

Pa koliko bi ti to planeta da vidiš ???
Šalu na stranu moj se komentar odnosio na to da će ti na terasi uvek neko svetlo biti u vidnom polju i da zato nećeš videti ništa.... Ako već ni tebe ni ćaleta ne mrzi super (još samo da se razvedri >:( ) eto za koji mesec prilike da se "došetaš" do Letenke na Mesije Maraton a počni da gledaš i šatore za kamp na leto ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Poppaea

January 24, 2009, 02:36:22 am #92 Last Edit: January 24, 2009, 03:14:43 am by Poppaea
Maraton/letnji kamp uvek padaju za vreme nekih ispita :D al ova godina je uvrnuta zbog Univerzijade pa verovatno nece tad pasti => dolazim i dovlacim jos entuzijasta :D

sale11472

Koji ti je to rok krajem marta ???
Zagrej stolicu daj sve ispite u prethodnom roku i uživaj ;D
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Poppaea

'ajde da ne caskamo o faxu :P

sale11472

Pa ja ni ne ćaskam o istom ja ćaskam o Letenki ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Peca

Nedavno sam nabavio karte neba ( beginer star atlas) i nakon par oblacnih dana preksinoc sam krenuo sa mojim dvogledom 7x50 u ucenje sazvezdja koji se kasnije pretvorio u lov na M objekte... sve us vemu bilo je SUUUUPEEER ( komsiji je crko reflekrot koji mi je naj vise smetao tako da sam zaboravio na toleranciju.. jedna krava manje vise.. ). Izvestaj bi glasio ovako... Prvo sam gledao Jupiter ciji su meseci sada izgledali mnooogoo jasnije, zatim sam uhvatio M31 koji ja je izgedala kao par milimetara debela i jos toliko dugacaka " svetlija mrlja". M33 nazalost nisam uspeo da uhvatim jel mi treba mracnije nebo ( na toj strani je Beograd bio vecinu noci) iako sam pronasao trianglum. Uspeo sam jos u toku noci  ( 99% sam siguran) da uhvatim M35 ( mada slucajno) dok sam jurcao za 36,37,38... ali na zalost nisam ih video mada su mi sugrino prosli kroz vidno polje, kao i M52 ( ili ih jednostavno nisam prepoznao, moracu da nabavim neke slike tih objekata kako bi mogao da ih prepoznam). Zatim sam nesta jurcao po Perseju i  naleteo na M 34... I za kraj naj vise sam ostao pod utiskom M42-ojke ... zapitao sam se pred jutro koje su ono tri zvezde pa sam setkao okolo video nesta sto lici na jato dohvatio sam karte i shvatio da gledam u M42 i u sazvezdje Orion koje je SUUUUPEEER.. sve u svemu EXTRAAAA... sve u svemu Casiopeja me spasila, jel mi je ona posluzila kao glavni orjentir... i da naucio sam da prepozdnam par sazvezdja.. Mada cu im nauciti imena isto kad i mojim bivsim devojkama ( citaj nikad )... ali sta je tu je :)))).A sada ono lose... Skapirao sam da sam uzasno prtisnut na " osmatrackom mestu " sa jedne strane Beogradom, a sa druge  Batajnicom.. + ovi grade gomilu firmi na batajnickom drumu ( i svi vole da osvetle fasade "odozdo" ( bole ih uvo za stednju struje) tako da cu morati da postanem vozac..

sale11472

Odlično, konačno je još neko počeo da piše o svojim posmatranjima ;D
Što se tiče  snalaženja na noćnom nebu moj miljenik je 7-mag star atlas (onaj koji je izašao u Vasioni) .. ima više stranica i nije toliko zgusnut kao Begginers star atlas ali oba su odličan izbor za korišćenje uz dvogled....
Što se tiče izgleda pominjanih objekata pa ne znam koliko će ti značiti fotografije, jednostavno svi oni u tvom dvogledu izgledaju kao male bledunjave sive mrljice ;) tako da je korisnije videti kako izgleda raspored okolnih zvezda u vidnom polju ....
Nego ako si već čekao da ti izađe M42 što nisi posvetio malo pažnje verovatno najlepšem objektu za dvogled na severnom nebu, Plejadama tj M45 .... M33... kao što već rekoh batali dok ne odeš na neku tamniju lokaciju...
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Peca

E za plejade imam dudaaackuu istoriju.. prvi putsam ih primetio kada smo u osnovnoj skoli ucili kako se nalazi severnjaca ( onih par lekcija o snalazenju u prostoru,iz nekog predmeta) i tada je moj stariji brat tvrdio da je to veliki medved ( posto je stariji naravno da sam morao da se slozim sa njim), a gledao sam ih sa dvogledom dosta dosta puta pre nego sto sam istampao atlas.. tako da sam zadnji put samo skrenuo pogled par puta i nisu mi ostavile utisak zadnji put s obzirom na gore navedeno... inace nisam bas cekao. Bio sam na poslu tako da sam imao jos neke stvari da odradim... u svakom slucaju putujem sutra za Hrvatsku u selo i ostajem par dana a nosim karte i ( naj verovatnije ) dvogled.. tako da ce tamo biti vec druga prica .. :P pricacu vam kada se vratim ( za sedam dana ) posto tamo tesko da cu naci internet... Pozelite mi vedro nebo narednih 7 dana :)

sale11472

Zaleti se ti do Petrove Gore kad si već u Hrvatskoj, ne bi smeo to da propustiš (mada ja baš i nisam siguran.... izgleda po svemu da će me i ove godine zaklati posao :( )
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Yagodinac

Quote from: sale11472 on September 16, 2009, 02:19:01 pm
mada ja baš i nisam siguran.... izgleda po svemu da će me i ove godine zaklati posao :(

Gde ćeš sa tolikim parama... opet neki dvogled ? A kad će recenzija tvog TS 10x50?

Peca

Nema  sanse da idem do petlove gore ( ne idem kolima jos uvek nisam vozac ) tacno je da imam gde i kod koga da mi mama zivi u zg-u ali sada idem kod babe i dede u Slavoniju posto je tamo berba kukuruza pa da im napunim cardake i trcim nazad na neku svadbu... sve u svemu od petlove gore nista ... mislim da cu prvi pravi dozivljaj gledanja kroz teleskop imati tek na mesjeovom maratonu na letenci ako neko odustane od takmicenja ili tako nesta...

Yagodinac

Evo ako niko od Beograđana ne pravi žurku do MMaratona dođi kod mene; imaćemo pivo i teleskop, ništa nam više ne treba.  8)

sale11472

Quote from: Yagodinac on September 16, 2009, 02:40:04 pm
Quote from: sale11472 on September 16, 2009, 02:19:01 pm
mada ja baš i nisam siguran.... izgleda po svemu da će me i ove godine zaklati posao :(

Gde ćeš sa tolikim parama... opet neki dvogled ? A kad će recenzija tvog TS 10x50?

Ko priča o parama ??? ja sam lepo napisao posao... hmm verovatno za koju nedelju ako vreme posluži možda i napišem nešto o dvogledu....

Quote from: Peca on September 16, 2009, 02:47:42 pm
... mislim da cu prvi pravi dozivljaj gledanja kroz teleskop imati tek na mesjeovom maratonu na letenci ako neko odustane od takmicenja ili tako nesta...

Pa uvek na livadi ima dovoljno teleksopa za posmatrače...

Quote from: Yagodinac on September 16, 2009, 02:55:08 pm
Evo ako niko od Beograđana ne pravi žurku do MMaratona dođi kod mene; imaćemo pivo i teleskop, ništa nam više ne treba.  8)

Mmmmmm pivo,
Mmmmm BD 150/750
;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Peca

September 24, 2009, 06:33:34 pm #104 Last Edit: September 24, 2009, 07:13:20 pm by Peca
Pa ja svakako planiram da dodjem u jagodinu na jesen u posjetu nekim prijateljima tako da posotji dobra sansa da se vidimo ako nista drugo onda barem na pivu Yagodinac..

P.S. upravo sam dosao iz hrvatske nebo je zaista lepo tamo, ali nisam poneo dvogled a nisam imao bas puno slobodnih noci da posmatram i ocima jel sam non stop blejao sa nekim drustvom koje nisam video godinu dana../