• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Sta se sve moze naci oko Zemlje i Sunca?

Started by Sich, April 11, 2004, 09:17:39 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sich

 Vec sad se oko Zemlje mogu naci gomila otpadaka od raznih raketa, satelita, pa je tu i jedna rukavica astronauta... Medjutim kakva ce slika biti za nekoliko decenija?
Svakako da su ti otpaci problem, i po satelite sad i po ISS. Zasad doduse mali, jer im se orbite verovatno ne seku direktno, ali su problem.

Medjutim, scenaristi Futurame su dosli na ideju da se otpaci sa Zemlje koji se ne mogu reciklirati prosto posalju u svemir i tako postanu prvi vestacki asteroidi :)
Zaista neverovatna ideja.
Koliko bi trebalo uopste dozvoliti da prljamo i Suncev sistem, posto smo jednu planetu vec dovoljno ukaljali (a i dalje je kaljamo svime i svacim ) :).

Da li je dobro resenje da te stetne otpatke posaljemo gore, ili da li ce ikad biti isplativo :)
Svako su manje opasni gore nego dole. Barem ako ne postanu NEO asteroidi koji prete da ce udariti u Zemlju, kao u Futurami  :lol:

Komentari?
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Miranda

 Ja mislim da je bolje da ih saljemo gore! Ipak,mi zivimo dole a kako je krenulo necemo jos dugo,pa bar sa te strane da ne ugrozavamo zivot! Naravno, to djubre treba poslati sto dalje od planete!

Dule_smor

 Otpad treba reciklirati, a ne njime zagadjivati sve u nasem dometu.

skywalker

 
Reciklirati naravno! Gore je i previse naseg smeca. Prosle godine je pukla vijest da zemlja ima novi sasvim mali satelit, ali je to u stvari bio ostatak neke letjelice ili nesto slicno (ljudskog porijekla naravno).

Sich

 Ok, a sta sa otpadom koji se ne moze reciklirati??
Recimo da li bi bilo bolje nuklearni otpad poslati u orbitu oko Sunca??
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Dule_smor

 Sa tog aspekta zaista zvuci kao da bi bilo bolje.Ali zamislite neuspesno lansiranje rakete sa nuklearnim otpadom...cernobil je nista u poredjenju sa time.

Miranda

 Dule je upravu,ali ja bih ipak rizikovao...oni i ovako i onako stalno bacaju radioaktivne bombe i rakete po svetu.....

Dule_smor

 Da, ali tek kada se bude usavrsio neki bezbedniji nacin transporta.Sigurno ne bih rizikovao da zagadim pola atmosfere zbog 5 tona nuklearnog otpada.

Miranda

 Ko zna kad ce se usavrsiti neki bezbedniji nacin....i kako bi po tebi izgledao taj bezbedniji nacin!?

Sich

 Pa recimo projekat koji se dosta razradjivao to je svemirski lift. Cak su jedno vreme bili proracunavali koliko bi to bilo izvodljvo.
Ali je to uglavnom tema za sf za sada
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

Dule_smor

 Da...legendarni rajski vodoskoci od klarka...koliko volim tu knjigu:).A i stanislav lem je u svom romanu fijasko pominjao slicnu verziju izbacivanja tovara u orbitu.Ali nikada nece postojati 100% bezbedan nacin, zato je najbolje bataliti nuklearnu energiju i preci na nesto sto ne zagadjuje

Maxscope

 Pa scenaristi Futurame nisu rekli nista novo, niti bi to bili prvi vestacki "sateliti".
Vec sada postoji na hiljade vestackih "satelita" u orbiti oko Zemlje.
U Americi vec odavno postoji i radi takozvani "US Space Command`s Space Center" sa glavnim centrom u drzavi Kolorado.
Ovaj centar prati kretanje vise od 7.000 vestackih objekata u orbiti oko Zemlje.
Od ovih 7.000 objekata, samo nekoliko stotina su sateliti i letelice koje su u trenutnoj upotrebi. Ostlih par hiljada su razni otpaci, kao upotrebljene buster rakete, komadi eksplodiranih raketa, komadi solarnih panela i nekoliko hiljada starih satelita koji vise nisu u upotrebi. Da ne pominjem koliko instrumenata, srafova i alata iz starih svemirskih misija kruzi oko Zemlje.
Svi ovi otpaci predstavljaju ozbiljnu opasnost zbog cega se njihovo kratanje neprestalno prati.
Samo jedan mali oguljen komadic farbe sa nekog satelita ili letelice, koji bi sa lakocom zdrobili prstima ovde na Zemlji, u svemiru predstavlja ogromnu opasnost jureci brzinom od 27.000 km/h. Pri toj brzini ovaj komad farbe ima dovoljnu energiju da pri eventualnom sudaru sa njime napukne staklo na Satlu, ili da probije spoljni omotac satelita.
Ako obican komad farbe moze da nacini takvu stetu, sta bi onda uradio jedan sraf, komad metala ili da ne spominjem nesto vece.
Objekti u niskoj orbiti oko Zemlje ulete ponovo u atmosferu gde sagore, ali objekti na vecim altitudama mogu da kruze oko Zemlje bukvalno stolecima. Zato se svi ovi otpaci pomno prate da ne bi ugrozili aktivne letelice i satelite.
Ako bi i pored ovog djubreta koje se vec nalazi tamo, poceli jos da saljemo i djubre sa Zemlje, za par godina bukvalno vise ne bi mogli ni lansirati raketu u Svemir, jer bi joj sudar sa nekim otpatkom bio neminovan.


 

Sich

 Eeeee, ali zato mozemo otpatke da posaljemo u orbitu oko Sunca ;)
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

NShappy

 Trebalo bi to slati ne u orbitu, vec da udari u Sunce. Ne verujem da ce Sunce time biti osteceno, radioaktivnije nego sada ne moze biti.

Miranda

 Dobra ideja, treba slati ka Suncu ali taj otpad ne bi ni stigao do Sunca,vec bi ispario dosta pre! :P