• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Radio detekcija oluje na Zemlji

Started by Nele, June 01, 2008, 06:22:05 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Nele

Snimci su načinjeni sinoć, u periodu od svega 20min. Namera je bila koristiti prozirnost atmosfere za snimanje vanzemaljskih objekata, ali na moje iznenađenje, signali su beležili oluju, koja je bila veoma daleko. "Tinjalice" su se videle, ali nikakvog zvuka nije bilo, što govori o veoma velikoj udaljenosti (100km ili više).
Tako je snimanje Jupitera propalo, ali zato je nastupio ovaj "domaći repertoar" sa zemlje :)

Ovi snimci su neverovatno lepi, jer su potpuno drugačiji od onih koji se načine kada je oluja iznad glave. Prvi pokazuje kompletan snimak od 20min i neverovatno mnogo "sferika" (atmosferika), u tako malom periodu. Isto tako, nivo galaktičke pozadine je prerastao u nivo statičkog naelektrisanja u atmosferi (koji se menja, u voltima po metru), a može se videti kako je "vozao" pozadinsko zračenje kroz dijgram dole i gore... predivno.
Naredna slika je jedan mali deo koji je uvećan. Izabrao sam ga nasumično, jer je svaki deo snimka jednako lep. Vide se pikovi koji su nešto što samo munja može napraviti. I naravno, na opadanju napona, oni čudni pikovi, za koje još uvek nisam siguran šta su (zašto nastaju). Podatke o tome nisam uspeo pronaći na internetu, jer se izgleda niko o tome nije ni pitao (čudno).
Trenutno sam u kontaktu sa meteorolozima, gde bih trebao dobiti bitne podatke o toj oluji, koji se tiču meteoroloških faktora, daljine, itd. Ja od njih uzimam hidrometeorološke podatke, a oni od mene radio detekcijske :) Nadam se da će ovo proširiti i meteorologiju kao deo astronomije.