• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Virgin galactic

Started by sashastar, January 30, 2008, 08:57:58 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američka privatna firma za svemirsku tehnologiju, Virdžin galaktik, prikazala je nov model svoje svemirske letelice nazvane jednostavno Svemirski brod dva, skraćeno SS2.

Taj brod je naslednik prethodnog broda, SS1, koji se 2004. godine vinuo do granice svemira dva puta u roku od dve nedelje i tako osvojio Ansari iks nagradu od 10 miliona dolara, kao prva privatna letelica kojoj je to uspelo. SS1 poleteo jesa zemlje okačen ispod trupa nosećeg aviona zvanog Beli vitez. Na visini od oko 14 hiljada metara aktivirao je raketni motor i tako stigao do granice svemira. Na zemlju se vratio kao jedrilica, bez motora. Nova letelica, SS2, dugačka je 18 metara, sa putničkom kabinom dugom oko 3 ipo i širokom nešto više od dva metra.

Kao i prethodna sagrađena je od kompozitnog, plastičnog materijala. Iako dvostruko veći od prethodnog, SS2 takođe neće imati nosni točak već naročit oslonac koji će kliziti po pisti prilikom spuštanja. Noseći avion Beli vitez 2, takođe je veći, ima četiri motora i dva trupa, između kojih će biti okačen SS2. Čitav ovaj poduhvat ima komercijalnu namenu započinjanja svemirskog turizma kako bi oni sa dubljim džepom mogli da se, makar za kratko, vinu do granice svemira i dožive bestežinsko stanje.

Druga namena je postavljanje komercijalnih satelita u nisku orbitu. Probni letovi novog nosećeg aviona trebalo bi da počnu već ovog leta. U međuvremenu, piloti letelice SS2 već su počeli obuku u specijalnom simulatoru letenja.


VoA

sashastar

Ko ima srece pa ima brzu internet vezu ovde moze da pogleda video klipove o ovoj letelici

http://www.youtube.com/watch?v=WBo8t0B5NhM

http://www.youtube.com/watch?v=204PQ_DmKAcKizza

Eto sta mogu hrabri "Pioniri" da ucine!G.Rutan je uspeo da napravi nezamislivo,drzim mu palceve da krene i na Mesec!
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NASA

ja sebi drzim palceve da to pojeftini i odem na jedan let ;D

sashastar

Mislim da ce prvi putnici placati 200 000 zelembaca ako se to nepromeni.

From 2010, with six passengers paying $200,000 each, every flight will generate $1.2 million and Virgin Galactic is aiming to achieve two flights a day, with a five-day working week potentially generating up to $12 million.

NASA

200.000  depozit 20.000 :o
ali kao sto pise na njihovom sajtu-trude se da bude sve jeftinije ;D

sashastar

Naravno da ce se truditi zbog komercijale.
Ali kada bogatunima krene zainteresovanost jos moze i da skoci cena
sashastar

Dopuna prvog posta

Virgin Galactic je predstavio finalni dizajn letelice koja bi trebalo da od 2010. godine ponese turiste u svemir. Letelica je bazirana na modelu nagrađivanog koncepta SpaceShipOne - raketnog broda kojeg dva aviona podižu do određene visine, kako bi se otisnuo u orbitu.
Redizajnirani model je nazvan SpaceShipTwo (SS2) i moći će da primi šest putnika i dva člana posade. Letelica je 60% izgrađena dok je nosač letelice, nazvan White Knight Two skoro završen. Prve test vožnje će biti obavljene ovog leta.

Poletanja će se obavljati iz svemirskog centra Spaceport America u Novom Meksiku, a let će trajati oko dva i po sata. Planirano je da se letelica sa putnicima podigne na visinu od 110km, gde će oni iskusiti bestežinsko stanje koje će trajati nekoliko minuta, videti Zemlju, kao i crnilo svemira. Mesto u letelici SS2 košta 200.000 dolara, a već je 200 putnika rezervisalo svoj let dok se oko 85.000 ljudi registrovalo na sajtu Virgin Galactic-a za buduće letove.

Putnici su već položili depozite u ukupnom iznosu od nekoliko desetina miliona dolara. Piloti koji će upravljati letelicom Space Ship Two obučavaju se na simulatorima. Direktor Virgin-a, Ričard Brenson je izjavio da su putovanja u svemir veliki potencijal budućnosti, a pored Virgin Galactic-a, još neke kompanije planiraju da ponude letove u svemir.

E neznam odakle mi je ovo

Kizza

Promaklo mi je objašnjenje,ako je uopšte dato,šta se dobija sa ovim zakretanjem krila ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Danijel

Zakretanjem krila povećava se otpor i krila postaju velike kočnice koje letjelicu usporavaju do te mjere da nije potrebna klasična toplinska zaštita jer brzina ne može postići kritičnu vrijednost da se letjelica počne prekomjerno zagrijavati. Ovo je izuzetno dobro smišljeno i kako se pokazalo sasvim lijepo funkcionira na malim letjelicama tog tipa.
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Kizza

Logično genijalno!Hvala Danijele :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Danijel

ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

r2d2

Eh jedina sansa je da igram loto (ma nema tu leba, al ajd` - lozimo se). Da mi je samo da zvirnem preko ruba, pa makar u tim plastikanerima.... 

sashastar


Djole

SW ED APO 80/600, HEQ5, ZWO ASI 290MC, QHY5 ,
Canon 7d