• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Astronomija #11

Started by SrdjanP, February 08, 2005, 03:21:31 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Djorvoz

 Nisu svi caopisi bili oslobodjei od poreza: samo na nekima ja na drugoj strani pisalo  nesto kao: "Posebnim ukazom ka osredstvo ra popularizaciju nauke oslobodjeno ukazom br..........." Mozda i vi sad mozete tako nesto. Samo istrajte i dok oni vas lupkaju po ledjima vi njih vucite za rukav.

Mozes li da nam kazes koliki je tiraz casopisa? I da nam malko nagovestis koje je iznenadjenje u pitanju.

Sasa

 Tiraz se menja prema proceni potraznje, ali uzmite da je do sada bio oko 2000 (dve hiljade).

Evo sad zbog cega tiraz spada u "nauku". Tiraz je jedno, a prodaja nesto sasvim drugo. Proda se oko hiljadu, znaci 50%. A to znaci 50% = visak. E, ali nemoguce je da se sve proda i uvek treba stampati vise. Kazu distributeri da u svojoj kategoriji (mesecni "nepoliticki" casopisi) Astronomija ima odlican procenat prodaje. Navodno, svi drugi casopisi prodaju se losije.

Ali, u cemu je stos. Neki veliki casopisi, recimo Playboy, prave ogroman tiraz, i kada prodaju i manji procenat brojeva - oni zaradjuju. Mi pokrivamo troskove stampe (pripremu i filmovanje radimo sami).

2. SF.

Sasa

 
QUOTE (Djorvoz @ 2. Mar. 2005., 11:50)
Nisu svi caopisi bili oslobodjei od poreza: samo na nekima ja na drugoj strani pisalo  nesto kao: "Posebnim ukazom ka osredstvo ra popularizaciju nauke oslobodjeno ukazom br..........." [/quote]
Da, ali to je trik, pomalo jeftin. Pazi ovako. Prvo je bio porez, pa su neke novine oslobodjene i onda su to pocele da pisu: "Na osnovu resenja... bla, bla, oslobodjen ...".

Onda se ukinuo porez na stampu, ali nekim novinama bilo zao da brisu onu napomenu, jer ona dodje kao neka preporuka drzave. Dakle, ta napomena je relikt.

Sada se sve resava cuvenim PDVeom, ali ne znam detalje.

Djorvoz

 sad mi je jasno.
I svakako zadrzavam misljenje da je jako lepo to sto ima ljudi koji zele da pokazu sta znaju. Nada se da cu im se pridruziti jer imam interesantnu temu za maturski: radio teleskop za posmatranje jupitera. Kada zavsim mozda bi bilo interesantno da vam posaljem kraci tekst koji biste mogli objaviti u casopisu ali o tom kroz par nedelja.
Kad stize sledeci broj i malko oko iznenadjenja?
ps
malo reklame vam ne bi skodilo!

Sasa

 
QUOTE (Djorvoz @ 2. Mar. 2005., 23:14)
Kada zavsim mozda bi bilo interesantno da vam posaljem kraci tekst koji biste mogli objaviti u casopisu ali o tom kroz par nedelja.
[/quote]
U Astronmskom magazinu imamo vise maturskih radova (to me podseti da je vreme da objavimo poziv da nam se salju ti radovi). Po pravilu maturski radovi iz astronoije su jako dobri. Profesor nista ne razume, pa mozda i zato :)

Posalji ceo tekst. Skraceni deo mozda moze da ide u Astronomiju, a ceo u AM.

Gugi

 Pitanje!  :rolleyes:

Mozete li u casopisu ASTRONOMIJA objaviti poster na nasem jeziku (obicno na posterima pored slika ili negdje drugdje nalaze se neka objasnjenja...) na temu:

MESSIER OBJEKTI DUBOKOG NEBA

Bilo bi super, pogotovo ako bi poster bio ASTRONOMSKE VELICINE odn. sto veci!

:D

Sasa

 Ideja o objavljivanju postera sa M. objektima se namece od prosle godine. Mozda ce to doci na red za sledeci maraton, dakle, za desetak meseci.

Gugi

QUOTE (Sasa @ 22. Apr. 2005., 02:03)
Ideja o objavljivanju postera sa M. objektima se namece od prosle godine. Mozda ce to doci na red za sledeci maraton, dakle, za desetak meseci. [/quote]
Uh, uh, ne razumijem!  :o

Za desetak mjeseci bit cemo na kraju stare ili pocetku nove godine. Kazes da ce onda biti slijedeci Messier maraton. Pa zar ne nece biti ljetnog astro kampa i Messier maratona u okviru tog kampa? Vec onda, ako mozete i zelite, imate priliki DATI NAM  taj poster  ;)

Javi!  B)  

Sasa

 Za desetak meseci ce ponovo biti aktuelan Mmaraton.

Na letnjem kampu - uhhhhh slucajno je izostala najava tog kampa u AM - bice mozda neki drugi maraton.

Dakle, kamp ce se odrzati od 15. do 17. jula (sedmi mesec). Ali bice o tome jos reci.

marino

QUOTE (Sasa @ 2. Mar. 2005., 22:33)
recimo Playboy, prave ogroman tiraz, i kada prodaju i manji procenat brojeva - oni zaradjuju
[/quote]
hkhm,
predlazem da u astronomiju ide astro-playboy fotke, tiraz ce porasti za nekoliko tisuca, na dobrobit sviju..evo, ako smijem javljam se za suradnika tog dijela casopisa, mozda nesto poput ovoga;
http://www.astronomija.co.rs/suncsist/mete...4/kasiopeje.htm

8)

m

salim se, ali mozda da se samo naslovnica "zrtvuje"?
Vidulini Observatory

Sasa

 Mmm... da, prihvata se. Znaci obavezno kupite sledeci broj.