• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.

Opservatorija u Srbiji

Started by NASA, February 07, 2008, 11:13:09 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

NASA

da li neko ima vise podataka da li se pravi i gde opservatorija(profesionalna)?
cuo sam negde ranije da je pocela negde ali nisam siguran gde da se pravi?
ova u Beogradu je neupotrebljiva zato sto je skroz okruzena gradom,ali zasto ne bi bilo drugih ?

Pavdu

Opservatorija se pravi (a mislim da se već napravila samo postoje neki mali problemi) na planini (ili možda bolje brdu) Vidojevica (neki je zovu i Vidovača) na jugu Srbije, nekoliko kilometara ok Prokuplja i Kuršumlije (he, tu sam ja). Ima dosta toga na sajtu Astronomskog magazina o tome...
Argue for your limitations, and sure enough they're yours. (Richard Bach)

r2d2

Jel moze kratko link o opservatoriji, jer ocigleno sam propustio takvu informaciju, pa se eto s zakasnjenjem radujem tako necem...

NASA

pa i mene bi vise interesovalo kakvi ce instrumenti biti postavljeni i to?

Pavdu

Već se pričalo o ovome na forumu... http://www.astronomija.co.rs/forum/index.php/topic,385.0.html

A i na AM-u sam, čini mi se video poseban članak o toj opservatoriji, ali sad uzalid pola sata tražim i ne mogu da nađem...

Mislim da su radovi završeni i da se čeka nešto malo...

Ako bude lepo vreme i kad me malo prođe bolest možda se prošetam i vidim kako radovi napreduju (za tu šetnju će mi možda trebati jedan dan)...

NASA

sale11472

Ma jok ti obavezno ozdravi a za slike ćemo lako
Hmmmm baš me zanima šta se vidi na Google maps sa te lokacije ???
Što se instrumenata tiče mislim da se pominjao neki Meade 16" (to valjda koriste i na Zvezdari) za testiranje kvaliteta lokacije a onda se šaputalo i o nekom metarskom instrumentu....
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
180/950 ogledalo u izradi
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D
Ostalo ne smem od sramote da stavim na spisak dok ne završim ;D

Pavdu

Definitivno je metarski teleskop... Pre godinu dana sam pričao sa Draganom Gajićem (profesor na Niškom PMF-u, autor knjige "Fizika Sunca") o tom teleskopu i samoj opservatoriji i on mi je rekao da je problem kupola. Problem je da se ona npravi zato što ima malo majstora u Evropi koji umeju da rade taj poso jer to treba da bude valjda automatizovano i lepo izolovano i šta-znam-šta-još a da je teleskop stigao i da stoji gore... Na čelu toga su valjda AOB, AD "Magelanov Oblak" iz Prokuplja i PMF iz Niša... I AD "Alfa" iz Niša, valjda.

Neki ljudi koji tamo žive su mi pričali da je to napravljeno na nekom starom aerodromu (to je veliki plato) ali ja nikad nisam tamo bio, a više puta sam i dvogledom pokušavao da nađem tu lokaciju i nisam uspeo...

Evo, kad ozdravim (pošto me je bio stegao opasan grip, a već je prošao) obećavam da ću jedan dan otići i slikati sve to (ako dopuste naravno, a što ne bi, i ako ima nekog tamo).

sale11472

Hmmm nema majstora ??? Janko ko je ono tebi pravio kupolu ;D ;D
No šalu na stranu vidim da danas po evropi i amateri rade ultra komplikovane automatizacije opservatorija tako da sumnjam da je to problem, mada moguće je da je stvar u tome da nema u Evropi a i šire majstora da to uradi a da naši imaju para da ga plate ::) Što se teleskopa tiče, nisam siguran da može tako da se nabavlja takva oprema ipak nije to serijska proizvodnja.

Doduše mene više zanima šta planiraju da rade tamo, tj koje su posmatračko-istraživačke projekte zamislili.
Nisu se nešto pretrgli od prezentovanja radova javnosti, možda bi direktne učesnike u celoj stvari trebalo malo gnjaviti da kažu koju reč o tome....npr na BAV-u da imaju vremena da se pripreme ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor
Nova Igracka Celestron MiniMak 70 --- bio na snizenju jako povoljan pa nisam odoleo ;D

Pavdu

Quote from: sale11472 on February 08, 2008, 10:58:12 pm
Hmmm nema majstora ??? Janko ko je ono tebi pravio kupolu ;D ;D
No šalu na stranu vidim da danas po evropi i amateri rade ultra komplikovane automatizacije opservatorija tako da sumnjam da je to problem, mada moguće je da je stvar u tome da nema u Evropi a i šire majstora da to uradi a da naši imaju para da ga plate ::) Što se teleskopa tiče, nisam siguran da može tako da se nabavlja takva oprema ipak nije to serijska proizvodnja.

Pa nisam baš siguran u sve to, bilo je to decembra 2006. godine... A što se tiče nabavke teleskopa, ne bi trebalo da bude serijska prozvodnja. Da jedna zemlja kupuje "državni" teleskop na "pijaci" ili u "prodavnici"... Ne ide.

Quote from: sale11472 on February 08, 2008, 10:58:12 pm
Doduše mene više zanima šta planiraju da rade tamo, tj koje su posmatračko-istraživačke projekte zamislili.
Nisu se nešto pretrgli od prezentovanja radova javnosti, možda bi direktne učesnike u celoj stvari trebalo malo gnjaviti da kažu koju reč o tome....npr na BAV-u da imaju vremena da se pripreme ;)

Kako ne rade? Nego svi oni rade i u svetu negde, a znaju kakvo je stanje u nauci (a pogotovo u astronomiji) u našoj zemlji pa nemaju neku potrebu za time da ih znaju u zemlji... Ja to tako posmatram.

Vidi samo koliko poznatih ima koji stalno rade nešto (Luka Popović, Predrag Jovanović i Edi Bon čini mi se da još rade sa AGN-ovima (a zato treba dobar teleskop i dobri posmatrački uslovi), Ištvan Vince - čuven za Sunce, Slobodan Ninković - čini mi se da je radio nešto sa galaksijama, Bojan Arbutina - mislim da su u pitanju tesni dvojni sistemi i sl, Silvana NIkolić - molekularni oblaci ili slično, i mnogo ostalih, Zoran Knežević - mala tela itd)... Nisam nešto preterano upućen u domaću astronomiju, ali znam da se radi dosta...

Neka me neko dopuni koga sve ima i šta sve rade...

sale11472

Zbunj  ??? ???
Mislio sam isključivo na planove vezane za Vidojevicu, i prezentovanje dešavanja u vezi izgradnje iste.
Znam da ne sede i slažu pasijans, čak i kod nas bi takvo nešto bilo problematično ;)
Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Pavdu

Nismo se razumeli. Ja sam mislio na radove iz oblasti astronomije...

A što se tiče pravog smisla onoga što si rekao, meni se sve čini da tu uloge u izgradnji igraju isti oni političari, bogataši i sličan šljam koji sam pomenuo u temi o razvirku tehnologije i astronomije u sledećih 50-100 godina...

sale11472

Po(t)pis:
TS 10x50 LE dvogled ;)
70/900 refraktor

Pavdu

r2d2

Hvala na informacijama, a slike jedva cekam....
Pozdrav