• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Endeavour

Started by sashastar, March 12, 2008, 11:14:47 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sashastar

Američki šatl Endeavour uspešno je lansiran s kosmodroma Kejp Kanaveral na ISS stanicu, saopštili su predstavnici američke agencije za istraživanje kosmosa [NASA].

Glavni zadatak 16-dnevne misije šatla je dostava na ISS prve od tri komponente japanskog modula 'Kibo' i kanadskog robota 'Dekstra', navela je agencija Itar Tas.

Robot-ruka 'Dekstra' opremljen je instrumentima i kamerama za površinske radove ISS.

U gradnju modula 'Kibo', Japanska aerokosmička agencija je uložila više od tri milijarde dolara. Prema projektu modul je opremljen za rad četiri astronauta. Sastoji se iz četiri sektora od kojih su dva namenjeni naučnim eksperimentima.

Kanadski robot je vredan 200 miliona dolara i ima zadatak da svojim aktivnostima smanji broj izlazaka kosmonauta u otvoreni kosmos, navela je agencija Itar tas.

Posadu Endeavour čine Japanac Takao Doi, i Amerikanac Garet Rejsman koji će na ISS zameniti francuskog generala Leopolda Ejarta. Francuz se na ISS nalazi od februara.

Program leta šatla obuhvata pet izlazaka u otvoreni kosmos tokom kojih će biti izvedeni različiti montažni radovi.

Lansiranje 'Indevora' druga je od pet planiranih misija šatla koje ove godine izvodi NASA. Naredni start obuhvata kosmičku misiju Diskaverija sredinom maja.

Ovde je poletanje
http://www.youtube.com/v/enssQtVVqm4&hl=en