• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Radio-teleskop

Started by Djorvoz, January 11, 2005, 09:35:31 am

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Djorvoz

 Cao,
Resio sam da napravim mali radio teleskop od satelitske antene od oko 3,5 m. Treba mi neka literatura o radiotehnici i malo pomoci oko objasnjavanja prakticnih resenja.
Dajte ljudi malo se raspisite.

Sich

 a sta hoces s njim da radis
"The only thing standing between me and total happiness is reality." - Douglas Porter

NeLeO

 -e i ja sam zainteresovan za ovu temu i voljan da pomognem!
-samo nemoj mi reci da planiras da se pridruzis SETI-ju! (razocaracu se)

Djorvoz

 Za sada sam nabavio antenu precnika 3,5 m. sto znaci da ne mogu da gledam jupiter... :( teleskop je prvenstveno namenjen za skeniranje neba u vodoniku.

duric

 Za razumevanje principa rada radio-teleskopa vidi, recimo, tutorials na:

http://web.haystack.mit.edu/urei/tutorial.html

A linkova u vezi gradnje ima gomila na Netu, npr:

http://web.haystack.mit.edu/SRT/radiometer3.html

http://radio.uindy.edu/radio/cheap.htm

http://www.qsl.net/oh2aue/dicke_uk.htm

Rado cu ti pomoci, mozes pisati i na privatni mail :
duricREPLACEmw.iap.unibe.ch

Pozdrav
Aleksandar

Gugi

 
QUOTE (duric @ 6. Mar. 2005., 16:41)
Za razumevanje principa rada radio-teleskopa vidi, recimo, tutorials na:

[/quote]
Pozdrav!  :D

I ja se zanimam za radio-astronomiju. Jako mi se svidja ali se malo razumijem u nju.
Moze li meni netko lijepo objasniti (bez upucivanja na strane linkove-ma, ne snalazim se sa tom stranom strucnom terminologijom :(  ) na NASEM jeziku slijedece:

- Djorvoz ima antenu promjera 3,5 metra. Sto postizemo povecanjem velicine antene, od sto detektujemo malom antenom a sto velikom (u vezi optickih teleskopa ovo mi je sasvim jasno, pretpostavljam da je i u radioastronomiji princip slican)?

- osim antene, sto nam je jos potrebno? Neki radio prijemnik, odasiljac...(velim da se slabo razumijem u radioastronomiju ali sam s njom odusevljen-pa znate da volim film CONTACT kao nista drugo na svijetu  ;)  )  Ako vec imam te prijemnike, odasiljace (sto li vec?), treba mi li i nekakva dozvola, kao npr. sto je potrebna radio-amaterima: polazu ispit i tek onda imaju pravo?  Inace, bio ja tako kod jednog radio-amatera. Slusao sam ga kako komunicira sa drugima. Covjece, nije mi da ni "beknuti" preko svog aparata. Cini mi se da je rekao da da mi to jednostavno nije moguce jer nemam taj polozeni ispit. Zar je zaista to tako?

- dakle, napisite mi par informacija ili me uputite na neki nas sajt (ma, pretrazivao sam ja ali nisam nista posebno nasao).

S RADOSCU CEKAM ODGOVORE!!!

B)  

duric

 Vidim da niko nije odgovorio, a ja retko svracam na forum...

Quote
- Djorvoz ima antenu promjera 3,5 metra. Sto postizemo povecanjem velicine antene, od sto detektujemo malom antenom a sto velikom (u vezi optickih teleskopa ovo mi je sasvim jasno, pretpostavljam da je i u radioastronomiji princip slican)?


Upravo tako, i vidljiva svetlost i radio-talasi su elektromagnetno zracenje, samo im se frekvencije (talasne  duzine) razlikuju nekoliko hiljada puta, pa i vise. Zato su potrebne mnogo vece antene. A postize se isto sto i kod optickih - veca rezolucija.

 
Quote- osim antene, sto nam je jos potrebno? Neki radio prijemnik, odasiljac...

Za klasicnu radio astronomiju je "dovoljan" prijemnik. Mora imati veliku osetljivost, da bi detektovao slabasne radio-signale.

QuoteCini mi se da je rekao da da mi to jednostavno nije moguce jer nemam taj polozeni ispit. Zar je zaista to tako?

Nisam radio-amater, ali pitanje je kakvu antenu imas? Drugo koje frekvencije koristis. Niko te ne sprecava da slusas druge, ako nista drugo da podesis prijemnik. Da bi razgovarao sa drugima treba da imas identifikaciju (to su oni kodovi YU4AR i slicno), i ona se dobija posle ispita.

Quotedakle, napisite mi par informacija ili me uputite na neki nas sajt (ma, pretrazivao sam ja ali nisam nista posebno nasao).

O radio-astronomiji ima malo toga na domacem jeziku, radio-amateri se bave veoma slicnim stvarima, evo 2 linka:
http://www.radioamater.com
http://www.radioamateri.etf.bg.ac.yu/

pozdrav

NeLeO

 -evo imate i radioamatera na sajtu! :) (my call YZ7SJN) :D
-Da bi emitovao sa svog primopredajnika (svoje radio stanice) moras imati polozen ispit,sredjene papire (dozvole i ovlascenja)i pridrzavati se frekvencije,vrste rada (FM,SSB,CW....) i snage predajnika.
-e sad sto se tice radio teleskopa kolko sam ja upucen to su sve prijemnici (i to jako osetljivi) i po mogucnosti sa sto vecom antenom! najbolje da se postave negde van grada...(zbog smetnji itd.) a za prijemnike ti netreba dozvola...
vy 73 de YZ7SJN