• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 

Promatranje 24.04.2008.

Started by Acheron, April 25, 2008, 05:38:07 pm

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Acheron

Promatranje 24.04.2008.

Sinoć smo konačno imali vedru večer bez mjesečine na raspolaganju. Zato sam zajedno s prijateljem Markom odlučio krenuti u lov na komet C/2007 W1 (Boattini) koji sada polagano gmiže južnim nebom. Komet se nalazi oko 30° nad horizontom u području zviježđa Krater i Vodena Zmija (Hydra). Prema predviđanjima, komet bi sada trebao biti 9. magnitude ali u stvarnosti on je oko 1 do 1.5 magnituda sjajniji.
S dozom optimizma, krenuli smo u lov na komet. Na raspolaganju smo imali dva teleskopa, staru Betsy (200/1200 Dobson) i Tristača (300/1500 Dobson). Prvo sam nabrzake s Betsy pročešljao taj dio neba ali nisam našao komet. Tada sam Betsy prepustio Marku i sjeo za okular Tristača i krenuo u potragu. Polako sam skenirao taj dio neba ali nisam našao komet. Napravio sam veliku grešku što komet nisam ucrtao na kartu neba. Na kraju sam poslao sms kolegi promatraču koji mi je javio koordinate. Tako sam približno na karti mogao locirati komet. Pokazalo se, nažalost, da lociranje kometa na karti i na nebu nije jednostavno. Nakon gotovo 40 minuta pažljive pretrage nisam uočio ništa što bi moglo biti komet. Naletio sam na par mrljica koje sam nakon pažljivog promatranja proglasio optičkim iluzijama koje uzrokuje oko. Kada sam vidio da od kometa nema ništa prebacio sam se na druge objekte. Teleskop sam odvezao do galaksije M104. Jasno se vidio oblik Sombrera a s manjim trudom nazirao se i dio galaksije ispod pruge prašine. Pomalo iz dosade, a pomalo iz znatiželje, ubacio sam drugi okular i pogledao M104 opet ali na povećanju od 250x. Nažalost, okular je bio 6mm Plossl koji je neudoban za promatranje pri tako malim fokalnim duljinama. Oblik galaksije se jasno vidio s prašnjavom prugom ali slika je bila mutna. Posljedica toga je bila nemirna atmosfera, nekolimiran i neohlađen teleskop. Nekako u to doba počela se nekakva izmaglica skupljati oko horizonta. Zato sam pogledao prema zenitu i vidio da je M102 (NGC 5866) u povoljnom položaju. Pomaknuo sam malo teleskop jer mi je smetala straha i usmjerio ga prema galaksiju. U okularu se uskoro našla mala, eliptična mrljica između dvije zvijezde. Bila je sjajna i središnja regija je bila nešto sjajnija. Gornji rub galaksije prelazio je u taman izdanak koji se vidio sam skrenutim pogledom. Takvu pojavu na donjem dijelu galaksije nisam uočio, vjerojatno zbog obližnjih zvijezda. Kada sam se naguštao s M102 i napravio skicu odlučio sam pogledati susjedne galaksije. Na karti se jasno vidjela nekolicina galaksija oko sam M102. Od svih tih galaksija uspio sam samo NGC 5879 uloviti kao tamnu, taknu mrljicu s prugom preko središta. Ostale galaksije su bile pretamne ili uvjeti nisu bili dovoljno dobri.
U međuvremenu, Marko je s Betsy pokušao uloviti komet ali bez uspjeha. Nakon toga je pogledao Saturn. Prsten se zbog nepovoljnog položaja nije najbolje vidjeo. Oblik prstena podsjetio je Marka na Galilejev opis "uši". Poslije Saturna pogledao je M65 i M66. Obje galaksije je opisao kao tamne mrljice. Poslije toga se odšetao u središte skupa galaksija Virgo i uočio još jednu svjetlu , okruglu mrljicu. Vidio je i nekolicinu meteora iz roja Lirida od kojih je jedan dosegao sjaj Arktura.
Kada sam dovršio svoja promatranja usmjerio sam Tristača prema M13 i uživali u pogledu. Cijeli skup je bio prošaran zvijezdama poredanih u ruke, lance i izdanke. U pozadini, iza tih zvijezda nalazila se maglica sastavljena od tamnijih, nerazlučenih zvijezda. Marko je rekao da mu u njegovom teleskopu M13 više nikada neće izgledati isto.
Uskoro su s sjeverozapada došli neki oblaci pa smo se pokupili. Bila su već 23h i čekale su nas obaveze ujutro na fakultetima. Unatoč neuspjehu u potrazi za komet bili smo sretni jer nam je to bilo prvo promatranje u 25 dana.
I skica M102


mravic

Svaka cast na izvestaju. I sta bi sa kometom... nista?
www.univerzumad.com
Astronomsko opservatorija Night Hawk

Acheron

A ništa.
Pričekat ću nedjelju navečer kada su najavili lijepo vrijeme.